Continua baixant la xifra de morts per coronavirus a Espanya: 59 en 24 hores

Els nous contagis diagnosticats per PCR també cauen amb 285 positius en l'últim dia

Els serveis funeraris transportant un taüt en plena crisi del coronavirus
Els serveis funeraris transportant un taüt en plena crisi del coronavirus | Albert Alemany
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:00h
En un horari diferent del que és habitual, el Ministeri de Sanitat ha informat aquest dilluns que la xifra de morts a Espanya es manté per sota del centenar per segona jornada consecutiva. Concretament, en les últimes 24 hores han mort 59 persones pel coronavirus, que eleven la xifra total a 27.709 víctimes mortals des que va esclatar la crisi. Ahir van morir 87 persones i es va trencar la barrera dels 100 morts per primera vegada en setmanes. En les dades d'aquest dilluns no consten les altes, que previsiblement reapareixeran a partir de demà.

El nombre de nous contagis diagnosticats per PCR cau a 285, un increment del 0,12% que situa el total de persones infectades des de l'inici de la pandèmia a 231.606. Ahir se'n van comptabilitzar 421. En l'últim dia s'han reportat 172 noves hospitalitzacions, la majoria a Madrid (56), Castella i Lleó (27) i Catalunya (21). Pel que fa a ingressos en UCI, se n'han comptabilitzat 15 més, la majoria a Madrid (10). En les últimes hores, cap persona ha necessitat cures intensives a Catalunya segons les dades del govern espanyol.

Fernando Simón, director del centre de coordinació del centre d'alertes i emergències sanitàries, ha explicat que amb l'evolució de la pandèmia la manera de monitorar la crisi també canvia i cal fixar-se en altres indicadors, cop ara la capacitat de detecció precoç. En els pròxims dies s'acabarà de donar forma als nous formats de dades. "Les dades d'avui són molt bones", ha dit el doctor. Els morts i nous casos estan comptabilitzats de la mateixa manera que en els últims dies. 

Simón ha dit que la nova manera de reportar les dades "és fiable". El nou sistema aporta una dada important: s'ha reduït el retard entre presentació de símptomes i diagnòstic a quatre dies. "Les dades que veiem permeten identificar la situació de fa quatre dies", ha apuntat el doctor. Entre que una persona inicia símptomes i va al metge triga tres dies, una dada que també es redueix. La letalitat també ha canviat: entre el 23 i el 29 de març va ser de l'11% i entre el 27 d'abril i el 3 de maig s'ha reduït fins al 2%. "A mesura que ha evolucionat l'epidèmia, hem après a tractar millor la malaltia", ha dit. A dia d'avui, també es poden identificar amb precisió els sanitaris infectats. En els últims dies, han estat 18 els professionals sanitaris.

El doctor no ha entrat a valorar si Madrid podrà passar a la fase 1 i ha dit que si presenta avui la sol·licitud es discutirà i valorarà dimecres. "No és bo rebre les dades mitja hora abans de la data prevista", ha criticat. Simón ha dit que caldrà veure les propostes i la situació dels territoris per valorar si es pot passar d'una fase de 0,5 a una d'1,5. La decisió, en tot cas, es prendran a nivell polític.

A preguntes dels periodistes, Simón ha dit que el coronavirus produeix algun tipus d'immunitat però encara no se sap quant dura. També ha afegit que la probabilitat de contagiar-se de la Covid-19 depèn de cada persona i de les seves característiques. 

"El virus circula de manera reduïda"

Simón ha admès que a dia d'avui el virus ja circula de manera "reduïda" per Espanya. "Ja fa uns dies que el nombre de casos és prou baix per pensar que la circulació és menor", ha dit. El doctor també ha apuntat que amb la nova manera de reportar les dades es poden veure els casos sospitosos i a quants d'ells es fan proves i surten positiu. "Deixem de tenir el problema de la manca de detecció de casos. No detectarem tots els casos, però sí molts més que abans", ha dit. El doctor ha remarcat que hi ha "certa seguretat" que la transmissió és "molt baixa" en molts territoris. "L'evolució de l'epidèmia és realment bona", ha insistit.