L'ingrés mínim vital ja es cobrarà al juny i beneficiarà 850.000 persones

La mesura s'aprovarà la setmana vinent en consell de ministres i té un cost aproximat de 3.000 milions d'euros anuals, segons ha detallat Sánchez en la compareixença d'aquest dissabte

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez. | ACN
23 de maig del 2020
Actualitzat a les 15:33h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que l'ingrés mínim vital s'aprovarà la setmana vinent al consell de ministres. La prestació, que ha estat objecte de debat intern entre els ministeris del PSOE i d'Unides Podem, es podrà començar a cobrar el mes de juny i beneficiarà 850.000 persones. Segons Sánchez, el cost anual de la mesura s'aproximarà als 3.000 milions d'euros.

No ha entrat en els detalls de com serà la prestació de cadascú, però sí que ha recalcat que pot ser percebuda per quatre de cada cinc famílies que es trobin en una situació de desigualtat. La quantitat final s'acabarà calculant en funció dels ingressos de cada persona i de si es tenen fills a càrrec. Pablo Iglesias, vicepresident segon del govern espanyol, és un dels que més ha pressionat per obtenir-la.

El màxim dirigent estatal també ha fet dos anuncis més en clau econòmica. El primer es basa en reclamar als establiments turístics que es preparin en els "propers dies" per començar a preparar la campanya d'estiu, i el segon té el seu pilar en el fet que, a partir del mes de juliol, ja es podran tornar a acollir turistes estrangers.

Sánchez ha indicat que Espanya rep cada any 80 milions de visitants, de manera que es tracta d'una part molt rellevant del PIB anual. "Els turistes ja poden començar a planificar", ha recalcat el líder del PSOE, que ha destacat la "seguretat" de la qual es dotarà el sector per acollir els visitants sense riscos. Ara, però, encara es manté vigent una quarentena de quinze dies per les persones que arriben a l'Estat.

"Les administracions territorials saben actuar amb responsabilitat i equilibrar el risc. Ara queda el tram final de la desescalada. Queda un mes", ha ressaltat Sánchez, en referència a l'inici de la nova normalitat. El president ha aprofitat per posar en valor l'aplicació de l'estat d'alarma, que s'ha prorrogat fins al 7 de juny després d'una negociació tortuosa al Congrés dels Diputats. "L'estat d'alarma ha beneficiat totes les comunitats autònomes, res té a veure amb la política, hi està per sobre", ha remarcat.

"No ré res a veure amb competències, ni finançament, ni promulgació de lleis. És un assumpte, pura i simplement, de salut pública", ha destacat el líder del PSOE. En aquest sentit, ha volgut donar les gràcies a "tots els espanyols" per la seva "exemplaritat", i ha indicat que "salut i economia" seran la prioritat.

"La gran onada de la pandèmia s'ha superat i Espanya arrenca amb fermesa el desconfinament", ha indicat Sánchez. A partir de dilluns, ha dit, tots els territoris de l'Estat estaran com a mínim en fase 1, de manera que es podran produir retrobaments amb familiars i els comerços obriran amb una certa normalitat. Ara bé, el president del govern espanyol ha reclamat "màxima responsabilitat" perquè s'està "a un pas de la victòria". "Cal seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries", ha indicat.

La consigna, segons ell, és no actuar amb por, però sí amb "prudència i responsabilitat". "Ara toca culminar la victòria col·lectiva, perquè depèn de nosaltres", ha insistit el líder del PSOE, que ha remarcat que el rebrot "no és impossible". "Existeix un percentatge important de probabilitat si hi ha un relaxament en les mesures", ha destacat Sánchez, que ha demanat a les autonomies "frenar" si hi ha risc. Ho ha fet, per exemple, la Comunitat Valenciana, que ha descartat passar a la fase 2.