Cau la xifra de morts i de nous contagis de coronavirus a Espanya

En les últimes 24 hores s'han registrat 123 víctimes mortals i 373 positius arreu de l'Estat

Treballadors de l'UCI de la Mútua de Terrassa
Treballadors de l'UCI de la Mútua de Terrassa | Albert Alemany
11 de maig del 2020
Actualitzat a les 12:24h
Espanya ha registrat aquest dilluns 123 morts per coronavirus en 24 hores. La xifra és inferior a la d'ahir (143) i eleva el total de víctimes mortals a 26.744. Pel que fa al nombre de morts, la xifra és la més baixa des del 18 de març, tot i que s'ha d'agafar amb cautela perquè les dades dels dilluns acostumen a ser més baixes per retards en la notificació per part de les comunitats autònomes.

El nombre de nous contagis també va a la baixa, amb 373 nous positius diagnosticats per PCR que suposen un increment del 0,17% i situen el total de contagiats en les 227.436 persones des de l'inici de la pandèmia. Ahir se'n van registrar quasi el doble, amb 621 nous positius. De nou, les dades de dilluns s'han d'agafar amb cura. D'altra banda, des que va esclatar la crisi, 137.139 persones han superat la malaltia. 

Els casos que han necessitat hospitalització en l'últim dia han estat 257, la meitat dels quals entre Madrid (91) i Catalunya (36). Pel que fa a les UCI, hi han hagut d'ingressar 20 pacients, la majoria també entre Madrid (9) i Catalunya (4). Aquests dos territoris continuen sent les més castigades per la crisi del coronavirus. En onze comunitats no hi ha hagut cap nou pacient que hagi requerit cures intensives. 

Fernando Simón, responsable del centre d'alertes i emergències mèdiques, ha dit que les dades d'avui són "molt favorables" i mantenen la tendència dels últims dies, que ja era bona. "Es comença a veure que som en l'última fase de la transmissió, però encara hi ha risc de rebrot", ha avisat el doctor, que ha recordat la situació de Corea del Sud, que ha experimentat un lleuger repunt. "Som en una situació favorable però hem d'anar amb compte", ha insistit, i ha recordat que el moment és "delicat" i "cal fer bé les coses". 

El doctor ha dit que l'evolució de l'epidèmia ha estat "molt diferent en els diversos territoris", tot i ressaltar que totes les comunitats autònomes es troben en fase de descens de l'epidèmia. Tot i així, Simón ha dit que cal garantir que això no canvia i per tant cal reforçar el sistema de salut i atenció primària per aconseguir una detecció precoç dels nous casos i reaccionar ràpid en cas de rebrot. "Hem de garantir que els recursos assistencials es mantinguin es despleguin ràpid per evitar riscos de col·lapse", ha dit el doctor.

En l'àmbit internacional, Simón ha ressaltat que hi ha set països europeus que presenten casos per sobre dels 100.000 i tres països que es troben per sobre dels 200.000. L'evolució de l'epidèmia, ha apuntat el doctor, es manté similar en tots els països excepte a Rússia, que té increments diaris importats, igual que els Estats Units, que continua sent el país amb més impacte de la crisi a dia d'avui. 

Impacte de la sortida dels nens

Ja fa més de dues setmanes que van començar a sortir els menors de 14 anys al carrer. Simón ha insistit en els retards en la detecció i ha evitat "concloure amb certesa" que no ha tingut impacte en la propagació de la pandèmia. "Fins ara, no hem observat canvis en l'evolució de l'epidèmia, tot i que hem vist ondulacions que són habituals", ha dit.

Tot i així, el doctor ha dit que s'han hagut d'estudiar alguns indicadors perquè en alguns hospitals s'havia detectat que l'edat mitjana dels hospitalitzats "era menor". El motiu? Simón ha dit que aparentment no sembla que sigui per la sortida dels nens, sinó perquè per la reducció de la pressió als hospitals, ara s'estan atenent pacients que fins ara es quedaven a casa.