El PDECat es desmarca de CDC per la sentència del Palau: «No hi tenim res a veure»

Marc Solsona, portaveu del partit, assegura que la seva formació no ha estat "investigada ni acusada" en el procediment judicial sobre els seus antecessors polítics

Fèlix Millet i Jordi i Gemma Montull al banc dels acusats en l'últim dia del judici del cas Palau.
Fèlix Millet i Jordi i Gemma Montull al banc dels acusats en l'últim dia del judici del cas Palau. | Pool EFE
11 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:51h
Marc Solsona, portaveu del PDECat, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa telemàtica que el seu partit no té "res a veure" amb la condemna validada pel Tribunal Suprem sobre el cas Palau, que acredita el finançament irregular de Convergència. "Des del principis es va voler incolucrar el PDECat en el cas Palau, i mai va ser part investigada ni acusada, ni tan sols es va beneficiar a títol lucratiu", ha insistit Solsona.

El PDECat, en tot cas, va néixer el juliol del 2016 com a hereu de Convergència, partit del qual va heretar els principals dirigents, entre els quals Artur Mas, que és qui de fet va impulsar la creació de la nova formació. El Suprem va confirmar la condemna contra Fèlix Millet i Jordi Montull, responsables del Palau, i va exonerar Daniel Osàcar, extresorer de CDC, pel delicte de tràfic d'influències. L'antiga formació nacionalista, això sí, va ser considerada culpable de desviar 6,6 milions d'euros.

Solsona, en la mateixa roda de premsa, ha demanat a l'oposició que no faci entrar el país en una "ruleta de calendaris electorals". S'ha referit, amb aquestes paraules, a la pressió de l'oposició per tal que el president de la Generalitat, Quim Torra, posi data als propers comicis catalans. "El que necessitem és no entrar en aquest debat, no és pràctic ni productiu", ha destacat l'alcalde de Mollerussa. La potestat de fixar les eleccions, ha insistit, és només de Torra en tant que màxim dirigent del país.

Preguntat sobre en quin punt es troba la reordenació de Junts per Catalunya (JxCat), ha apuntat que hi ha hagut algun "contacte", però que no s'ha reprès la negociació. "Encara que hi hagi molta pressa o insistència, ara ho hem de deixar aparcat", ha destacat Solsona, que ha demanat "responsabilitat". "Nosaltres el que hem de fer no és dedicar esforços en estratègies que no donin resposta a les necessitats de la gent, ens faríem un flac favor", ha insistit el dirigent independentista.

Solsona ha indicat que es vehicularan propostes dirigides tant al Govern com al Congrés dels Diputats de cara a l'etapa de reconstrucció. "Tenim clar que hem de tenir molt en compte la veu del territori, a peu de carrer, i creiem que els posicionaments de cara a la nova etapa s'han de tenir en compte", ha assenyalat el portaveu del PDECat. S'han fet 24 reunions sectorials i 47 a nivell de vegueries per abordar la crisi sanitària amb els associats del partit, amb Marc Castells com a figura emergent.

En el comitè nacional d'aquest dilluns també s'ha fet costat a Ramon Augé, encara alcalde de Cervera i que probablement ho deixi de ser arran d'una moció de censura que tenen enllestida ERC, la CUP i els independents que fins ara li feien costat. "No toca en plena crisi sanitària", ha ressaltat Solsona. JxCat, en aquests moments, disposa de les alcaldies a Cervera, Mollerussa i Les Borges Blanques a la demarcació de Lleida.