coronavirus: FAQS

Què es pot fer i què no en aquests moments a Catalunya

175 preguntes amb resposta sobre la situació actual, tant pels que ja estan a la fase 2 com pels que es troben a la fase 1

per NacióDigital , 26 de maig de 2020 a les 14:40 |
Viure en estat d'alarma. | NacióDigital
Què es pot fer i què no a Catalunya en aquests moments? Coincidint amb un nou pas endavant en les fases de diverses regions sanitàries catalanes, Protecció Civil ha actualitzat el document amb les preguntes més freqüents que es poden fer aquests dies els ciutadans. Quan podré sortir del municipi? Si vull quedar amb els amics, ho he de fer al carrer o a casa? Quines botigues obren? Per quins motius puc sortir? 

A continuació, 175 preguntes amb resposta. Recordeu que saltar-vos les restriccions decretades per fer front al coronavirus pot ser motiu de sancions més o menys greus, que poden arribar fins als 600.000 euros o l'any de presó en cas d'incompliments greus o reiterats.


Sobre mobilitat

1. Quins canvis hi ha en el confinament? Continua vigent l'estat d’alarma i, per tant, la restricció de la mobilitat a l'exterior, que està limitada a activitats concretes. Des del 26 d’abril, està autoritzat el passeig als menors d'edat fins a 13 anys acompanyats d’una persona adulta, amb determinades limitacions. I, des del 2 de maig, tenen autoritzat sortir a passejar i a fer activitat esportiva les persones de 14 anys o més, amb determinades limitacions.


Pel que fa a les regions sanitàries que estan en fase 1, també s'hi autoritza:

- La reobertura dels establiments comercials i locals tancats al públic per l’estat d’alarma, sempre que no superin els 400 m2 de superfície, amb mesures de prevenció. Aquesta autorització substitueix la vigent des del 4 de maig, que requeria cita prèvia per comprar o rebre un servei (ja no es requereix).

- La reobertura de terrasses d’establiments d’hostaleria i restauració amb limitacions i  condicions de seguretat. Aquesta autorització s’afegeix a la vigent des del 4 de maig, que permet recollir menjar per emportar en els establiments de restauració i hostaleria, sense consum al local.
- Flexibilitzar diferents mesures socials, amb limitacions concretes, com ara grups de fins a 10 persones, l’autorització de vetlles, els enterraments i els actes de culte.
- L’obertura de biblioteques, museus, establiments d’actes i espectacles culturals i dels hotels i establiments turístics.
- La mobilitat general dins la regió sanitària per a les activitats autoritzades.


En les regions en fase 2, en canvi, els canvis són:

- La circulació dins la regió sanitària en grups de màxim 15 persones.
- Les persones de fins a 70 anys podran realitzar l'activitat física no professional en qualsevol franja horària a excepció de la compresa entre les 10.00 hores i les 12.00 hores i entre les 19.00 hores i les 20.00 hores, que queda reservada als majors de 70 anys.
- Els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats professionals poden reobrir al públic amb independència de la seva superfície, sempre que es redueixi al 40% l'aforament en cadascuna de les plantes i que garanteixi una distància mínima de dos metres entre clients.
- Reobren al públic els establiments d'hostaleria i restauració per a consum en el local, excepte les discoteques i bars d'oci nocturn, sempre que no superin el 40% de l’aforament. Dins del local únicament es pot consumir assegut a taula i, preferentment, mitjançant reserva prèvia. No s'admet l'autoservei a la barra per part del client.
- S’amplia l’aforament màxim en vetlles, enterraments i cremacions i llocs de culte. Es permeten els casaments amb condicions.
- L’obertura de piscines recreatives i de platges amb mesures de seguretat.
- L'obertura d’instal·lacions esportives i piscines per a ús esportiu.
- L’obertura al públic de les zones comunes dels hotels i allotjaments turístic sempre que no se superi un terç del seu aforament i amb condicions de seguretat i higiene.
- Es regulen els espectacles esportius, els espectacles a l'aire lliure i els teatres.
- Els municipis amb una població de fins a 10.000 habitants i una densitat inferior a 100 habitants/km² que estiguin a la fase 1 poden acollir-se a algunes mesures previstes per a la fase 2. Es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de fer teletreball i prendre mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral. Les persones que no puguin complir amb condicions de teletreball i s’hagin de desplaçar per desenvolupar la seva activitat laboral han de tenir en compte les mesures de prevenció i seguretat previstes. Des del 21 de maig és obligatori l’ús de mascareta a la via pública, als espais a l’aire lliure o a qualsevol espai tancat que sigui d’ús públic o obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones.

Es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de teletreball i de mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral. Les persones que no puguin complir amb condicions de teletreball i s’hagin de desplaçar per desenvolupar la seva activitat laboral han de tenir en compte les mesures de prevenció i seguretat previstes.

2. Em puc moure dins del meu municipi? Sí, la mobilitat està limitada a les activitats autoritzades, a les mesures de seguretat previstes i a l’ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones.

3. Puc entrar o sortir d’Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui o Vilanova del Camí? Sí, perquè ja no hi ha confinament específic en aquests municipis. Actualment estan en la mateixa situació que la resta de Catalunya quant a restriccions a la mobilitat i activitats.

4. Puc entrar i sortir del meu municipi? Sí, dins de la mateixa regió sanitària i per a les activitats autoritzades. La Generalitat recomana limitar al màxim aquesta mobilitat entre municipis si no és imprescindible.

5. Puc anar a un municipi fora de la meva regió sanitària? No, excepte per causes justificades / de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, assistència sanitària, cura o atenció de persones amb necessitats i retorn al domicili.

6. Hi ha algun "certificat de mobilitat" o document oficial que hagi de portar per poder circular a peu o amb vehicle? S’ha elaborat un certificat de declaració autoresponsable que facilita demostrar que el desplaçament s’ajusta a les restriccions de l’estat d’alarma. Es pot obtenir a través del web del Departament d’Interior. És vigent des del dilluns 23 de març de 2020 a les 00.00 h. Complementàriament, les persones treballadores tenen dret a disposar d’un certificat de la seva empresa conforme han de desenvolupar la seva activitat laboral. No està limitat a un model concret de certificat.

7. Puc anar a la meva segona residència? Sí, dins de la mateixa regió sanitària del domicili propi.

8. Puc anar a una segona residència fora de la meva regió sanitària si la meva parella hi té la residència habitual? No, només pot anar-hi qui tingui la residència habitual.

9. Em puc desplaçar per canviar la custòdia de menors a una altra localitat, tant si és a prop com lluny del meu domicili? Està permès, però preval sempre l’interès superior dels fills. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions. Els progenitors han de fer un exercici responsable de la potestat parental i assolir els màxims acords possibles, tenint en compte la salut física i emocional dels seus fills i filles i el bé comú.

Si no us poseu d’acord i voleu resoldre el conflicte mitjançant un procediment de mediació, podeu demanar ajuda al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya (centremediacio.dj@gencat.cat), que designarà una persona mediadora per ajudar-vos a trobar una solució al vostre conflicte.

10. Al carrer, he de fer servir guants? No cal, però sí que és molt important rentar-se les mans abans i després de sortir al carrer, com a mesura de precaució.

11. Al carrer, he de portar mascareta? Dels 6 anys en endavant, és obligatori l’ús de mascareta al carrer, als espais a l’aire lliure i a qualsevol espai tancat que sigui d’ús públic o que sigui obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones. No s’aplica en el cas de persones que presentin algun tipus de dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb l’ús de la mascareta; persones en què l’ús de la mascareta sigui contraindicat per motius de salut degudament justificats o persones que presentin alteracions de conducta per la seva situació de discapacitat o dependència que facin inviable la seva utilització. La mascareta tampoc serà obligatòria quan es facin activitats en què, per la seva naturalesa, sigui incompatible l’ús de la mascareta, com pot ser la pràctica esportiva d’esforç intens, o per causes de força major o situació de necessitat.

12. Puc anar al meu centre de treball? Sí, amb les condicions de seguretat establertes en cada cas, però es continua fomentant el teletreball per a totes les persones treballadores que puguin treballar a distància.

13. Puc sortir a comprar quan vulgui? Sí, es pot anar a comprar sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. Cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys corresponent a les franges horàries de 10 a 12 h i de 19 a 20 h.

14. Poden obrir els comerços? Sí. En fase 1, els que no superin els 400 m2 de superfície d’exposició i venda, amb condicions de seguretat (distància física de 2 metres amb altres persones, entre d’altres). També concessionaris d’automoció, estacions d’ITV i centres de jardineria i vivers de plantes sense límit de superfície.

En fase dos no hi ha límit de superfície, amb condicions de seguretat establertes: distància física de 2 metres, horari de atenció prioritari per a persones de més de 65 anys, senyalització de l’aforament total, que no podrà superar el 40%. 

15. Puc sortir a comprar amb els menors a càrrec si no hi ha ningú més al domicili? No és recomanable, però sí que es permet l’acompanyament si és imprescindible.

16. Puc anar a comprar a establiments fora del meu municipi? Sí, limitat a la regió sanitària, però es recomana fer-ho sempre a prop del domicili i en el mateix municipi per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l'exterior. Està especialment justificada la compra fora del municipi quan el producte no estigui disponible al mateix municipi o es tracti de supermercats o similars per tal de poder fer una compra concentrada o única.

17. Puc fer la compra per a persones que no poden fer-la per elles mateixes? Sí, però quan l’hi porteu, recordeu que cal mantenir la distància de seguretat de 2 metres.

18. Què es recomana per anar a comprar? Portar mascareta; fer servir guants per tocar els aliments; portar una bossa o un carretó propis; rentar-se les mans en tornar a casa. Abans de fer-lo servir, es pot utilitzar desinfectant per netejar la nansa per on s'agafa el carretó de la botiga.


19. Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva? Sí, està permès dins la mateixa regió sanitària del domicili propi mantenint la distància de seguretat i la resta de mesures preventives. No es recomana visitar les persones vulnerables (majors de 70 anys, persones amb malalties prèvies...). Cal evitar el contacte físic en general (petons, abraçades, etc.), sobretot amb les persones més vulnerables. També es permet, en general, l’assistència a domicili per tenir cura de persones vulnerables o dependents i per recollir menors d’edat als domicilis dels progenitors o tutors sense límit de regió sanitària, inclòs el règim de custòdia compartida o similar

20. Restaurants i similars poden obrir i donar servei? Sí, per a servei en terrasses i també per recollir comandes prèviament encarregades, en fase 1, i obrint l'interior en fase 2.

21. Què es recomana i quines mesures de seguretat cal aplicar en aquests casos? S'ha de portar mascareta i garantir la distància de 2 metres amb la resta de clients. Les terrasses poden omplir-se al 50% i els locals al 40%. 

22. Puc visitar els meus familiars dependents? Sí, fins i tot si viuen fora de la vostra regió sanitària i per garantir l’atenció que necessitin. Mantingueu la distància d’1 a 2 metres i eviteu el contacte físic.

23. Sóc persona dependent. La persona que m’assisteix podrà venir? Sí, forma part dels serveis essencials que es permeten.

24. Tinc un familiar a càrrec amb discapacitat, TEA o altre trastorn que requereix sortir al carrer. Puc fer-ho? Si és imprescindible fer-ho per prescripció d’un professional sanitari, social o del Departament d’Educació, porteu a sobre el certificat de discapacitat o diagnòstic del trastorn i/o la prescripció del professional. A banda de l’acompanyament, es permet la sortida individual si la persona disposa d’autonomia.

Aquesta excepcionalitat també es pot aplicar a persones amb malalties que requereixin mobilitat, sempre que estigui degudament justificat per professionals sanitaris.

25. Puc deixar els meus fills a càrrec de la persona que els cuida habitualment perquè he d’anar a treballar? Sí, entenent que es tracta de tenir cura d’un menor d’edat.

26. Puc quedar amb gent al carrer, en un àmbit privat o en espais comunitaris? En la fase 1 es permeten grups màxims de 10 persones (aquest límit no s’aplicarà a persones que visquin juntes) i en fase 2 s'amplia a 15. Durant aquests contactes socials amb tercers hauran de respectar-se les mesures de seguretat i higiene, com la distància mínima de seguretat de 2 metres o establint mesures alternatives de protecció física, d'higiene de mans, etc.

27. Puc sortir al meu pati/balcó/terrassa particular? Sí.

28. Puc baixar les escombraries en els horaris habituals? Sí.

29. Puc baixar les escombraries del meu veí? Sí, però evitant el contacte i respectant la distància d’entre 1 i 2 metres.

30. Puc treure a passejar la meva mascota? Sí, per les necessitats de l'animal. També en el marc del passeig i l'activitat física i esportiva.

31. Puc baixar a donar de menjar als animals del carrer? Sí, sense limitacions dins la mateixa regió sanitària del vostre domicili. En el cas que estiguin fora de la regió sanitària del vostre domicili, només ho podreu fer en el temps i la forma imprescindibles per fer-ho sense poder passejar-los en grup.

32. Puc anar a donar de menjar i beure als animals que tinc fora del meu domicili? Sí, sense limitacions dins la mateixa regió sanitària del vostre domicili. En el cas que estiguin fora de la regió sanitària del vostre domicili, només ho podreu fer en el temps i la forma imprescindibles per fer-ho sense poder passejar-los en grup.

33. I si la meva activitat professional és amb animals de granja o similar? Sí que està permès en cas d’activitat professional amb animals de granja o similar.

34. Es pot anar a la platja, al bosc o als parcs? Sí, en l'activitat d'esport o passeig i a les franges horàries permeses, sempre que l'ajuntament no les hagi tancat per seguretat.

35. Puc anar a l’hort si està fora del meu domicili habitual? Sí, sempre dins de la mateixa regió sanitària si és per a l’autoabastiment. En el cas d’horts en espais municipals (parcs o similars) o de caràcter comunitari, els ajuntaments poden determinar restriccions específiques. Consulteu el vostre ajuntament.

36. Quina limitació general hi ha pel que fa al nombre de persones dins de vehicles particulars? En el cas de motocicletes i ciclomotors podran viatjar dues persones. En el dels vehicles de fins a 9 places, inclòs conductor, es poden ocupar totes les places si els ocupants resideixen al mateix domicili.

37. I si no resideixen al mateix domicili? En aquest cas, la limitació és de dues persones per fila si utilitzen mascareta i sempre respectant la màxima distància entre ells.

38. També està limitat el nombre de persones dins de vehicles professionals o d’empresa? Sí, les mateixes que en el cas anterior. A més, en el cas de camions, furgonetes o altres vehicles similars amb una única fila de seients, hi podran viatjar dues persones amb mascareta i garantint la distància màxima possible. En els autocars que lloguen les empreses per al transport, incloent-hi el transport per als seus treballadors, cal limitar l’ocupació de places deixant sempre un seient buit contigu a cada passatger, excepte en el cas que els passatgers convisquin al mateix domicili. La fila posterior al seient del conductor no es pot ocupar.

39. Poden circular motocicletes, bicicletes i patinets? Es permet viatjar dues persones si porten casc integral amb visera o mascareta, o resideixen al mateix domicili. Si són d’ús compartit, cal que el conductor i l’acompanyant utilitzin guants, que poden ser els habituals de protecció per a motoristes. 

40. I dins de taxis i VTC? Fins a un màxim de dues persones per fila de seients addicional a la del conductor (segona i tercera fila de seients, si n’hi ha), amb la màxima distància possible entre els ocupants i fent ús de mascareta. En el cas que tots els usuaris convisquin al mateix domicili, podran anar tres persones per cada fila addicional de seients. Al costat del conductor, no hi pot anar ningú.

41. Puc anar a recollir un familiar a l'aeroport, a l’estació...? Sí, respectant les limitacions de mobilitat dins la regió sanitària, i les mesures de seguretat establertes dins del vehicle.

42. Puc sortir per anar a signar un contracte, documentació o similar? Sí, amb limitacions en el cas que es requereixi fer una reunió amb altres persones amb qui no es convisqui. Cal recordar que s’han suspès els terminis de tramitació administrativa (no caduquen ni prescriuen els tràmits durant aquests dies)

43. Podem compartir cotxe per anar al metge? Sí, amb les limitacions d’ocupació màxima establertes (màxim de dues persones per fila de seients).

44. Els repartidors de paqueteria poden circular lliurement per fer la seva feina? Sí, en el marc de la seva activitat laboral.

45. Puc anar a buscar un paquet a Correus? Sí, atès que el comerç postal està permès.

46. Funciona el transport públic? Sí, però amb afectacions al servei i la seva ocupació segons tipologia amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Consulteu detalladament el gestor del servei. És obligatori l’ús de mascareta.

Es controlarà l’afluència als transports públics per limitar l’ocupació. Caldrà garantir la màxima distància possible entre usuaris a tots els espais. Cal reforçar la higiene i desinfecció de mans abans d’accedir al transport públic i després de sortir-ne.

47. Si veiem gent desobeint el confinament sense necessitat, es pot denunciar? Sí, però s’ha d’evitar l’ús massiu del 112 i de les comissaries. La policia ja està actuant d’ofici.

48. La policia pot arribar a detenir algú per anar pel carrer? Sí, en cas que circuli i no pugui demostrar que ho fa per una de les causes que permet l’estat d’alarma o no faci cas a les indicacions dels agents de l’autoritat.

49. Puc anar a sales de vetlla, cerimònies o sepelis en cas de mort d’un familiar o amic? En la fase 1, s'autoritzen les sales de vetlla en tot tipus d'instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim de 15 persones en espais a l'aire lliure i 10 persones en espais tancats. La participació en la comitiva per a l'enterrament es restringeix a un màxim de 15 persones.

En fase 2 i als municipis de 10.000 habitants o menys i de menys de 100 habitants per km2, s'autoritzen les sales de vetlla en tot tipus d'instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim de 25 persones en espais a l'aire lliure i 15 persones en espais tancats. La participació en la comitiva per a l'enterrament es restringeix a un màxim de 25 persones. En tot cas, s’hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establertes, la distància mínima de seguretat de dos metres i la higiene de mans.

50. Puc assistir a un acte de culte? En la fase 1, es permet l'assistència a llocs de culte sempre que no se superi un terç del seu aforament i que es compleixin les mesures generals d'higiene i distància física d’1 metre. No es poden emprar els espais exteriors dels edificis ni la via pública, ni tampoc passadissos o espais laterals interiors dels edificis. Es recomana fer servir mascareta i desinfectar abans i després de cada acte i, durant aquests, desinfectar els objectes d’ús compartit freqüent. Caldrà posar a disposició dels assistents gels hidroalcohòlics o desinfectants d’activitat virucida autoritzats pel Ministeri de Sanitat. No es permet fer servir aigua beneïda ni les ablucions. Es faran sevir catifes individuals
en el cas d’anar descalçats al terra, embossant degudament les sabates en un espai
previst específicament. En les celebracions, limitades al temps imprescindible, s’evitarà el contacte físic, la distribució de llibres o similar, tocar objectes de devoció o similars i l’actuació de corals.

En fase 2: es permet l'assistència a llocs de culte sempre que no se superi un terç del seu aforament i que es compleixin les mesures generals d'higiene i distància física d’1 metre. No es poden emprar els espais exteriors dels edificis ni la via pública, ni tampoc els passadissos o els espais laterals interiors dels edificis. És obligatori que facin servir mascareta les persones dels 6 anys en endavant, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones. Cal desinfectar abans i després de cada acte i, durant l’acte, desinfectar els objectes d’ús compartit freqüent. Caldrà posar a disposició dels assistents gels hidroalcohòlics o desinfectants d’activitat viricida autoritzats pel Ministeri de Sanitat. No es permet fer servir aigua beneïda ni les ablucions. S’han de fer sevir catifes individuals en el cas d’anar descalços pel terra i s’han d’embossar degudament les sabates en un espai previst específicament. En les celebracions, limitades al temps imprescindible, s’ha d’evitar el contacte físic, la distribució de llibres o similars, tocar objectes de devoció o similars i l’actuació de corals.

51. Tinc una cita mèdica. Hi puc anar? Sí, però consulteu el vostre metge per si és ajornable.

52. Tinc una cita per rehabilitació. Hi puc anar? Sí, però consulteu amb el professional si és ajornable, en el cas que no sigui urgent. 

53. Puc anar a fer gestions a l’ajuntament (multes, impostos...)? Consulteu amb l’ajuntament si podeu fer els tràmits telemàtics o posposar-los. S’han suspès els terminis de tramitació administrativa (els dies d'estat d'alarma no compten dins dels terminis disponibles per als tràmits administratius).

54. He de canviar de pis i fer la mudança. Puc? Si és inajornable per venciment contractual o similar, es pot considerar necessitat justificada. Porteu al damunt la documentació que ho acrediti.

Cal considerar que la Generalitat ha establert una moratòria en el pagament del lloguer d’habitatges i locals comercials del parc d’habitatges de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i ha suspès la facturació corresponent al mes d’abril de 2020.


55. Puc anar a donar sang? Sí, responent a les crides que faci l’autoritat sanitària i amb mesures de precaució.

56. Què passa si em caduca el DNI aquests dies? S’ha establert la pròrroga d’1 any, fins al 13 de març de 2021, de la vigència dels DNI de persones majors d’edat que caduquin des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma.

57. I en el cas del carnet de conduir? La vigència dels permisos i llicències de conducció que caduquin durant l’estat d’alarma quedarà automàticament prorrogada per 60 dies.

58. Puc continuar conduint si m’ha caducat la ITV? Sí, sempre que la ITV hagi caducat durant la vigència de l’estat d’alarma.

59. Com justificar una causa de força major o situació de necessitat per circular a l’exterior? Porteu a sobre els documents que certifiquin la situació de necessitat o causa de força major perquè la policia ho pugui comprovar. Són només situacions de molta alta excepcionalitat.

60. Funciona Correus? Sí, atès que el comerç postal està permès. 

Sobre l’obertura d’activitats comercials o similars. Poden obrir?

61. Estan obertes les botigues d’aliments, supermercats i similars? 
Sí, com a servei essencial, qualsevol botiga de venda d’aliments, inclosos els preparats.

62. Els subministraments a botigues d’aliments i supermercats estan assegurats? Sí, la distribució alimentària està considerada un servei essencial i es coordina amb les plataformes de distribució l’arribada de productes bàsics.

63. Puc anar a bars i restaurants? Sí; en la fase 1  es permet el servei en terrasses, prenent les mesures de seguretat corresponents. En la fase 2, s'obren els interiors però també amb restriccions.

64. Puc anar al cine o teatre? Poden obrir, limitant l’aforament a un terç i mantenint distàncies de 2 metres de seguretat. I com a màxim s’estableix el límit de 200 persones en espais exteriors i 30 en locals tancats. És obligatòria la mascareta.

65. Les biblioteques estan obertes? Hi puc anar? Les biblioteques poden obrir per oferir el servei de préstec, lectura a sala i informació bibliogràfica i bibliotecària i amb mesures de seguretat. No es permeten les activitats culturals, l’estudi a les sales, el préstec interbibliotecari, l’ús dels ordinadors i mitjans informàtics i l’ús de catàlegs d’accés públic o en fitxes. Es limita l’ocupació a un 30% de l’aforament màxim. Els documents i llibres consultats passaran a una quarantena de 14 dies abans de tornar a préstec. Els usuaris no podran accedir directament als documents i llibres.

66. Els museus estan oberts? Hi puc anar? Els museus també poden obrir amb limitacions d’un terç de l’aforament, mantenint distàncies de 2 metres de seguretat i visites individuals (“individual” s’entén també com a unitat familiar o de convivència). Mascareta obligatòria.

67. Estan oberts els hotels? Poden obrir amb limitacions. En fase 1, les zones comunes hauran de romandre tancades. No es permetrà l’ús de piscines, spas, gimnasos, miniclubs, zones infantils, discoteques, salons d’esdeveniments i d’altres no imprescindibles per a l’hostatge. Cal garantir sempre les distàncies de seguretat i la neteja i desinfecció. Sí que podran obrir restaurants i cafeteries propis per donar servei als clients allotjats. Els hotels considerats serveis essencials podran permetre l’accés a les seves instal·lacions i serveis de lavabo i restauració als transportistes professionals de mercaderies tot i que no hi estiguin allotjats.

En canvi, en fase 2 les zones comunes poden estar obertes fins a un terç de l’aforament. Es permet l’ús de piscines, spas, gimnasos o salons d’esdeveniments. Cal garantir sempre les distàncies de seguretat i la neteja i desinfecció. Sí que podran obrir restaurants i cafeteries propis per donar servei als clients allotjats.

68. I altres establiments d’allotjament turístic, càmpings o aparcaments de caravanes? S’aplica el mateix criteri que per als hotels. A més, cal tenir en compte que no està permès el desplaçament amb autocaravanes, excepte el retorn a domicili, ni ubicar-se en espais naturals, sinó únicament a l’espai que hagi habilitat el municipi.

69. I les persones que hi estiguin hostatjades de manera estable i de temporada? Hi poden continuar hostatjades només si tenen les infraestructures en el seu espai d’allotjament (no en els serveis comuns) que els permetin desenvolupar les activitats de primera necessitat.

70. Es pot fer turisme actiu i de natura? En la fase 1, es pot fer per a grups màxim de 10 persones, amb empreses registrades de turisme actiu. Preferentment mitjançant cita prèvia. No es poden fer en locals o establiments, aquests només podran estar oberts en la zona de recepció i vestuaris si és el cas, garantint sempre les distàncies de seguretat i la neteja i desinfecció.

En fase 2, per a grups màxims de 20 persones, amb empreses registrades de turisme actiu i preferentment mitjançant cita prèvia. Caldrà garantir la distància interpersonal de 2m, si no es pot és necessari l’ús d’equips de protecció adequats.

71. Els centres comercials estaran oberts? En fase 2, sí. En fase 1 hauran d'esperar.

72. Les botigues en general que no es trobin en la situació que exposa el punt anterior poden obrir? Sí, perquè poden oferir productes i serveis.

73. Clíniques veterinàries? Sí, perquè poden oferir servei.

74. Perruqueries? Sí, perquè poden oferir servei.

75. Ferreteries? Sí, perquè poden oferir servei.

76. Botigues d’electrodomèstics? Sí, perquè poden oferir servei.

77. Botigues de recanvis? Sí, perquè poden oferir.

78. Immobiliàries i altres de similars? Sí, perquè poden oferir servei.

79. Notaries? Sí, perquè poden oferir servei.

80. Botigues de cigarretes electròniques? Sí, perquè poden oferir servei.

81. Botigues de mòbils? Sí, perquè poden oferir servei.

82. Locutoris? Poden continuar amb l’activitat de venda i/o reparació d’equips tecnològics i de telecomunicacions. En el cas que realitzin activitats pròpies de les infraestructures de pagament (com ara l’enviament de diners), també la podran continuar, sempre que puguin acreditar estar inscrits en el Registre d’agents d’entitats de pagament del Banc d’Espanya. 

83. Hípiques? Sí per a l’atenció dels animals com a causa de força major i justificable. La resta d’activitats, amb cita prèvia o segons les condicions de pràctica esportiva individual o professional.

84. Tallers mecànics d’automoció? Sí, perquè poden oferir servei amb cita prèvia.

85. ITV? Sí, perquè poden oferir servei amb cita prèvia.

86. Empreses de lloguer de vehicles a particulars? S'ha establert un canvi normatiu que sí que permet l'obertura per al lloguer de vehicles a particulars per al desenvolupament de les activitats autoritzades.

87. Empreses de lloguer de vehicles per a ús professional? Està permesa l’obertura del local comercial però només per a lloguer de vehicles professionals.

88. Llibreries i quioscos? Sí, com a establiments de premsa i papereria (per tant, per a la venda de premsa i papereria).

89. Els restaurants poden tancar al públic i fer menjars per emportar? Sí, tant l’entrega a domicili com recollida a l’establiment. 

90. Els establiments d’alimentació poden vendre menjar preparat? Només venda per emportar, en cap cas consumició a l’establiment.

91. Els forns de pa poden vendre begudes, inclòs cafè? Sí, amb les mateixes condicions que bars i restaurants en cada fase.

92. Poden continuar les obres? Sí, poden continuar sempre que es compleixin les mesures de seguretat, com la distància mínima i la higiene. 

93. I les protectores d’animals? Sí, les protectores d’animals poden fer la seva funció habitual. 

94. I els mercats municipals? Sí, els mercats municipals corresponents a instal·lacions fixes no temporals poden funcionar.

95. Botigues de begudes? Sí.

96. Puc emprovar-me roba a la botiga? Sí, podeu fer servir els emprovadors de forma individual. Després de cada ús individual, el comerciant ha de netejar i desinfectar l’emprovador. Si no s’adquireix la peça de roba, el comerciant l’ha d’higienitzar abans de posar-la a disposició d’un altre client. 

97. Està permesa la compravenda entre particulars? No.

98. Les activitats comercials que tenen fabricació i venda, poden treballar a porta tancada? Sí.

99. Els establiments estaran especialment nets? Sí. Són obligatòries la neteja i desinfecció dels establiments dos cops al dia, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents: panys de les portes, mostrador, mobles, mampares, màquines dispensadores, terra, telèfons... Hi haurà una neteja obligatòria al final del dia i l’altra es recomana fer-la al migdia, aprofitant per fer una pausa. Tots els espais comuns de clients i també de persones treballadores han d’estar desinfectats. Es podrà desinfectar amb lleixiu diluït en aigua en proporció 1:50 o amb desinfectants autoritzats pel Ministeri de Sanitat. També cal garantir la ventilació adequada de l’establiment. A més, la roba de les persones treballadores s’haurà de desinfectar diàriament.

100. Pot obrir el restaurant o cafeteria d’una àrea de servei o benzinera? Sí, en les mateixes condicions que tot el sector de restauració.

101. Poden obrir els planters d’horta? Sí, inclosos els de més de 400 m2 i, en la fase 1, amb cita prèvia.

102. Es pot treballar en una explotació forestal? Sí, està permès per la part de combustibles i elements de paqueteria i similars.

103. Està permesa la venda de bombones de butà? Sí, com a servei bàsic i especificat a la llista d’activitats laborals considerades servei essencial.

104. Estan permeses les reparacions d’urgència? Sí, pel que fa a serveis bàsics com el subministrament elèctric, la calefacció i el gas, l’aigua i les telecomunicacions..

105. Poden fer-se els mercats setmanals, no sedentaris? Sí, poden obrir les parades d'alimentació, begudes i productes higiènics i d'alimentació animal d'aquests mercats, sempre que compleixin les mesures per prevenir els contagis.

106. Quines són les mesures que han d'adoptar els mercats setmanals, no sedentaris? Han d'evitar les aglomeracions: cal garantir que no ocupen més d'1/3 de l'espai i que sols s'hi accedeix per llocs controlats, sense superar en cap moment les 1.000 persones d'aforament. Dins del mercat, les parades s'han de col·locar separades 2 metres a banda i banda i a 6 metres de la parada del davant. Els clients han de fer cua i mantenir entre ells una distància de 2 metres, i no poden tocar els productes si no és que el paradista els facilita guants d'un sol ús.

Sobre la sortida de nens i nenes al carrer

107. Des de quan poden sortir al carrer? Des del diumenge 26 d’abril, inclòs.

108. A quines hores poden sortir? En fase 1, entre les 12 i les 19 hores, però només una vegada al dia. Als municipis de fins a 10.000 habitants i de menys de 100 habitants per km2 no hi ha limitació horària. Recomanem evitar les hores de més afluència al carrer, sobretot al migdia. Estigueu atents per si hi ha canvis normatius en relació amb aquestes franges, atès que es poden modificar fins a 2 hores abans o després de l’horari actual tot mantenint la durada total de la franja horària. 

En fase 2, a qualsevol hora excepte les franges compreses entre les 10 i les 12 hores i entre les 19 i les 20 hores, franges reservades pels majors de 70 anys i les persones i vulnerables.

109. On poden anar? Poden caminar al voltant del seu domicili fins a 1 km de distància. Als municipis de fins a 10.000 habitants i de menys de 100 habitants per km2 es pot anar per tot el municipi o fins a 5 km de distància, sortint a municipis veïns si aquests també són de les mateixes característiques, de 10.000 habitants o menys i de menys de 100 habitants per km2.

En fase 2, el límit és la regió sanitària.

110. Poden anar als parcs, al bosc o a la platja? Sí, sempre que sigui dins l'àrea de desplaçament permesa i l’ajuntament no hi hagi restringit l’accés.

111. En un poble o prop de la natura, es pot anar a passejar al bosc o al camp? Sí, sempre que sigui dins l'àrea de desplaçament permesa i l’ajuntament no hi hagi restringit l’accés.

112. Es pot anar amb cotxe o transport públic fins al lloc de passeig? No, perquè la sortida és per passejar a peu.

113. Qui i com es pot fer la passejada? Nens i nenes fins a 13 anys inclosos, sempre acompanyats, com a màxim en grups de 10 persones, excepte en el cas que convisquin junts. Dels 6 anys en endavant han de portar mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància de 2 metres entre persones.

114. Els menors poden sortir acompanyats del germà o germana que ja té 18 anys? Sí, perquè ja és adult, però sempre que visqui a la mateixa casa o estigui a càrrec seu.

115. Cal portar alguna documentació? Si l’adult que acompanya el menor no és el pare, mare o tutor, cal que porti una autorització expressa del pare, mare o tutor. Cal portar la documentació personal. També és recomanable portar el certificat de declaració autoresponsable que va publicar la Generalitat de Catalunya.

116. Es pot sortir en cas de no trobar-se bé? No es pot sortir si hi ha símptomes o la malaltia pel coronavirus (Covid-19) o s'està en aïllament a casa. Preneu-vos tots la temperatura abans de sortir i no ho feu si algú de la casa té 37ºC o més.

117. Què es pot fer al carrer? Caminar, córrer i jugar, mantenint sempre la distància de seguretat de 2 metres amb altres persones. També es pot aprofitar per treure el gos a passejar.

118. Es pot anar amb bicicleta o patinet? Sí.

119. Es pot anar al parc infantil, als gronxadors i tobogans? No pots pujar als tobogans, gronxadors ni altres jocs perquè les superfícies poden estar contaminades.

120. Es pot anar a instal·lacions esportives? Sí, està permès anar a instal·lacions esportives a l’aire lliure.

121. Es pot aprofitar per berenar al carrer? No és recomanable menjar o beure al carrer. Sí que es pot beure si es necessita.

122. Poden aprofitar per acompanyar la persona adulta i anar a comprar? No és recomanable que entrin a les botigues, però sí que es permet si és imprescindible.

123. Si es troben un amic o amiga o familiar, el poden saludar i xerrar? Sí, poden xerrar una estona, però sempre cal mantenir la distància de 2 metres i no tocar-se, per precaució. El grup pot ser de màxim 10 persones, sense que s’apliqui a persones que conviuen.

124. Poden abraçar o fer un petó als amics i amigues, o familiars amb qui es
trobin? 
Cal mantenir la distància amb les persones que no visquin al mateix domicili i evitar el contacte és una mesura de protecció bàsica.

125. Poden anar a veure els avis o padrins? No és recomanable anar a casa dels avis o padrins. En tot cas, els grups podran ser de com a màxim 10 persones.

126. En sortir i tornar a casa, poden fer servir l’ascensor? Sí, però és millor fer servir les escales sempre que es pugui i deixar l’ascensor per a la gent que el necessiti.

127. Els germans petits han d’anar amb cotxet? No és obligatori.

128. Si el menor té algun diagnòstic com TEA o TDAH o alguna discapacitat, els passejos s’han de limitar a 1 hora? No, en aquest cas, amb el certificat i la prescripció corresponent, es podrà sortir el temps que es necessiti.

129. Si tenen més de 13 anys, poden sortir a passejar? Els nois i noies de 14 anys o més tenen els mateixos permisos i restriccions que els adults, perquè es considera que tenen autonomia per poder sortir a l’espai públic sense un adult. Per tant, poden gaudir del permís per passejar o fer pràctica esportiva individual com els adults, així com anar a comprar o a passejar el gos sense un adult. No poden acompanyar un adult, excepte per causes justificades.

Sobre activitat física no professional a l’aire lliure per a persones de 14 anys o més

130. Des de quin dia puc sortir al carrer? Des del dissabte 2 de maig.

131. Qui pot sortir? Totes les persones a partir dels 14 anys inclosos, sense límit d’edat i amb excepció de persones que resideixen en centres sociosanitaris de gent gran.

132. Què puc fer? Esport a l’aire lliure i passejar. També activitats en instal·lacions esportives a l’aire lliure i en centres esportius, però amb cita prèvia. Cal garantir sempre les distàncies de seguretat i la neteja i desinfecció.

133. Amb qui es pot sortir a passejar? Es pot passejar acompanyat de fins a 10 (15 en fase 2) persones no convivents i sense límits en els convivents o de la persona cuidadora en el cas de persones que ho necessitin.

134. Amb qui es pot sortir a fer esport? Mateixes normes que en els passejos. En fase 2, però, en instal·lacions esportives cobertes i piscines per a la pràctica esportiva, està permesa la pràctica esportiva individual, o un màxim de 2 persones en pràctiques esportives en el cas de modalitats així practicades. Quan la piscina es divideixi per carrils d’entrenament, un esportista per carril. Només podrà estar amb els esportistes un entrenador quan sigui necessari, amb excepció de les persones amb discapacitat o menors.

135. Per on es poden fer els passejos? En fase 1, els passejos s’han de fer sempre a una distància màxima d’1 km del domicili habitual. En els municipis de 10.000 habitants o menys i de menys de 100 habitants per km2 , els passejos es poden fer al mateix municipi i també es pot anar a municipis limítrofs fins a 5 km, si també compleixen el criteri de població (fins a 10.000 h i menys de 100 h/km2).

En fase 2, els passejos es poden fer dins de l’àmbit de la regió sanitària. 

136. I la pràctica esportiva? Es pot practicar esport a qualsevol via o espai públic, inclosos els espais naturals i aquelles zones verdes autoritzades, sempre dins del terme municipal del domicili habitual. Cal respectar els possibles tancaments d’espais que, per raons de seguretat, duguin a terme les autoritats locals. No està previst per a la pesca i caça esportiva.

137. Puc anar als parcs, al bosc o a la platja? Sí, en l’activitat d’esport o passeig, d’acord amb les limitacions del nombre de persones i les franges horàries permeses, sempre que l’ajuntament no les hagi tancat per seguretat.

138. Puc fer servir el cotxe o el transport públic per anar a fer esport o per passejar? No, està expressament prohibit. Sí que es permet per anar a instal·lacions esportives.

139. Quines activitats esportives no professionals es poden practicar? Es pot practicar qualsevol esport individual que no comporti contacte amb terceres persones.

140. Puc anar amb la bicicleta? Sí, i altres mitjans individuals com patins, patinets o similars.

141. Puc fer ús d’instal·lacions esportives a l’aire lliure? Sí; Només aquelles que tenen controlat el seu accés i respectant l’aforament del 30% de l’ús esportiu. Amb cita prèvia i per torns. Només per a pràctica esportiva individual, dues persones si la modalitat ho requereix, però sense contacte físic i respectant la distància de seguretat de 2 m. Podrà accedir l’entrenador si és necessari i s’acredita. Menors i persones amb discapacitat poden anar amb un acompanyant. No es poden utilitzar piscines ni zones d’aigua. Cal garantir sempre les distàncies de seguretat i la neteja i desinfecció. Respecteu les possibles restriccions establertes pels ajuntaments.

142. Puc fer ús d’instal·lacions i centres esportius? Sí, està permesa l’obertura de centres esportius públics i privats però amb limitacions. Cal cita prèvia i per torns. Per a pràctica esportiva individual, només es permet l’atenció a una persona per entrenador i per torn; si el centre té diversos entrenadors es podrà prestar el servei individualitzat a tantes persones com entrenadors hi hagi, però en cap cas es podrà superar el 30% d’aforament d’usuaris i cal respectar sempre la distància de seguretat de 2 m. No es poden utilitzar els vestidors ni les dutxes.

143. Quan passegi pel carrer o faci esport, puc anar per on vulgui? Sí, però si camines per la teva dreta sempre que puguis, et creuaràs amb menys gent. L’activitat a peu tindrà preferència sobre les bicicletes i altres mitjans similars. A les ciutats, es recomana que la pràctica esportiva es faci en espais on hi hagi poca aglomeració i, preferentment, per vies de més de 5 metres d’ample.

144. Quanta estona puc sortir? Com a màxim, el temps establert en la respectiva franja horària de sortida.

145. A quines hores puc sortir? En municipis de 10.000 o menys habitants, les persones de 14 anys o més a qualsevol hora del dia entre les 06 i les 23 h. En municipis de més de 5.000 habitants, les persones de més de 70 anys o que necessitin acompanyament poden sortir entre les 10 i les 12 h i entre les 19 i les 20 h. La resta de persones entre 14 i 70 anys poden sortir entre les 6 i les 10 h i entre les 20 i les 23 h.

En fase 2 es pot fer lliurement evitant les franges horàries reservades per a la gent gran. 

146. Puc passejar o fer esport en dues franges horàries el mateix dia? En municipis de més de 10.000 habitants i si tenen més de 100 hab./km2 en fase 1, només podeu sortir en una de les dues franges horàries previstes en cada cas segons la vostra edat, excepte esportistes federats, que poden sortir dos cops al dia. No obstant, sí que és compatible dedicar la franja horària corresponent per fer esport o passeig i, després, acompanyar menors d’edat a passejar. Sense franges horàries i dins de tot el municipi propi o dels limítrofs fins a 5 km si no superen els 10.000 habitants i tenen menys de 100 h/km2, o estan en fase 2.

147. I si no puc sortir en la franja horària que em correspon? Podreu sortir fora de les franges horàries assignades en cas d’acreditar amb justificació mèdica la necessitat de fer-ho per malaltia incompatible amb els horaris establerts.

148. Si a les persones que vivim al domicili ens corresponen franges horàries
diferents, no podem sortir junts? 
Sí, podreu sortir junts a passejar en alguna de les dues franges horàries que tingueu assignades.

149. Què passa si el meu familiar necessita que l’acompanyi i no ho puc fer en
l’horari assignat? 
Podreu acompanyar el familiar a passejar en un horari diferent del previst quan es tracti de persones grans, menors d’edat o amb discapacitat, sempre que pugueu justificar la impossibilitat d’acompanyar-lo en l’horari previst per motius de conciliació justificada (per exemple, que no més el pugui acompanyar una persona i que aquesta estigui treballant durant l’horari de sortida previst).

150. Quina distància de seguretat cal mantenir? Sempre cal mantenir una distància de 2 metres amb la resta de persones que no ens acompanyin (persona amb qui es conviu i/o persona cuidadora). En la pràctic a esportiva es recomana la màxima distància possible.

151. Què podem fer si ens trobem amb un familiar o conegut? Cal evitar aturar-se de forma innecessària a les vies i espais d’ús públic. No obstant, podeu saludar breument les persones conegudes o familiars que us trobeu, però sempre heu de mantenir la distància de 2 metres i no tocar-vos, per precaució.

152. Quan surti i torni a casa, puc fer servir l’ascensor? Sí, però és millor que facis servir les escales sempre que puguis i deixis l’ascensor per a la gent que el necessiti.

153. Puc menjar al carrer? No és recomanable menjar al carrer. Pots beure líquid durant l’activitat física.

154. Cal portar alguna documentació? Recorda portar la documentació personal. També és recomanable portar el certificat de declaració autoresponsable que va publicar la Generalitat de Catalunya.

155. Puc sortir si no em trobo bé? No podeu sortir si teniu símptomes o teniu la malaltia pel coronavirus (Covid-19) o esteu en aïllament a casa. Preneu-vos tots la temperatura abans de sortir i no ho feu si algú de casa té 37ºC o més.

Restauració i hosteleria

156. Els establiments de restauració i hostaleria poden obrir al públic? En la fase 1, es permet l’obertura de les terrasses a l’aire lliure amb les condicions següents:
- Ocupació màxima del 50% de les taules (respecte a la llicència municipal).
- Distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules.
- Màxim de 10 persones juntes en una taula (o grup de taules) respectant la distància mínima de seguretat.
- En cap cas es pot consumir dins del local.

En la fase 2, a més, es pot consumir dins del local, amb un 40% d'aforament.

157. Els establiments de restauració i hostaleria poden vendre menjar i beguda? Sí, poden acceptar comandes que hauran de recollir els clients amb encàrrec previ o bé fer entrega a domicili.

158. Les comandes es poden fer al mateix establiment? Sí. Recordeu també que es poden fer per telèfon o per internet.

159. Com han de fer les entregues les persones encarregades de l’establiment
d’hostaleria?
L’establiment haurà de tenir un espai habilitat i degudament senyalitzat perquè els clients recullin les comandes i efectuïn el pagament. S’haurà de preveure la separació física de 2 metres o, en el cas que no sigui possible, mitjançant mampares o mostradors de separació.

160. I si és un establiment ja habilitat perquè el client faci la comanda i reculli el
menjar / les begudes des del seu vehicle?
En aquest cas, tant l’encàrrec com la recollida de la comanda es poden fer mitjançant aquest servei.

161. Puc anar fins a l’establiment d’hostaleria i restauració per fer una comanda
personalment?
 Sí, a la terrassa o espai habilitat. Les comandes també es podran fer via telefònica i telemàtica. En el cas de fer la comanda per ser recollida a l’establiment, caldrà que ens indiquin l’hora de recollida. Es recomana ser puntual tant en la recollida com en l’entrega, per evitar possibles cues de clients.

162. Els treballadors han de disposar d’algun equipament especial? El titular de l’activitat haurà de garantir que tots els treballadors disposin com a mínim de mascareta i gel hidroalcohòlic o sabó a la seva disposició per a un rentat de mans complet. També ha de garantir les mesures de prevenció de riscos generals i altres d’específiques per a la prevenció de la Covid-19.

163. I, per als clients, hi ha d’haver alguna mesura d’higiene? L’establiment haurà de tenir un dispensador de gel hidroalcohòlic a l’entrada a disposició dels clients. També caldrà fer una neteja i desinfecció dels equipaments de la terrassa, en particular taules i cadires entre un client i un altre. Es prioritzarà la utilització d’estovalles d’un sol ús. S’eliminaran productes d’autoservei com setrilleres, portatovallons, etc. Els elements auxiliars del servei s’emmagatzemaran en llocs tancats fora de zones de pas de clients i treballadors. S’evitarà l’ús de cartes d’ús comú. Es fomentarà el pagament amb targeta.

Altres

164. Hi ha un telèfon d’informació centralitzat? D’informació el 012, per a simptomatologia el 061. El 112 només per a emergències i en cap cas per a informació.

165. Què faig si rebo informació dels meus contactes a través del mòbil? Contrasteu sempre la informació amb les instruccions i dades de les fonts oficials. No reenvieu informació que no sigui de fonts oficials i no hagueu comprovat prèviament.

166. S’han accelerat els tràmits per defuncions? Sí, s’ha previst poder practicar els enterraments, incineracions o donació del cadàver a la ciència sense que hagin transcorregut 24 hores de la mort, sempre i quan no sigui contrari a la voluntat de la persona difunta o dels seus hereus.

167. Hi ha mesures especials previstes per als centres de treball que han de continuar funcionant? Sí, la separació entre treballadors i treballadores, així com en relació amb les persones usuàries amb les quals interactuïn, haurà de ser d'un metre i mig de distància. No és aplicable a professionals que, per raó de la seva activitat, han de prestar els seus serveis a distàncies inferiors, com és el cas dels serveis essencials. L’excepció no s’aplica als treballadors d’indústria d’abastiment alimentari i servei de centres de distribució (magatzems i centres logístics), establiments en què es produeixin aliments (granges, llotges, fàbriques de pinso per a alimentació animal, escorxadors) i subministrament de béns i serveis per al seu normal funcionament.

168. Estan assegurats els moviments dels serveis d’emergència? Sí.

169. Què es considera un servei essencial? Seguretat i emergències, salut, serveis penitenciaris, serveis socials i residencials, serveis funeraris, serveis judicials, notaries per a tràmits urgents amb cita prèvia, electricitat, aigua potable, aigües residuals, serveis de depuració d’aigües, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, bancs i finances, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius (transport i veterinaris), escorxadors i els allotjaments turístics que s’hagin definit com a tals.

170. He de posar una denúncia: puc anar a una comissaria a posar-la? Com a servei essencial, les comissaries són obertes, amb el mateix horari. No obstant això, els desplaçaments s’han de reduir al màxim; per tant, eviteu anar a les comissaries si no es tracta d’assumptes urgents i rellevants.

171. Quins són els grups de més risc? Salut indica que els grups de més risc són les persones d'edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars, o amb problemes al sistema immunològic.

172. A quin contenidor van els guants de làtex o nitril que es facin servir? Al contenidor de rebuig: en cap cas al contenidor d’envasos (groc). En el cas d’un domicili on resideix una persona infectada per la Covid-19 o en quarantena, caldrà que la brossa es gestioni d’acord a les mesures preventives de seguretat que estableix Salut.

173. Està permesa la recollida dels aliments que es puguin fer malbé? Sí, es permet als ajuntaments organitzar la recollida d’aliments quan hi hagi risc que es facin malbé (per exemple, el que es disposi a escoles municipals), per tal d’evitar el malbaratament i alhora amb l’objectiu d’abastir els col·lectius més vulnerables a través de bancs d’aliments o similars. Es farà sempre amb el vistiplau de l’activitat corresponent i respectant les mesures de prevenció establertes per l’autoritat per a la Covid-19 i per a la manipulació d’aliments.

174. Puc beure o agafar aigua d’una font pública? Atès que són instal·lacions on pot haver més contacte amb les mans o la boca, es recomana no utilitzar-les. Si és necessari fer-ne servir, cal netejar-se les mans convenientment abans i després d’utilitzar la font i evitar que la boca toqui l’aixeta. En el cas d’omplir ampolles, no han de tocar l’aixeta de la font. Es recomana als municipis, quan sigui possible, deixar-les sense funcionament i adoptar mesures per evitar-hi l’accés.

175. Si soc víctima de violència masclista o domèstica, puc sortir del meu domicili? Sí, en cas de situació de violència masclista poden sortir del seu confinament per anar a un servei d’acolliment d’emergència o bé adreçar-se a una comissaria de policia o al jutjat a denunciar-ho. També pot fer servir el telèfon 900 900 120 de l’Institut Català de les Dones o bé trucar al telèfon d’emergències 112. En cas que necessiteu assessorament i informació durant la situació de confinament domiciliari, podeu adreçar les vostres consultes a mossos.atenciovictimes@gencat.cat

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació