coronavirus

L'Estat accepta el pla català: Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran entren dilluns en fase 1

Les altres sis regions -Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida i les regions metropolitanes Nord i Sud- seguiran, de moment, en fase 0

per Sara González / Bernat Surroca, 8 de maig de 2020 a les 19:38 |
Veïns de Vic durant la fase zero del confinament | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern espanyol ha acceptat el pla català de desescalada per regions sanitàries i ha autoritzat que Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran entrin en fase 1 el pròxim dilluns. Així ho havia sol·licitat la Generalitat després de valorar que només aquestes tres àrees compleixen els requisits epidemiològics per recuperar una major mobilitat, criteri que ha estat ratificat pel Ministeri de Sanitat. Les altres cinc regions -Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida i les regions metropolitanes Nord i Sud- seguiran en fase 0. La previsió és que la capital catalana sigui la que es desconfini més lentament. 


Que passin de fase tres de les nou regions sanitàries suposa que un 11% de la població catalana (852.093 ciutadans) es beneficiarà de la primera etapa de flexibilització de la mobilitat. Per contra, la majoria, 6,8 milions de catalans, seguiran en territoris sotmesos per motius sanitaris a les restriccions de la fase 0. A nivell de l'Estat, un 51% de la població espanyola entrarà en fase 1. A partir del dilluns, els territoris podran fer noves peticions per progressar de fase que seran valorades per Sanitat.  

Visitar familiars i amics el seu domicili en grups de màxim de deu persones, seure en la terrassa a l'aire lliure d'un bar, que obriran al 50% de la seva capacitat, vetlles amb pocs assistents, cerimònies religioses i obertura generalitzada de comerços de superfície inferior als 400 metres quadrats són algunes de les activitats que estaran permeses en els territoris que dilluns estrenin la fase 1. També obriran els allotjaments turístics, però amb mesures d'higiene i sense poder fer ús dels espais comuns, així com biblioteques i museus.


Les franges horàries per fer esport i passejar, així com per a la sortida dels nens, es mantindran vigents. Tot i això, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que les franges podran ser modificades pels territoris en funció de les seves condicions climatològiques. Això implica que es podrà canviar la sortida dels infants menors de 14 anys per evitar les hores de més calor. 

Durant les primeres fases de la desescalada, no pot haver-hi mobilitat entre regions sanitàries encara que estiguin en el mateix nivell de desconfinament. "La mobilitat està permesa només en la unitat territorial de referència", ha advertit el govern espanyol. En el cas de la ciutat de Barcelona, que és una regió sanitària en si mateixa, no es podrà ni sortir ni entrar fins a la fase 3. Tan sols estarà permès per anar a treballar o per causa justificada, però no per visitar familiars o amics.


El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha argumentat que Catalunya i la Comunitat de Madrid han concentrat més del 50% del total de contagis a l'estat espanyol i que les ciutats de Madrid i Barcelona han patit una pressió "molt superior" dels seus sistemes sanitaris, motiu pel qual, per "prudència", encara hauran d'esperar pe entrar a la fase 1. 
 

Les autonomies que entraran completament en fase 1 són Balears, Canàries, Galícia, Astúries, Cantàbria, Euskadi, La Rioja, Navarra, Múrcia, Extremadura, Aragó i Ceuta, Melilla. En el cas d'Andalusia, passen a la fase 1 totes les províncies menys Granada i Màlaga, malgrat que les dues tenen bon pronòstic perquè s'incorporin en els pròxims dies. En el cas de Castella i Lleó, Castella-La Manxa i País Valencià, hauran de gestionar un desconfinament desigual, com en el cas de Catalunya. La Comunitat de Madrid, la més perjudicada per la pandèmia juntament amb Catalunya, seguirà íntegrament en fase 0.  

 
 

Mapa sobre quins territoris passen a la fase 1


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que per posar en marxa la desescalada s'han celebrat 19 reunions bilaterals amb les autonomies i que han estat acceptades el 83% de les propostes. En el cas concret de Catalunya, ha precisat que el seu pla s'ha "ajustat" als criteris demanats. Dos són els pilars que, segons el dirigent, ha marcat la decisió per passar de fase: la "cogovernança" i la "cautela". L'objectiu, ha dit, és actuar amb "prudència" per consolidar el control de l'epidèmia i és per aquest motiu que ha tornat a insistir en la "disciplina social" com a factor clau del desconfinament. El distanciament, el rentat de mans i la higiene privada i pública segueix sent imprescindible.  
 
Tombada la petició de Madrid d'entrar en fase 1

Si bé Sanitat ha acceptat la proposta catalana de desescalada, la que ha estat denegada ha estat la sol·licitud de Madrid de passar a la fase 1. Així ho ha comunicat el Ministeri de Sanitat a les autoritats autonòmiques aquesta tarda. El govern espanyol avala la capacitat assistencial de Madrid, però aposta per esperar que millori la capacitat de detecció precoç dels nous casos de coronavirus. La decisió, ha insistit, s'ha pres per motius tècnics. 

La proposta de la Comunitat de passar de fase aquest dilluns va provocar polèmica al govern autonòmic, fins al punt que la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, va presentar la dimissió en considerar que el territori no estava preparat per avançar en la desescalada. La presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ja demanarà ara passar a la fase 1 el dilluns 18 de maig. 

Els llits d'UCI i la xifra de malalts greus determinen el canvi de fase

Per poder canviar de fase s'han de reunir una sèrie de requisits. La quantitat de llits d'UCI disponibles i la xifra de malalts greus seran l'únic criteri inamovible per poder canviar de fase, però hi haurà altres marcadors que les comunitats autònomes hauran de tenir en compte a l'hora de proposar al Ministeri de Sanitat quines zones poden avançar en la desescalada.

Pel que fa als llits d'UCI i de pacients greus, segons detalla el govern espanyol en el BOE d'aquest diumenge, cada territori que vulgui passar de fase haurà de disposar o tenir capacitat d'instal·lar en un termini màxim de cinc dies entre 1,5 i 2 llits de cures intensives per cada 10.000 habitants, i entre 37 i 49 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants. En el cas de les UCI, això suposa pràcticament doblar la capacitat.

A banda, cal complir una sèrie de marcadors més difusos, que fan referència a la capacitat estratègica del sistema sanitari i a la capacitat de detecció precoç de nous casos per aïllar-los i tenir capacitat de seguiment dels seus contactes per evitar la propagació del virus. A partir del dilluns, els territoris podran tornar a fer peticions per canviar de fase, tot i que el temps establert per passar d'una a l'altra és de 15 dies, la mitjana d'incubació que s'ha calculat que té el virus.  


criteris:

Els criteris per passar de ... by naciodigital on Scribd
 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació