Sánchez planeja un estat d'alarma reformat i més llarg que acompanyi tota la desescalada

El govern espanyol enceta els contactes amb l'oposició per una nova pròrroga que s'allargaria fins a finals de juny, moment en què hauria d'arrencar la nova normalitat

Pedro Sánchez, dimecres de la setmana passada al Congrés.
Pedro Sánchez, dimecres de la setmana passada al Congrés. | Congrés dels Diputats
12 de maig del 2020
Actualitzat a les 22:24h
El govern espanyol va haver de moure molts fils -i variar les aliances de la investidura de Pedro Sánchez- per tirar endavant l'última pròrroga de l'estat d'alarma. La va acabar validant amb el suport de Ciutadans, que sota el lideratge d'Inés Arrimadas aspira a recuperar espai central, i també del PNB, que va posar un vernís descentralitzat a la manera com s'estan gestionant les restriccions a l'Estat. En tot cas, Sánchez ja té al cap una nova pròrroga, en aquest cas d'un mes -així acompanyaria tota la desescalada, tal com ha avançat El Confidencial- i amb reformes significatives a pactar amb els partits.

És per això que la vicepresidenta primera de l'executiu estatal, Carmen Calvo, s'ha posat en contacte amb tots els grups parlamentaris -excepte Vox- per testar els suports a la mesura. Fins ara, les pròrrogues de l'estat d'alarma -ja n'hi ha hagut quatre i tot s'encamina cap a la cinquena- han estat de quinze dies, però ara seria més llarga, fins al 24 de juny, una data en què està previst que s'hagi encetat la nova normalitat sempre i quan així ho dictamini l'evolució de la pandèmia. La llei, per cert, no estableix quin termini han de tenir les pròrrogues successives de l'estat d'alarma.

La negociació no serà senzilla en la mesura que Sánchez va constatar com s'esberlava -encara que fos momentàniament- la majoria de la investidura en l'últim ple del Congrés. ERC, molesta per la negativa del PSOE a negociar amb ells, va prémer el no després de dies de debat intern, i el PNB ja ha alertat que no convalidarà més pròrrogues. El president espanyol, a banda, ja sap que el PP de Pablo Casado té intenció de votar en contra en el proper ple, amb tota probabilitat la setmana vinent.

Casado, de fet, va insistir en conversa telefònica amb Calvo, que el que cal és una "desescalada jurídica", un concepte que ha desplegat en una roda de premsa telemàtica aquest dimarts. El líder del PP sosté que la gestió del govern espanyol està sent "caòtica", i prova de fer-se un lloc en el tauler amb un programa anomenat Activem Espanya amb mesures socials, econòmiques i sanitàries. Casado està rebent crítiques fins i tot dins les seves files per la seva tasca com a líder de l'oposició i pel blindatge d'Isabel Díaz Ayuso, erràtica des de la presidència de la Comunitat de Madrid.

Sánchez, en tot cas, ha volgut parlar directament amb Arrimadas per tractar les mesures que caldrà anar aprovant al Congrés. Fonts de la formació taronja, però, han indicat a Europa Press que durant la conversa el president espanyol no ha fet esment a la possibilitat d'allargar un mes l'estat d'alarma. La secretaria d'Estat de Comunicació, un cop acabada la reunió telemàtica, ha indicat que els dos dirigents tenen "intenció" de continuar treballant per "arribar a acords", com ja va certificar-se la setmana passada.

Converses amb l'independentisme

La Moncloa, tal com ha indicat la portaveu María Jesús Montero, aspira que tant ERC com Ciutadans facin costat a la nova pròrroga. Els republicans, en tot cas, ja van amenaçar ahir amb no facilitar cap més allargament de la mesura. El govern espanyol ha activat també converses amb Junts per Catalunya (JxCat), en concret amb la seva cap de files a Madrid, Laura Borràs, que ha insistit a Calvo en la necessitat que la Generalitat recuperi les competències de cara a la fase de desescalada.

El govern espanyol està obert a incloure modificacions en la manera com fins ara ha articulat l'estat d'alarma, i ha transigit a l'hora de no encotillar el desconfinament a través de les províncies. En tot cas, si aspira al suport dels socis de la investidura, encara s'haurà d'arromangar més. A la cara científica de la lluita contra la pandèmia s'hi suma una negociació al Congrés que promet ser, de nou, a contrarellotge.