Pla de xoc de Treball: 59 milions d'euros per a l'ocupació

Les ajudes van destinades a ajuntaments, treballadors, petites empreses i autònoms

Un operari treballant amb mascareta
Un operari treballant amb mascareta | Europa Press
NacióDigital
12 de maig del 2020
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (DTASF) ha activat un pla de xoc per fer front a les conseqüències laborals i socials de la crisi sanitària de la Covid-19 i l’estat d’alarma, amb una dotació de 59,29 milions d’euros.

El “pla de xoc per a l’ocupació: persones, empreses i territoris” preveu un conjunt de mesures que estan dirigides a donar suport a les persones treballadores que s’han vist afectades econòmicament i als col·lectius en major situació de risc; a les persones treballadores autònomes i a les petites empreses perquè reprenguin l’activitat i mantinguin la capacitat productiva i els llocs de treball, i a les administracions locals perquè planifiquin estratègicament la reactivació econòmica a partir de l’anàlisi de les necessitats del seu territori i de la concertació social i territorial.

En total, es preveu beneficiar 1.500 empreses i 4.300 persones de manera directa, a més dels milers de persones treballadores que es beneficiaran de manera indirecta a través del suport a les empreses per a la creació i manteniment de llocs de treball. El pla també suposa donar suport a tot el territori mitjançant ajuntaments i consells comarcals, i línies de suport a cooperatives i entitats de l’economia social, el tercer sector, autònoms i microempreses.

Amb aquest pla, el departament activa de manera urgent entre maig i juny sis línies de polítiques d’ocupació creades de manera específica –o reforçades, com és el cas de les mesures de suport a les persones treballadores autònomes– per donar resposta a l’escenari sociolaboral postcovid. La informació sobre les mesures es pot trobar al web treballiaferssocials.gencat.cat.

A més d’aquest primer pla de xoc, el departament ha posat en marxa dos ajuts extraordinaris per a persones treballadores afectades econòmicament per la crisi de la Covid-19.

A més de les mesures d’aquest pla de xoc urgent, el departament està treballant al consell de direcció del SOC altres convocatòries pròpies del servei d’ocupació i també agilitant línies de suport sociolaboral a col·lectius específics, com persones amb discapacitats i persones en situació de risc d’exclusió social s’obriran properament.

En les darreres setmanes, el DTASF també ha posat en marxa dos ajuts extraordinaris per a persones treballadores afectades econòmicament per la crisi de la covid-19 i l’estat d’alarma. En primer lloc, s’han destinat 7,5 milions d’euros a un ajut de fins a 2.000 euros per a persones treballadores autònomes. I en segon lloc, 20 milions d’euros per a un ajut d’urgència de 200 euros per a persones treballadores amb càrregues familiars que han vist reduïts dràsticament els seus ingressos (afectats per ERTO, autònoms, treballadors fixos discontinus o amb contractes temporals extingits i que encara no han cobrat la prestació d’atur o cessament).

Mesures del pla de xoc per l’ocupació


Suport a ajuntaments i consells comarcals
 • Pressupost: 6,75 milions d’euros
 • Destinataris: Ajuntaments de més de 50.000 habitants, així com a tots els consells comarcals per garantir que aquesta mesura arriba a tot el territori.
 • Es finança la contractació de personal tècnic per un període de 12 mesos per a la coordinació de l’elaboració del pla de reactivació socioeconòmica, posada en marxa i seguiment.

Suport a la contractació de persones aturades
 • Pressupost: 15 milions d’euros
 • Destinataris: Entitats locals perquè contractin 1.120 persones amb contractes de 9 mesos a jornada completa.
 • Línia extraordinària i urgent del programa “Treball i formació” del SOC. Inclou una línia dirigida a persones inscrites com a demandants d’ocupació a partir del 16 de març de 2020, i una altra dirigida a persones en risc de caure en situació d'atur de llarga durada.

Suport a les persones treballadores autònomes
 
 Consolida’t
 • Pressupost: 1,04 milions d’euros
 • Destinataris: 1.000 persones treballadores autònomes
 
 Garantia juvenil
 • Pressupost: 12 milions d’euros
 • Destinataris: 2.200 persones joves

Suport al manteniment dels llocs de treball
 • Pressupost: 5 milions d’euros
 • Destinataris: 1.100 microempreses que tinguin contractades fins a deu persones treballadores i que hagin mantingut la plantilla.
 • Ajut del 50% del salari mínim interprofessional per a un màxim de tres persones treballadores i durant sis mesos, o la part proporcional equivalent en el cas de contractes a jornada parcial.

Suport a microempreses, autònoms/es, cooperatives i economia social
 • Pressupost: 5,5 milions d’euros
 • Destinataris: 250 projectes
 • Mesures per a l’impuls de projectes de transformació digital i de nous models de negoci i activitat econòmica amb l’objectiu del manteniment de l’ocupació i la millora de l’ocupabilitat.

Suport a empreses socials i cooperatives
 • Pressupost: 14 milions d’euros
 • Destinataris: 170 empreses socials i cooperatives
 • Línia complementària a les ja existents, creada en el marc de la crisi de la covid-19, per oferir préstecs a empreses de l'economia social, cooperatives i tercer sector.