Torra sol·licita al Parlament un debat específic sobre la crisi del coronavirus

El president de la Generalitat, en una carta adreçada a Roger Torrent, demana una sessió monogràfica que tracti les "implicacions" de les decisions de l'Estat i la gestió de la reactivació econòmica

El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament.
El president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament. | Parlament
08 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:37h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat aquest divendres al Parlament la celebració d'un debat específic sobre la crisi sanitària. En una carta adreçada al president de la cambra, Roger Torrent, Torra assegura que el debat és necessari per tal d'abordar la gestió del coronavirus i també les seves conseqüències socials i econòmiques. També té intenció, segons apareix en la carta, de "convidar" l'oposició a fer propostes per tal de solucionar els efectes múltiples de la pandèmia. Està previst que hi compareguin els consellers que calgui per donar compte de les mesures.

Entre els punts que vol tractar el president, també consignats en la missiva, en destaca un: escatir els "efectes i implicacions" de les decisions de l'Estat sobre Catalunya i sobre la gestió del Govern, així com també la gestió de la fase de represa de l'activitat. Torra també voldria portar a la cambra les mesures per la reactivació i la protecció social, que aniran a càrrec d'una comissió que ja s'ha constituït avui a Palau.

La trobada l'ha liderat Torra al capdavant de l'organisme juntament amb altres membres de l'executiu. Es tracta del vicepresident Pere Aragonès i dels consellers Meritxell Budó -Presidència-, Damià Calvet -Territori-, Àngels Chacón -Empresa-, Chakir el Homrani -Treball, Afers Socials i Famílies- i Teresa Jordà -Agricultura-.

La comissió, que es va aprovar en un consell executiu extraordinari dissabte passat, haurà d'elaborar l'estratègia per sortir de la crisi econòmica que ja s'està notant -el PIB català es va desplomar un 3,9% el primer trimestre i podria fer-ho fins al 8,8% a finals d'any si es compleixen les pitjors previsions- i també haurà de validar les modificacions pressupostàries en els comptes aprovats fa dues setmanes al Parlament.

La despesa sanitària de la crisi arribarà als 1.800 milions d'eruos, com a mínim, i caldrà reordenar partides. La idea del Govern és que aquestes modificacions siguin acordades amb l'oposició, especialment els comuns, que van validar els comptes amb una abstenció. Torra es va comprometre dissabte a presentar en el termini d'una setmana el pla de reactivació i de protecció social, de manera que és qüestió de dies que la comissió elabori un document de propostes per als propers mesos.

En la trobada s'han creat els sis grups de treball que tindrà la comissió, cadascun d'ells liderats per una conselleria: administració local -Presidència-; protecció social -Treball,  Afers Socials i Famílies-; suport a l’empresa -Empresa i Coneixement-; recerca -Empresa i Coneixement-; desenvolupament digital -Polítiques Digitals i Administració Pública- i  agenda verda -Territori i Sostenibilitat-.