La CEOE suspèn el diàleg social amb el govern espanyol per la derogació de la reforma laboral

L'anunci de l'acord entre el PSOE, Podem i Bildu provoca la reacció irada de la gran patronal espanyola i obre un pols incert sobre l'abast de la mesura anunciada

El president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, amb Pedro Sánchez.
El president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, amb Pedro Sánchez. | Europa Press
21 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:55h
Les patronals han respost amb duresa a l'acord entre el PSOE, Podem i Bildu que deroga en bona part la llei de reforma laboral, que era una reivindicació dels sindicats i de l'esquerra. Malgrat la confusió regnant en les primeres hores entre fonts socialistes i el vicepresident i líder de Podem, Pablo Iglesias, sobre l'abast real de la derogació i si aquesta era "íntegra" o només d'una part de la reforma, el cert és que des de primeres hores d'avui la reacció del nucli dur de l'empresariat ha estat molt bel·ligerant.

Tant la CEOE com la seva filial de la petita i mitjana empresa, la Cepyme, han fet públic el seu rebuig absoluta a retocar la reforma laboral. El llenguatge utilitzat des del primer moment ha estat ja un termòmetre de la tensió existent. L'organització que presideix Antonio Garamendi ha parlat de "menyspreu indignant" per definir la decisió, del tot inesperada en cercles patronals.  Segons la patronal espanyola, la decisió adoptada pels partits que formen la coalició de govern a Espanya i Bildu és una "irresponsabilitat majúscula". 

La ruptura entre l'empresariat i l'executiu espanyol es produeix pocs dies després que s'hagués escenificat a la Moncloa l'acord sobre els ERTO, al qual es va arribar després de setmanes de negociaions i que va produir tensions internes en el si de la CEOE. S'obre ara un pols d eresultat incert sobre l'abast de la derogació anunciada.