El Govern exigeix respectar les franges horàries reservades a la gent gran

El conseller d'Interior, Miquel Buch, apel·la al "civisme" i a la "coresponsabilitat social" per tal de no sortir al carrer entre les 10 i les 12 del matí i les 19 i les 20 del vespre

Mercat del dilluns a la plaça Fra Bernadí de Manlleu.
Mercat del dilluns a la plaça Fra Bernadí de Manlleu. | Adrià Costa
12 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:00h
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha fet aquest dimarts una crida a "respectar" les franges horàries destinades als majors de 70 anys -de 10 a 12 del matí i de 19 a 20 del vespre- a través del "civisme" i la "coresponsabilitat social". "Quan parlem de gent gran, hem de saber que es tracta d'un col·lectiu vulnerable. Hem de respectar les franges horàries de la gent gran, un dels col·lectius que més malament ho ha passat", ha assenyalat Buch, acompanyat de Meritxell Budó i d'Alba Vergés.

L'executiu ha aprovat avui dos decrets llei, el primer d'ells relacionat amb l'habitatge i les fiances. "Es tracta de paliar els efectes de l'estat d'alarma i de la pandèmia", ha insistit Budó. El nou text faculta que l'agost sigui hàbil per tal de fer tramitacions urbanístiques, i s'aborda el retorn dels dipòsits de fiances de l'Incasòl. Es reforma la llei per "reduir els costos operatius", de manera que aquesta institució retornarà les fiances als negocis -no habitatges per viure- si hi ha acord entre els dues parts.

El segon decret té com a finalitat "complementar" ajudes en serveis socials. El Departament de Salut tindrà accés al cens de residents per tal d'exercir un control epidemiològic i "millorar" la qualitat dels serveis. Els geriàtrics s'han convertit en un dels punts negres de la gestió de la crisi sanitària, tenint en compte que només a Catalunya hi ha hagut més de 3.000 morts i milers més d'infeccions a sanitaris.

Tot i el ritme descendent dels últims dies, Espanya ha tornat a registrar aquest dimarts un repunt de les morts diàries per coronavirus. En les últimes 24 hores, hi ha hagut 176 defuncions. Aquesta xifra suposa un increment d'una cinquantena més respecte la dada del dilluns. El balanç global de decessos frega ja els 27.000. També s'ha produït un increment dels contagis. Han estat 426 noves infeccions detectades en el darrer dia, una cinquantena més que ahir. El percentatge d'increment és del 0,19%.