Avís del Govern: «Tenim la sensació que hi ha gent que s'està relaxant»

El conseller d'Interior, Miquel Buch, reclama complir les restriccions encara que faci bon temps i avisa que el desconfinament total arribarà abans si es fa cas a les recomanacions

Primer dia de platges obertes a Barcelona per practicar‑hi esport.
Primer dia de platges obertes a Barcelona per practicar‑hi esport. | Albert Alemany
08 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:27h
Avís del Govern de cara a la "relaxació" ciutadana que s'ha percebut, segons el conseller d'Interior, Miquel Buch, des que s'ha permès sortir a passejar i a fer esport per primera vegada des que va arrencar la crisi sanitària. Buch ha indicat que no les restriccions s'han de complir perquè encara un "risc evident de contagi". També ha volgut enviar un missatge al govern espanyol per tal que dicti clares les normes de cara als territoris que poden passar a la fase 1 a partir de dilluns, que serien el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran, tal com va proposar l'executiu.

"Exigim a Madrid que pensi que darrere de cadascuna de les noves normes i noves decisions hi ha persones. No es poden fer les coses de manera precipitada i desordenada", ha recalcat el Buch, acompanyat de Sergio Delgado, subdirector general de Protecció Civil. El conseller, a banda, ha volgut assenyalar que la "relaxació" és el "pitjor enemic" de cara a combatre el coronavirus. Es referia al fet que no s'ha de tractar "amb normalitat" el cap de setmana, especialment si fa bon temps.

Delgado ha demanat "esforç" a la ciutadania, i no "anticipar-se" a les previsions que hi ha per a les futures fases. Els territoris que passin a la primera etapa de la desescalada tindran més possibilitats de mobilitat, i també accés a les terrasses de restauració, que funcionaran al 50% i amb una distància de dos metres entre taules. El subdirector de Protecció Civil, a banda, ha recordat que no es pot fer esport acompanyat -ha citat casos de ciclistes que surten en grup- ni fer reunions al carrer.

Buch ha indicat que les platges només es poden utilitzar per passejar i fer esport, però no per "gaudir-ne amb la tovallola i banyar-s'hi". "Estem en un cap de setmana excepcional, i així serà fins que es decreti el final de les mesures", ha apuntat el conseller d'Interior, que ha demanat "prudència" a la ciutadania en un moment en què es té la "sensació" que "hi ha gent que s'està relaxant". En aquest sentit, ha demanat mantenir la distància social i complir amb les mesures davant del "risc de contagi".

"Tots tenim pressa. Portem molts dies que estem cansats de la monotonia d'estar tancats a casa, de poder sortir poc i fer poca vida social", ha admès Buch, que ha indicat que aquestes presses "són males conselleres" i "poden portar a precipitacions". Si es compleixen les mesures, ha dit, es podrà anar més ràpid a l'hora de desconfinar. Delgado també ha indicat que s'estan incomplint restriccions, com ara gent que va a parcs i s'asseu a bancs. "No es pot sortir per fer de tot", ha apuntat.

Pel que fa als desplaçaments entre municipis que formin part de la mateixa regió sanitària, Delgado ha demanat que cal "especificar" al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) si és possible fer-ho. "No hi ha res que indiqui que hi hagi mobilitat d'oci en la fase 1", ha determinat el subdirector de Protecció Civil, que ha recomanat -passi el que passi- no sortir de la pròpia localitat per evitar el risc de contagis. "El criteri general de prudència hauria de ser aquest, però no hem vist res escrit", ha ressaltat.