JxCat votarà a favor de la comissió d'investigació sobre les residències

Eduard Pujol, portaveu parlamentari de la formació, assegura que "no tot s'ha fet bé" en la crisi sanitària per part de l'executiu

Els Bombers de Barcelona entren a desinfectar la residència Masdeu Hogar.
Els Bombers de Barcelona entren a desinfectar la residència Masdeu Hogar. | ACN
13 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:08h
Junts per Catalunya (JxCat) votarà a favor de la creació de la comissió d'investigació sobre les residències que ha impulsat l'oposició i que s'aprovarà en el ple del Parlament programat per dijous de la setmana vinent. Així ho ha indicat aquest dimecres Eduard Pujol, portaveu parlamentari de la formació, en una roda de premsa telemàtica en la qual ha explicat que ERC ja coneix el posicionament de JxCat. Són els republicans qui han gestionat els geriàtrics en aquesta crisi sanitària, primer des de Treball, Afers Socials i Famílies i, des de fa un mes, a través de la conselleria de Salut. Pujol ha insistit que "no tot" s'ha fet bé des de l'executiu durant la crisi sanitària. 

El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser crític amb la gestió de les residències i va acordar amb el vicepresident Pere Aragonès el canvi de Treball a Salut. "És un debat viu que hem d'abordar, però situacions com aquesta han passat arreu del món", ha indicat sobre les més de 3.000 morts víctimes en residències catalanes. Es calcula, segons Pujol, que la meitat dels morts a nivell mundial s'han produït en geriàtrics. També s'ha queixat dels "continuats incompliments" en la llei de dependència per part de l'Estat, que no sempre ha transferit les quantitats acordades.

Pel que fa a la possible convocatòria d'eleccions, Pujol ha indicat que farien entrar el Govern en una "paràlisi". "No és el moment de parlar d'eleccions, sinó de parlar de solucions", ha indicat. La pressió d'ERC i l'oposició per fixar el calendari, de moment, no fructifica. L'executiu, segons va indicar ahir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, no es planteja avançar els comicis, i recorda que només Torra ho pot decidir. Pujol ha insistit que els indicadors socioeconòmics -amb caigudes del PIB properes als dos dígits i un atur projectat del 20%- desaconsellen anar a les urnes.

"Hem de dialogar amb la crisi i amb les persones, i això només ens porta a un camí, que és el de la responsabilitat. La responsabilitat passa per no convocar comicis", ha assenyalat el dirigent independentista, que ha evitat respondre si hi haurà reunions amb ERC per consensuar la data de les eleccions, com demanen els republicans, socis de Govern de JxCat a la Generalitat. "Hem de garantir futurs, com diu el president Quim Torra", ha indicat el portaveu, defensor de centrar-se en "l'ànima social".

Davant la possibilitat que sigui el Tribunal Suprem qui forci la convocatòria electoral a través de la confirmació de la condemna pel llaç groc, ha Pujol ha insistit que és el president qui haurà de decidir la data. "Cal responsabilitat i aparcar els comicis. Cal avaluar tots els escenaris i prendre les decisions oportunes", ha indicat. Es podria donar la possibilitat que el Suprem confirmés la inhabilitació ja al juliol.

Pujol, en referència a la reforma del reglament per adaptar-lo a la nova realitat telemàtica, ha indicat que està "molt avançat". "Cal fer unes passes més i regular una cambra que, si convé, pugui fer tota l'activitat de forma telemàtica en aquesta nova era", ha recalcat el portaveu parlamentari de JxCat, que creu que la tecnologia permet fer entrar el Parlament "al segle XXI". "Tota la seva activitat pot passar per l'àmbit telemàtic", ha indicat Pujol, que ha indicat que el seu grup serà "facilitador" d'acords.