Aragonès es compromet a no retallar la despesa de cap conselleria

El vicepresident situa que a finals de juliol ja es disposarà dels eixos de la "reconstrucció social i econòmica" posterior a la pandèmia

Pere Aragonès, aquest dijous al Parlament.
Pere Aragonès, aquest dijous al Parlament. | Parlament
21 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:59h
La sessió de control al Govern d'aquest dijous, de nou amb més de la meitat dels diputats absents, ha estat monopolitzada per la crisi sanitària i les seves conseqüències. El vicepresident Pere Aragonès s'ha compromès a "no reduir la despesa" de cap conselleria i a buscar els recursos a través de la negociació amb l'Estat de cara a guanyar marge de dèficit i aconseguir transferències directes més enllà dels 16.000 milions d'euros que el govern espanyol destinarà a les autonomies en els propers mesos. 

Aragonès ha indicat que no serà fins a "finals de juliol" que el Govern tindrà preparats els eixos de la reconstrucció econòmica i social. Aquests eixos es desenvoluparan en en la marc de la comissió creada fa dues setmanes -que inicialment havia de plantejar una proposta al cap de només set dies- i que té un comitè tècnic que serà l'encarregat d'elaborar les propostes. Unes propostes que es traslladaran a l'oposició i, també, als agents econòmics i socials. "El Govern no farà cap retallada", ha dit.

El vicepresident ha defensat estirar "al màxim" els pressupostos aprovats fa tot just un mes, tot i que caldrà buscar 4.000 milions d'euros -com a mínim- a l'hora d'afrontar la crisi sanitària. Precisament aquesta és la quantitat que, pel cap baix, demanarà l'executiu al govern espanyol en el repartiment dels recursos destinats a les autonomies. També ha apostat perquè la liquiditat estigui en mans de les famílies, les empreses i els autònoms, que des del març han vist reduïts els ingressos per la crisi.