El govern espanyol tanca files sobre la polèmica de la reforma laboral: «Anem tots a l'una»

La Moncloa acusa el PP d'atiar "el soroll" per desgastar el govern i d'utilitzar la pandèmia per obtenir rèdit electoral

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al consell de ministres
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al consell de ministres | ACN
22 de maig del 2020
Actualitzat a les 15:38h
El govern espanyol té pressa per tancar la polèmica sobre la derogació de la reforma laboral que ha tornat a posar en evidència la difícil convivència entre el PSOE i Podem a la Moncloa. La paraula de la discòrdia -"íntegra"- pactada amb Bildu, ha desfermat les discrepàncies i provocat que la CEOE s'aixequi de la taula de diàleg social. "El govern espanyol està compromès en la seva totalitat amb el compliment d'acord programàtic, pot haver-hi diferents sensibilitats, però anem tots a l'una", ha assegurat la portaveu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, després de la reunió d'un consell de ministres marcat per aquesta crisi.

Malgrat el discurs públic de la portaveu, Podem no està d'acord amb què només es deroguin els aspectes "més lesius" de la reforma que va aprovar amb majoria absoluta el PP l'any 2012 i que va tenir com a conseqüència, per exemple, l'abaratiment dels acomiadaments. Montero ha argumenta que la negociació es circumscriurà a la taula de diàleg social amb sindicats i patronals perquè és el lloc "idoni" perquè fructifiquin mesures que beneficiïn als treballadors i a les empreses.  

També ha assegurat que la derogació de la reforma laboral s'anomena "nou estatut dels treballadors" que s'està negociant en aquesta taula. Montero ha explicat que estan en contacte, en les darreres hores "més que mai", amb la CEOE per aconseguir que torni a seure en la taula de diàleg. Amb tot, ha atribuït al PP "el soroll interessat" que s'ha generat al voltant d'aquesta qüestió. 

"Sempre podem fer les coses millor, però hi ha un entorn de soroll interessat fomentat principalment pel PP", ha dit la portaveu del govern espanyol. "Ens hem sentit molt sols, com si la responsabilitat de protegir la salut dels ciutadans fos només nostra". És la frase amb la qual Montero ha resumit les polèmiques negociacions sobre la pròrroga de l'estat d'alarma, convertides ara en una crisi entre el PSOE i Podem sobre la derogació de la reforma laboral i que ha provocat també malestar entre els dos partits que van apuntalar l'estat d'alarma: Ciutadans i el PNB. Sobre aquest últim partit, Montero ha insistit que mantenen un "acord estable" però que han d'entendre que l'acord amb Bildu anava encaminat a garantir l'estat d'alarma per a una desescalada "gradual i ordenada".

La Moncloa ha assegurat, però, que pensa seguir buscant suports a dreta i esquerra, malgrat que sobre les forces progressistes hagi lamentat que algunes s'han situat en una "dinàmica de negociació impossible". Era un missatge adreçat directament a ERC, que reclamava la fi d'un comandament únic que es manté i mesures socials com un permís retribuït per facilitar la conciliació dels pares que han de tenir cura dels fills. El PSOE i els republicans van acaronar l'acord dimarts al migdia, però se'n va anar en orris quan es va anunciar l'acord amb Ciutadans. En nom de preservar la salut de tots els ciutadans, Montero ha advertit que no deixaran de parlar amb cap de les formacions polítiques per mantenir l'estat d'alarma i ha reclamat que s'aixequin "vetos contraposats que fan inviables" acords i que no es posin sobre la taula qüestions "que res tenen a veure amb la salut dels ciutadans".

"S'han de ressetejar actitud i posicions fixades prèviament", ha advertit. I ha deixat caure que algunes d'aquestes formacions, com ERC i Compromís, van votar en contra de la pròrroga "amb els dits creuats per a què sortís endavant". La portaveu ha insistit que sigui amb Ciutadans o amb Bildu, el govern "no escatimarà cap esforç" per lligar els suports necessaris per garantir "la seguretat i la salut" dels ciutadans amb la vigència de l'estat d'alarma. "El que tots haguéssim volgut és que el PP no hagués dimitit de la seva responsabilitat, que sigui sensat per deixar de mirar de reüll què fa l'extrema dreta", ha assegurat la ministra. 

De fet, la Moncloa ha centrat la càrrega de la seva crítica al PP, de qui ha lamentat que es dediqui a fer "soroll" i que aprofiti la pandèmia "amb la calculadora de vots" perquè no admet un govern que no sigui de dretes. De la mateixa manera que ha assegurat que estendran la mà a tots els grups del Congrés de cara a una futura pròrroga de l'estat d'alarma, ara vigent fins al 7 de juny, també ha dit que allargaran la mà als populars perquè tornin "al sender del sentit comú".