coronavirus

No hi ha immunitat de grup: només un 5% de la població de l'Estat ha superat el coronavirus

La primera onada de l'estudi de seroprevalença impulsat pel Ministeri de Sanitat no detecta una gran diferència d'afectació entre homes i dones però sí un menor impacte en menors

per Sara González , 13 de maig de 2020 a les 19:11 |
Un pacient a la UCI | Eduardo Parra/Europa Press
L'estat espanyol està lluny de la immunitat de grup per combatre el coronavirus. La primera onada de l'estudi de seroprevalença capitanejat pel Ministeri de Sanitat apunta que només un 5% de la població ha superat la malaltia, amb la qual cosa, mentre no hi hagi una vacuna eficaç, s'està lluny del 60% que permetria frenar la circulació del virus. Aquesta dada projecta que 2,3 milions de persones haurien superat la Covid-19 a Espanya, dada que dista de la fins ara detectada per proves PCR a nivell oficial: 228.691. Tot i això, les persones que han generat anticossos segueixen sent molt poques, fet que aboca a extremar les precaucions durant la desescalada. 

La conclusió d'aquesta primera onada és, doncs, que es corrobora que s'està lluny del percentatge d'immunitat que es consideraria necessari per poder frenar la transmissió del virus i que hi ha molta desigualtat entre territoris. La Comunitat de Madrid o Catalunya tenen fins a cinc vegades més de seroprevalença que d'altres. L'estudi, que anirà evolucionant en les pròximes setmanes, permetrà dibuixar un mapa de la incidència del coronavirus arreu d'Espanya i determinar les mesures a prendre mentre no hi hagi una vacuna efectiva.


La directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, Marina Pollán, ha explicat que aquest estudi de caràcter parcial apunta que "no hi ha gran diferència" d'afectació entre homes i dones, tampoc per qüestió edat, però sí que la prevalença detectada és menor en el cas dels menors. En l'estudi han participat un total de 60.983 persones de 36.000 llars que encara seran avaluades en dues onades més.  

"No hi ha immunitat de grup", ha assegurat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, una hipòtesi que ja mantenien abans de realitzar l'estudi. És per aquest motiu que ha subratllat la importància de fer la desescalada gradual i asimètrica amb "prudència". 


Gran diferència d'afectació entre territoris

I és que el nivell de seroprevalença és molt diferent a nivell territorial. Els percentatges més alts es concentren a Madrid i les rodalies, mentre que a Ceuta, Múrcia, Melilla, Astúries i Canàries presenten prevalences inferiors al 2%. Per contra, Castella-La Manxa i Madrid superen el 10%. A nivell provincial, n'hi ha que tenen un percentatge fins a deu vegades superior que altres. La que acumula un percentatge més alt és Sòria (14,2%), seguida de Conca (13,5%). A la Comunitat de Madrid un 11,3% de la població hauria generat anticossos, segons l'estudi.


En el cas de Catalunya, a Barcelona un 7,1% de la població ha superat la malaltia, a Lleida ha estat un 3,7%, a Girona un 2,5% i, per últim, a Tarragona un 1,6%. Així doncs, un 5,9% dels catalans (més de 453.000 persones) tenen ja anticossos contra la malaltia.
 

Mapa sobre el nivell d'immunitat a l'estat espanyol per províncies

 

L'estudi, dissenyat per l'Institut Carlos III, va començar el 27 d'abril amb la finalitat de detectar l'afectació que ha tingut l'epidèmia a Espanya, una radiografia que es considera clau per poder preveure com seran els pròxims mesos i quines mesures caldrà prendre mentre que no es trobi una vacuna eficaç contra la Covid-19. 

La xifra de casos projectats per l'estudi és molt més gran que els detectats per proves PCR que consten en aquests moments al registre del Ministeri de Sanitat. En total, consten 228.691 positius mentre que la investigació apunta que podrien ser 2.350.000. I és que tot just comencen els tests massius a la població, clau per poder fer una radiografia acurada tenint present que hi ha infectats asimptomàtics o lleus. 

L'estudi detecta que el 87% dels participants en l'estudi que han tingut una PCR positiva per coronavirus presenten anticossos i que, en els casos sospitosos, la prevalença augmenta amb la quantitat de símptomes patits. És particularment alta, un 43%, en les persones que perden l'olfacte. A més, es va detectar anticossos en un 2,5% dels participants que no havien tingut símptomes en cap moment.

Als participants a l'estudi se'ls ha fet un test ràpid per determinar els anticossos en sang a través d'una mostra capilar a través d'una punxada en un dit. Addicionalment, a aquells que han donat el seu consentiment, se'ls ha pres una mostra de sang venosa (punxada al braç) per tal de ser analitzada en laboratori i determinar el nivell d'anticossos. Tot i això, els resultats presentats no inclouen encara la informació d'aquestes segones proves. Un total de 2.600 professionals sanitaris en 1.400 centres d'atenció primària s'han encarregat de fer l'estudi. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació