Es pot anar a segones residències durant la fase 1?

Tots els detalls del que es pot fer i el que no en el nou estadi de desescalada

Un control dels Mossos a la sortida de Barcelona
Un control dels Mossos a la sortida de Barcelona | Martí Urgell
25 de maig del 2020
Actualitzat a les 9:54h
Els ciutadans que ja estiguin en una regió sanitària en fase 1 podran moure's per tota aquesta regió i podran anar també a les segones residències sempre i quan estiguin en aquesta mateixa àrea. Tot i que inicialment el govern espanyol havia vetat aquesta possibilitat argumentant motius de mobilitat, finalment la Moncloa ha enviat una rectificació i sí que permetrà traslladar-se a segones residències amb aquesta delimitació territorial. 

A més, es mantenen les franges horàries, que les comunitats podran modificar dues hores amunt o avall, però no estaran supeditades a aquelles activitats permeses en la fase 1.

L'ordre publicada al BOE inclou que, en els territoris en fase 1, es podrà circular per tota la unitat territorial de referència, les regions sanitàries en el cas de Catalunya. Estableix algunes excepcions per motius sanitaris o laborals.

Segons l'executiu, aquest desplaçament provoca més mobilitat que altres activitats permeses dins de la mateixa regió, com anar a un hotel, perquè anar a una segona residència també comporta activitats addicionals que poden fer augment el risc de contagi, com comprar en botigues de la zona.

Més detalls de la fase 1

El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat els detalls de les mesures de desescalada que entraran en vigor a partir de dilluns a tots aquells territoris que estrenaran la fase 1. En el cas de Catalunya, ja es deixa la fase 0 enrere i totes les regions passen a fase 1 (inclosa Barcelona i l'àrea metropolitana) mentre Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu - Aran ja passen a la 2.  No està permesa, a més, la mobilitat entre regions a  excepció de per anar a treballar. La lletra petita estableix que les terrasses dels bars obriran amb un 50% de la seva capacitat i que a cada taula o grup de taules hi podran haver un màxim de deu persones.

Després de cada grup o persones que hagin ocupat la taula del bar, aquesta haurà de ser desinfectada. Es prioritzaran les estovalles d'un sol ús i, en cas de no ser possible, s'hauran de canviar les estovalles després de l'ús de cada client. Tampoc hi haurà cartes per evitar que es toquin objectes ni dispensadors de tovallons. Es prioritzaran les pissarres o dispositius electrònics per informar els clients dels productes que poden consumir.

En aquesta fase també es permetran les visites a domicili a familiars i amics, també amb un màxim de deu persones i sempre que visquin en la mateixa regió. Les vetlles de difunts de petit format es podran començar a fer també en fase 1, però amb un màxim de deu assistents en recintes tancats i de 15 en el cas que siguin a l'aire lliure. Això sí, s'ha d'evitar el contacte entre persones i mantenir la distància de dos metres recomanada. Tot i que també es permetran cerimònies religioses amb limitació del 30% de la capacitat del recinte, no està permesa la distribució de llibrets i fulletons, tocar ni petonejar objectes o la participació de corals.

Pel que fa a la reobertura dels establiments turístics, es permet l'obertura de totes les habitacions. El que no es podran utilitzar són els espais comuns, com ara la piscina, l'spa, el gimnàs o la discoteca. Sí que s'autoritza que es pugui oferir servei de restauració als clients que estiguin allotjats. Això sí, el fet que no es permeti la mobilitat entre regions limita l'ocupació d'aquests establiments a veïns de la zona o a persones que estiguin en aquella ciutat o municipi per motius laborals.

Les mesures d'higiene als allotjaments turístics seran molt estrictes. Per exemple, es netejaran i es desinfectaran almenys cada dues hores l'ús dels objectes i superfícies de les zones de pas susceptibles de ser manipulades o contaminades per diferents persones. Un cas clar: els botons d'ascensors, les baranes d'escales, els poms de les portes, els timbres o les aixetes de banys compartits. 
 

Actes i espectacles de petit format amb el públic assegut

Es reobren també els concessionaris, les ITV, les botigues de jardineria i vivers i les administracions de loteria i de la ONCE. També biblioteques, però només les sales de lectura i per al servei de préstec i devolució. La fase 1 permet també que es tornin a obrir museus a un terç del seu aforament i fer actes i espectacles amb un terç de l'aforament i amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat i de 200 en espais oberts. Sempre, però, amb el públic assegut. 

Per accedir a un acte o espectacle, s'haurà de marcar al terra de l'accés el distanciament entre persones. Per entrar al recinte, s'haurà de fer de forma esglaonada i per franges horàries, el mateix criteri que s'haurà de seguir per a la sortida del públic quan acabi l'espectacle. 

Durant aquesta primera fase de desescalada es mantenen les franges horàries per a passeigs, fer esport o la sortida dels nens. Les autonomies tindran potestat per decidir modificacions per evitar, per exemple, que el tram per als infants coincideixen amb les hores de més calor. Tot i això, totes les mesures de flexibilitat permeses a partir de la fase 1 no estaran condicionades a ser realitzades en les franges horàries fixades. 
 

El BOE detalla la fase 1 by naciodigital on Scribd