Budó obre la porta a consensuar les eleccions amb ERC però avisa que són competència de Torra

En resposta a Oriol Junqueras, la portaveu del Govern assenyala que els comicis no són una "prioritat" en plena crisi sanitària i sosté que "entre tots" se sabrà trobar el millor moment per fer-les

Oriol Junqueras, flanquejat pel president Quim Torra i Roger Torrent
Oriol Junqueras, flanquejat pel president Quim Torra i Roger Torrent | ACN
07 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:18h
La resposta de Meritxell Budó, consellera de la Presidència i portaveu del Govern, a la petició que ha fet Oriol Junqueras, líder d'ERC, al president Quim Torra per posar data a les eleccions catalanes i no deixar la legislatura en mans del Tribunal Suprem ha estat marcada pels matisos. En una primera resposta en la roda de premsa telemàtica d'aquest dijous ha obert la porta a "consensuar" la data, després ha recordat que es tracta d'una competència exclusiva de Torra, i més tard ha recalcat que "entre tots" seran "capaços" de trobar el millor moment per celebrar-les.

"La prioritat és salvar tantes vides com sigui possible i començar a posar les bases de la reconstrucció; altra cosa és si caldrà passar per les urnes per decidir quines majories han de liderar el futur", ha apuntat Junqueras en una entrevista a Ràdio 4. Fins ara, Torra sempre ha assenyalat que la data de les eleccions -que havia de comunicar un cop aprovats els pressupostos, per bé que la pandèmia va obligar a alterar els plans- és una prerrogativa del seu càrrec. La decisió és individual, i per llei no s'ha de consensuar al Govern -format per Junts per Catalunya (JxCat) i ERC-, a qui només s'ha d'informar.

"Entre tots serem capaços de saber el millor moment", ha apuntat la portaveu, que ha indicat que no pot aclarir res sobre el calendari electoral. El motiu és la inhabilitació de Torra, pendent com està el president que el Tribunal Suprem admeti -o no- el recurs que va presentar contra la inhabilitació ordenada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran de la pancarta del llaç groc a Palau.

En una altra entrevista a Ràdio 4, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha estat més taxatiu que Budó i ha considerat un "error" perdre temps en definir la data de les eleccions. "Ha de mantenir-se el Govern i la legislatura, seria un error fer eleccions, el que necessita el país és un tancament de files", ha exposat Buch.

En clau estatal, existeix inquietud dins del Govern per l'aliança entre l'executiu espanyol amb Ciutadans per tirar endavant la quarta pròrroga de l'estat d'alarma avalada ahir pel Congrés dels Diputats. Budó ha expressat aquest dimarts la seva "preocupació" per si aquesta aliança va més enllà de la votació d'ahir i si s'afermarà de cara als pressupostos generals de l'Estat. En aquest sentit, la consellera, ha remarcat que Sánchez ha de triar entre el diàleg amb Catalunya o bé pactar amb Ciutadans.

En la votació d'ahir, els socis de Govern a Catalunya -ERC i JxCat- van votar en contra de la pròrroga. En el cas dels republicans, perquè no s'havia negociat amb ells. En el cas de JxCat, perquè no hi havia el compromís amb el retorn de competències a les comunitats per abordar el desconfinament. "El govern espanyol ha de decidir si prioritza resoldre el conflicte polític o bé pacta amb un partit que va néixer per fomentar la divisió", ha indicat la consellera de la Presidència en la intervenció inicial.

Torra s'ha reunit avui amb ajuntaments -inclòs el de Barcelona-, diputacions i entitats municipalistes durant el matí en la qual s'ha establert una "taula bilateral" per arribar a un "gran acord de país" per impulsar la reactivació econòmica. Aquesta taula la liderarà el Departament de la Presidència, segons ha detallat Budó. Aquesta tarda ja es farà una comissió tècnica per al desconfinament local de la qual en sortirà un document.

Aquest document haurà de ser validat, en tot cas, pel Procicat. La consellera ha apuntat que la taula bilateral amb els municipis hauria de ser vinculada a la comissió per la reactivació econòmica, presidida per Torra i aprovada dissabte passat. El líder independentista es va comprometre la setmana passada a presentar, a través d'aquesta comissió, les modificacions necessàries en els pressupostos per abordar la crisi sanitària. La prioritat és acordar-la amb els comuns, socis amb els comptes.

Mentrestant, Espanya ha registrat aquest dijous 213 morts per coronavirus. La xifra suposa un lleuger descens respecte ahir, però es continua mantenint per segon dia consecutiu per sobre de la barra de les 200 víctimes mortals. La xifra total s'eleva a 26.070 decessos des que va començar la crisi. Pel que fa al nombre de nous contagis diagnosticats per PCR, se n'han comptabilitzat 754 en 24 hores. Això suposa un lleuger augment respecte ahir, tot i que la tendència es manté i l'increment suposa un 0,34%. En total de positius des que va començar l'epidèmia és de 221.447. 

El nombre d'hospitalitzats també es manté. En les últimes 24 hores han hagut d'ingressar 548 persones amb la malaltia, la majoria entre Catalunya (163) i Madrid (128), que continuen sent les dues comunitats més afectades per la crisi. Pel que fa a les UCI, hi han hagut d'ingressar 58 persones, 40 de les quals entre Catalunya i Madrid. Vuit comunitats autònomes no han reportat cap nou ingrés a UCI en les últimes 24 hores. Des que va esclatar la crisi, 128.511 persones han superat la malaltia. Els sanitaris contagiats per coronavirus són 45.924 des que va començar la crisi.