Així entren les empreses en la fase 1: desinfecció contínua i teletreball

Reorganitzar espais, desinfectar contínuament i posar atenció en les franges de més afluència com les entrades i sortides són algunes de les obligacions

Les empreses han de reorganitzar espais i posar atenció en les franges de més afluència com les entrades i sortides
Les empreses han de reorganitzar espais i posar atenció en les franges de més afluència com les entrades i sortides | Pixabay
25 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:38h
Les empreses de territoris en fase 1 han de continuar permetent el teletreball i, quan no sigui possible, respectar la distància de dos metres entre empleats o proporcionar gels hidroalcohòlics i equips de protecció, segons una ordre ministerial publicada al BOE. Les companyies hauran de reorganitzar els espais, els torns i els horaris sobretot en les franges de més afluència i en les entrades i sortides. La neteja de l'espai ha de ser constant, posant l'accent en les zones comunes. Els uniformes es rentaran a més de 60 graus cada dia, es limitarà l'ús de l'ascensor al mínim imprescindible i a una sola persona per viatge, el mateix aforament que es permetrà als lavabos pels clients i usuaris, que s'hauran de rentar sis vegades al dia.

El govern espanyol ha especificat les mesures laborals pels territoris que entrin a la fase 1 aquest dilluns, i que a Catalunya són el Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i el Pirineu i Aran, en una ordre ministerial publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Una condició que no canviarà en entrar aquest primer període transitori cap a la "nova normalitat" és la prioritat del teletreball per sobre de la feina presencial. Sempre que sigui possible, es continuarà fomentant el teletreball per les persones que puguin fer feina a distància.

El titular de l'activitat econòmica o el director de centres educatius i entitats han d'assegurar-se que tots els treballadors tinguin "permanentment a la seva disposició" gels hidroalcohòlics o desinfectants per a netejar-se les mans i, quan no sigui possible, aigua i sabó. En cas que les empreses no puguin garantir la distància de seguretat de dos metres entre treballadors, la companyia haurà de proveir-los d'equips de protecció d'individual.

El text disposa que el fitxatge per empremta dactilar ha de ser substituït per qualsevol altre sistema de control si no es pot desinfectar cada vegada que es fa servir. Els empresaris estan obligats a organitzar els torns i els espais per garantir la distància mínima de dos metres entre el personal en el centre de treball, incloent els vestuaris, taquilles, lavabos o qualsevol zona d'ús comú.

Quan un treballador tingui símptomes compatibles amb la Covid-19 haurà d'abandonar la feina, si es pot portant una mascareta. L'empresa haurà de contactar amb el telèfon habilitat per atendre els casos de coronavirus a cada comunitat autònoma o centre de salut corresponent i amb els serveis de prevenció de riscos laborals. El treballador no ha de tornar a la feina fins que no rebi atenció mèdica.

Per tal d'evitar el risc de "coincidència massiva" de persones, les direccions han de canviar l'organització horària en les franges horàries amb màxima afluència o concentració de treballadors. En concret, el ministeri posa especial èmfasi a dir que es respectin les distàncies de seguretat en les entrades i sortides a la feina i que es tirin endavant les modificacions necessàries per limitar els contactes.

Dins la fase 1, les empreses hauran de netejar i desinfectar els seus centres de treball, prestant especial atenció a les zones d'ús comú i a les superfícies de contacte més freqüent com mànecs de portes, taules, mobles, terres o telèfons, etc. El BOE especifica que s'hauran de fer servir dilucions de lleixiu o desinfectants amb activitat viricida autoritzats i tirar tots els materials fets servir. Després de netejar, serà obligatori rentar-se les mans.

Les mesures de neteja també s'hauran d'aplicar a les zones privades dels treballadors com vestidors, taquilles, lavabos, cuines o àrees de descans. Els llocs de treball compartits entre més d'un empleat s'hauran de desinfectar cada vegada que s'utilitzin. D'altra banda, els uniformes i robes especials per anar a la feina s'hauran de rentar cada dia a una temperatura d'entre 60 i 90 graus. Els treballadors que estiguin en contacte amb clients o visitants també hauran de rentar la roba que portin cada dia.

D'altra banda, les instal·lacions s'hauran de ventilar de forma diària i durant cinc minuts com a mínim. En els casos que el centre disposi d'un ascensor o muntacàrregues, es limitarà el seu ús al "mínim imprescindible" i es restringirà l'ocupació a una persona, excepte els casos en què es necessiti assistència.

Les normes de neteja que imposa el BOE obligaran els establiments amb lavabos d'ús per clients, visitants o usuaris a netejar-los i desinfectar-los sis vegades al dia. L'ocupació màxima serà d'una persona, sempre que no necessiti l'assistència d'un acompanyant.

Sempre que sigui possible, el govern insta les companyies a fomentar el pagament en targeta i a evitar els diners en metàl·lic. Per assegurar les mesures d'higiene, es demana que es netegin i desinfectin els datàfons després de cada ús. El ministeri també recorda a les empreses que hauran de col·locar papereres on es puguin tirar els mocadors i material d'un sol ús fet servir.

Taules de 10 persones màxim als bars i restaurants

La lletra petita de la fase 1 estableix que les terrasses dels bars obrin amb un 50% de la seva capacitat i que a cada taula o grup de taules hi podran haver un màxim de deu persones. Després de cada grup o persones que hagin ocupat la taula del bar, aquesta haurà de ser desinfectada. Es prioritzaran les estovalles d'un sol ús i, en cas de no ser possible, s'hauran de canviar les estovalles després de l'ús de cada client. Tampoc hi haurà cartes per evitar que es toquin objectes ni dispensadors de tovallons. Es prioritzaran les pissarres o dispositius electrònics per informar els clients dels productes que poden consumir.

En aquesta fase també es permetran les visites a domicili a familiars i amics, també amb un màxim de deu persones i sempre que visquin en la mateixa regió. Les vetlles de difunts de petit format es podran començar a fer també en fase 1, però amb un màxim de deu assistents en recintes tancats i de 15 en el cas que siguin a l'aire lliure. Això sí, s'ha d'evitar el contacte entre persones i mantenir la distància de dos metres recomanada. Tot i que també es permetran cerimònies religioses amb limitació del 30% de la capacitat del recinte, no està permesa la distribució de llibrets i fulletons, tocar ni petonejar objectes o la participació de corals.

Pel que fa a la reobertura dels establiments turístics, es permet l'obertura de totes les habitacions. El que no es podran utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el gimnàs o la discoteca. Sí que s'autoritza que es pugui oferir servei de restauració als clients que estiguin allotjats. Això sí, el fet que no es permeti la mobilitat entre regions limita l'ocupació d'aquests establiments a veïns de la zona o a persones que estiguin en aquella ciutat o municipi per motius laborals.

Les mesures d'higiene als allotjaments turístics seran molt estrictes. Per exemple, es netejaran i es desinfectaran almenys cada dues hores l'ús dels objectes i superfícies de les zones de pas susceptibles de ser manipulades o contaminades per diferents persones. Un cas clar: els botons d'ascensors, les baranes d'escales, els poms de les portes, els timbres o les aixetes de banys compartits. 

Anar a la segona residència

Sí està permès anar a una segona residència sempre i quan aquesta estigui en la mateixa regió. L'argument es basa en limitar la mobilitat de la ciutadania. Només es permet sortir de la regió per motius laborals o de força major.

Els establiments comercials reobren de forma generalitzada, sempre i quan la seva superfície no superi els 400 metres quadrats. Això suposa que s'obriran, sobretot, els comerços de proximitat però no les grans superfícies. Sempre, això sí, amb un 30% del seu aforament i mantenint una distància de dos metres entre persones. També establint un horari preferent per a majors de 65 anys. Tornen també els mercats a l'aire lliure, però només el 25% de les parades. Tant als establiments com als mercats a l'aire lliure hauran d'estar senyalitzats els dos metres de distància entre clients i facilitar gel desinfectant per a les mans. 

Tota la reobertura de comerços està pautada. Un exemple: en cas de les botigues de roba, si un client se l'emprova i no se la queda, aquella peça ha de ser higienitzada abans que se la pugui emprovar un altre client. La mesura serà també aplicada en cas de devolució de peces. A més, tots els comerços hauran de desinfectar tots els espais comuns almenys dos cops durant la jornada, un d'ells coincidint amb el tancament. 

En aquest estadi també començaran a obrir els centres educatius, però per a la seva desinfecció i condicionament, així com per a la realització de funcions administratives, com ara preinscripcions escolars. Malgrat que aquestes es potenciaran via on-line, hi haurà la possibilitat de fer-les de forma presencial. Serà responsabilitat dels directors del centre fixar el personal docent i auxiliar necessari per dur a terme aquestes tasques. 

Actes i espectacles de petit format amb el públic assegut

Es reobren també els concessionaris, les ITV, les botigues de jardineria i vivers i les administracions de loteria i de la ONCE. També biblioteques, però només les sales de lectura i per al servei de préstec i devolució. La fase 1 permet també que es tornin a obrir museus a un terç del seu aforament i fer actes i espectacles amb un terç de l'aforament i amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat i de 200 en espais oberts. Sempre, però, amb el públic assegut. 

Per accedir a un acte o espectacle, s'haurà de marcar al terra de l'accés el distanciament entre persones. Per entrar al recinte, s'haurà de fer de forma esglaonada i per franges horàries, el mateix criteri que s'haurà de seguir per a la sortida del públic quan acabi l'espectacle. 

Durant aquesta primera fase de desescalada es mantenen les franges horàries per a passeigs, fer esport o la sortida dels nens. Les autonomies tindran potestat per decidir modificacions per evitar, per exemple, que el tram per als infants coincideixen amb les hores de més calor. Tot i això, totes les mesures de flexibilitat permeses a partir de la fase 1 no estaran condicionades a ser realitzades en les franges horàries fixades. 
 

El BOE detalla la fase 1 by naciodigital on Scribd