L'Ajuntament de Barcelona confia que es puguin obrir terrasses i fer visites familiars el 25 de maig

Generalitat i Ajuntament demanaran al govern espanyol flexibilitzar la fase zero a la capital i l'àrea metropolitana a partir de dilluns

Terrassa de la plaça Reial
Terrassa de la plaça Reial | Martí Urgell
Andreu Merino / Oriol March
14 de maig del 2020
Actualitzat a les 15:41h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat la voluntat que Barcelona pugui passar a la fase 1 a partir del 25 de maig. La ciutat no ho farà aquest dilluns, com sí que faran altres regions sanitàries, però el Govern i l'Ajuntament demanaran al govern espanyol que autoritzi una flexibilització de la fase zero a la capital i a les regions metropolitanes nord i sud.

Una flexibilització que segons han detallat Colau i la consellera de Salut, Alba Vergés, es vol basar en poder anar als comerços sense cita prèvia, recuperar l'activitat de préstec i les biblioteques i permetre l'activitat a museus o centres de culte amb un terç de l'aforament. Les visites a familiars i l'obertura de terrasses de bars i restaurants, hauran d'espera, doncs, fins a l'entrada en fase 1.

El Govern i l'Ajuntament de Barcelona volen que la capital catalana i les regions metropolitanes vegin flexibilitzat el seu confinament sense moure's de la fase 0. Així ho han assenyalat en una roda de premsa conjunta telemàtica l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i també les conselleres Alba Vergés -Salut- i Meritxell Budó -Presidència- En què consistiria aquesta flexibilització, que ha de ser aprovada per l'Estat? Es tracta d'una desescalada gradual que permetria obrir botigues sense cita prèvia o bé permetre activitats de culte a un terç de la seva capacitat, per exemple.

Vergés ha indicat que els tests, el risc de contagis i la capacitat assistencial són claus per una regió del país en la qual ho viuen cinc milions de persones. A les regions metropolitanes existeix gran diversitat sobre la urbanització i les densitats de població que expliquen, en aquest sentit, les diferències sobre contagis i risc.

Abans de la compareixença d'aquest migdia, tal com ha avançat RAC1 i ha confirmat NacióDigital, el Departament de Salut ha detallat que en les properes hores proposarà que tres zones de l'àrea de Barcelona passin ja a la fase 1 abans que la resta. Es tracta del Garraf, l'Alt Penedès i Baix Montseny. En el cas d'aquesta última zona, sis municipis estaven ja englobats a la regió Girona -que ahir ja va ser proposada per passar d'etapa-, mentre que els catorze restants -barcelonins- sí que comporten novetat. 

Aquestes tres zones, en tot cas, se sumarien a les regions sanitàries de Girona, la Catalunya Central i Lleida, que ahir Vergés va anunciar que serien les següents a la llista. Tot plegat dependrà finalment de l'autorització del govern espanyol, que és qui té la última paraula. El Ministeri de Sanitat s'hauria de pronunciar divendres, com ja va fer la setmana passada en els casos del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran, que des de dilluns gaudeixen del primer estadi de la desescalada.

La Generalitat està analitzant les dades de tot el país per saber les tendències de contagi, que van "a la baixa a tot arreu". Els pacients de coronavirus a les unitats de cures intensives ja suposen menys del 50% del total, a diferència del que va passar durant el pic, quan el percentatge era proper al 90%. Tot i això, els missatges institucionals recalquen la necessitat de complir amb les restriccions -franges horàries i distància social, especialment- per reduir el risc de rebrots. Sobretot perquè només sis de cada cent catalans ha passat el coronavirus i ha generat immunitat.

En la jornada de dimecres es va registrar un nou descens de morts a Catalunya,. Segons les dades de Salut, es van produir 53 noves víctimes al país, una xifra baixa en comparació a les últimes setmanes. En el total, des de l'inici de la pandèmia hi ha hagut 11.403 morts en terres catalanes. Pel que fa als contagis en les últimes vint-i-quatre hores, Salut va notificar 322 positius de la Covid-19, elevant les xifres totals a 61.677.



Arxivat a