Els nazis que van escapar de la derrota de la Segona Guerra Mundial

Un gran nombre de responsables del Tercer Reich van escapar després del conflicte armat, mentre que d'altres van evitar els judicis o bé van ser personats pels seus crims

Els principals dirigents nazis jutjats als Judicis de Nuremberg
Els principals dirigents nazis jutjats als Judicis de Nuremberg | Wikicommons
08 de maig del 2020
Actualitzat el 20 de novembre a les 15:38h
La Segona Guerra Mundial, que aquest divendres fa 75 anys que es va acabar, és el conflicte armat amb més víctimes mortals de la història. La quantitat de crims contra la humanitat que es van viure durant sis anys i un dia -del 1939 al 1945- són inclassificables. Un dels principals objectius de les potències aliades al final de la guerra, ja com a vencedores, va ser el d'atrapar els màxims responsables de l'Alemanya nazi i portar-los a judici, un procés que acabaria concretant-se en els famosos judicis de Nuremberg.

Van ser els aliats capaços d'arrossegar al banc dels acusats els principals líders del nazisme? La resposta és negativa, comporta controvèrsia i suposa posar el retrovisor en la manera com s'escriu la història. És de sobres conegut el suïcidi d'Adolf Hitler abans que els russos conquerissin Berlín. Heinrich Himmler, líder absolut de les SS i la Gestapo -número dos, a banda, del partit nazi-, va treure's la vida en el moment que va ser capturat pels aliats. Joseph Goebbels també va suïcidar-se al búnquer principal del govern alemany de l'època, juntament amb la dona i els fills. Martin Bormann, secretari de Hitler i un dels alts càrrecs del partit, va desaparèixer quan intentava escapar de Berlín.

Hermann Göring va suïcidar-se a la cel·la de Nuremberg quan estava a punt de convertir-se en el màxim dirigent jutjat en el procés judicial. Reinhard Heydrich va morir el 1942 per les ferides ocasionades per l'atemptat organitzat per dos partisans txecoslovacs i Rudolf Hess, també de la màxima confiança de Hitler, estava empresonat des de 1941, quan va intentar negociar amb els britànics.

Quins van ser, doncs, els màxims dirigents nazis que van evadir responsabilitats o van ser perdonats en circumstàncies controvertides? Historiadors, diversos autors -és el cas d'Eric Frattini- i caçadors de nazis han intentat explicar com van fugir o què va passar exactament amb aquests alts responsables de l'Alemanya nazi. Aquesta és la llista de les operacions que van marcar el context de l'època i dels seus protagonistes.