El govern espanyol prioritza refer l'aliança amb ERC

Els equips negociadors del PSOE i dels republicans que van acordar la investidura s'han reunit dues vegades per explorar una entesa per a la pròrroga de l'estat d'alarma

Vilalta, Rufián i Jové amb Ábalos, Lastra i Illa
Vilalta, Rufián i Jové amb Ábalos, Lastra i Illa | ACN
14 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:58h
El retrat de l'aprovació de la quarta pròrroga de l'estat d'alarma va ser el d'un govern espanyol debilitat per les crítiques transversals dels aliats que van facilitar la investidura. Acusat d'actuar unilateralment i com si tingués majoria absoluta, Pedro Sánchez va perdre el suport d'ERC i va haver de lligar en temps de descompte el de Ciutadans i del PNB. Conscient dels riscos per aprovar la cinquena pròrroga la setmana que ve, el president ha corregit el seu modus operandi activant amb temps les negociacions per allargar de nou l'estat d'alarma, però aquesta vegada un mes més i, en paral·lel, reformar la llei de Salut. Les converses amb ERC ja estan actives i, de fet, ja s'han produït dues reunions clau per intentar desencallar la situació. 

Segons ha avançat El País i ha confirmat NacióDigital, els equips de negociació del PSOE i d'ERC s'han trobat en dues ocasions en els últims dies explorar si els republicans poden reconsiderar el seu vot en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma. Així doncs, Salvador Illa, Adriana Lastra i José Luis Ábalos per part del PSOE i Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jover per part d'ERC, s'han vist de nou les cares des de la distància per intentar refer ponts. En paral·lel, la vicepresidenta Carmen Calvo, així com el president Pedro Sánchez, mantenen interlocució amb el vicepresident Pere Aragonès. Els equips negociadors es reuniran per tercera vegada a finals de setmana. 

"Dialoguem, això és molt més del que passava fa uns dies", ha assegurat Rufián just abans de participar de la comissió de reconstrucció al Congrés. Tot i això, la direcció republicana manté vigents les seves reivindicacions, com ara el retorn de competències i la reactivació de la taula de diàleg, per moure el seu posicionament. De moment, no hi ha cap desllorigador sobre la taula. Si hi ha una proposta concreta i en ferm per part de Sánchez, la direcció d'ERC la valorarà dilluns. 

"Va ser un toc d'atenció, un avís per a navegants, perquè les coses no poden continuar igual", asseguren fonts d'ERC sobre la seva decisió de canviar l'abstenció per un vot en contra la setmana passada. I consideren que aquest "toc d'atenció", juntament amb la petició formulada pel president republicà, Oriol Junqueras, perquè el PSOE triï entre ERC i Ciutadans, "ha fet moure el govern espanyol". Segons els republicans, en aquests moments els socialistes estan "oberts a fer canvis" per mantenir viva la relació que es va teixir per a la investidura. "Els socialistes han buscat de manera insistent els contactes amb Esquerra els darrers dies", sostenen.

L'objectiu del PSOE és refer l'aliança amb ERC, però també lligar curt a Ciutadans ara que Inés Arrimadas busca que els seus 10 diputats siguin claus al Congrés. De fet, els socialistes volen mantenir la majoria de la investidura sobretot per la incomoditat que també suposa per a Podem un canvi de les aliances de la mà del partit taronja, però els de Sánchez sospiten que el comportament d'ERC pot ser variable en funció de quan siguin les eleccions catalanes i el grau de pugna amb Junts per Catalunya.

Les quatre condicions dels republicans

En tot cas, els republicans han exposat en aquestes reunions quines són les seves exigències. Les va anunciar dilluns la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i avui novament les ha reiterat Rufián. Les resumeixen en quatre. La primera, capacitat de "co-decisió" de les autonomies. Es tracta, expliquen fonts d'ERC, d'aconseguir que el govern espanyol deixi enrere la dinàmica centralitzadora. "Les conselleries de Salut no es poden limitar a ser simples transmissores de dades perquè són les que han de tenir la competència", ha insistit aquest dijous Rufián tot insistint en els conceptes d'"horitzontalitat i corresponsabilitat".

La segona reclamació és l'aprovació d'un permís retribuït als pares i mares per facilitar la conciliació, complexa des que es van tancar les escoles. De fet, inicialment el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va proposar una mesura d'aquestes característiques, però després va quedar aparcada. La tercera exigència fa referència a permetre que els ajuntaments puguin destinar el seu superàvit als plans per fer front a la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia. La ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, va dir dimarts que ho estaven "estudiant".

La quarta proposta dels republicans és la reactivació de la taula de negociació sobre el conflicte polític, que va quedar congelada amb l'esclat de l'epidèmia. ERC voldria que es fixés data al juny. "S'ha de desconfinar la política, la repressió segueix existint", ha advertit Rufián. Públicament, Sánchez no s'ha negat a reactivar la taula, tot i que sí va assegurar que es faria quan l'emergència ho fes possible. 

Els republicans consideren que només hi ha marge per canviar el vot en contra per una abstenció si es compleixen aquestes exigències i, tot i que asseguren que sembla que Sánchez se senti "més còmode" de la mà de Ciutadans, esperen que arribi algun tipus d'oferta. "Ens hi deixarem la pell", ha dit Rufián en una entrevista a la SER.

L'aritmètica al Congrés, oberta

En tot cas, ERC no és l'únic partit amb qui el govern espanyol es veurà obligat a negociar per assegurar-se els vots de la pròrroga de l'estat d'alarma. Tant el PNB com formacions com Bildu, el BNG o Compromís han aixecat també la veu per demanar un canvi d'actitud negociadora a Sánchez. El diputat valencià Joan Baldoví ja ha advertit que, ara per ara, el govern espanyol "no compta" amb el seu vot el pròxim dimecres. Ciutadans, per la seva banda, ha negat que se li hagi posat sobre la taula una proposta per prorrogar un mes més l'estat d'alarma i ha recordat que el propi president ha estat sempre partidari de fer-ho per terminis de 15 dies. 

Queda menys d'una setmana i tota l'aritmètica al Congrés està oberta. Sánchez juga amb el concepte d'un estat d'alarma "més flexible" per atraure els aliats que li falten i compactar de nou la majoria de la investidura i retenir, al mateix temps, el vot de Ciutadans. Al mateix temps, la reforma de la llei de Salut la preveu per poder prendre mesures dràstiques en cas de rebrot o retrocés en termes epidemiològics en el darrer tram del desconfinament.