coronavirus

Així explica Oriol Mitjà que només tres regions de Catalunya passin a la fase 1

L'investigador avala la proposta de limitar el nou estadi a les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran

per NacióDigital , 7 de maig de 2020 a les 09:46 |
L'epidemiòleg Oriol Mitjà | Wikipedia
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern ha proposat aquest dimecres que tres regions sanitàries -Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran- puguin avançar de la fase 0 a la fase 1 del desconfinament. El Departament de Salut confia que el govern espanyol accepti una desescalada basada en aquestes unitats territorials i no pas en províncies, tal com proposava el Ministeri de Sanitat.


L'epidemiòleg Oriol Mitjà avala la proposta del Departament de Salut de limitar la fase 1 a només tres regions de Catalunya. "Gran encert", considera i ho justifica aportant uns gràfics que demostren que la majoria de regions encara no han arribat a la zona verda del diagrama de risc.
 

En la proposta de la Generalitat, les nou regions sanitàries es divideixen en grups segons el risc de rebrot que tenen en funció de la situació de l'epidèmia i la capacitat estratègica del sistema sanitari per fer-hi front en cas de repunt de casos. D'aquesta manera, les tres regions proposades per passar de fase es troben en un risc de rebrot baix; les regions metropolitanes sud i nord, Lleida, Girona i la Catalunya Central, en risc moderat; i Barcelona ciutat en risc moderat-alt.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que tot el país es troba en bona situació pel que fa a les dades epidemiològiques i ha insistit que cap zona té un risc "alt" de rebrot. Tot i així, s'ha donat uns dies més -no necessàriament dues setmanes, el temps previst per a cada fase- per enviar una nova proposta al govern espanyol amb noves regions que puguin avançar en el desconfinament.


Ara com ara, doncs, la proposta que hauran d'estudiar els tècnics del Ministeri de Sanitat -uns tècnics anònims, perquè Fernando Simón s'ha negat aquest migdia a donar-ne els noms per evitar "pressions"- contempla només que Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran puguin avançar en la desescalada. En cas que finalment ho avali la Moncloa, aquestes tres regions passaran a la fase 1 i això suposarà alguns canvis. 

La gran novetat respecte a la fase 0 són les trobades amb amics i familiars, que ja estaran permeses sempre mantenint les mesures de seguretat habituals. A partir de la fase 1 també tornaran a obrir les terrasses, però amb un aforament limitat del 50% i amb unes estrictes mesures higièniques. En la nova fase es permetran més activitats culturals i d'oci, tot i que la Moncloa encara n'ha de donar més detalls. 

A continuació us detallem què es pot fer a la fase 0 i què canvia a la fase 1.
 
A QUÈ AFECTA

- Tots els establiments i locals comercials minoristes o equivalents que restaven tancats, excepte els de més de 400 metres quadrats o estiguin situats en centres comercials i sense un accés directe exterior.
 
CONDICIONS BÀSIQUES

- Cal un sistema de cita prèvia perquè hi hagi un sol client per cada treballador, sense opció de zones d'espera.

- Separació física garantida entre treballador i client, si cal, amb mostradors i mampares.

- Establiment d'un horari d'atenció preferent per a majors de 65 anys.

- Es poden oferir serveis de recollida en el local de productes adquirits, sense aglomeracions.

- Només es podrà fer la compra al municipi de residència, excepte si el producte no s'hi pot trobar.
 
MESURES D'HIGIENE

- Cal netejar i desinfectar el local, com a mínim, dos cops al dia, un dels quals en finalitzar el dia i l'altra preferentment al migdia.

- Cal netejar i desinfectar els llocs de treball a cada canvi de torn.

- Cal netejar i desinfectar diàriament els uniformes i roba de treball.

- Cal garantir una ventilació adequada i no s'usaran els lavabos per part dels clients.
 
PREVENCIÓ EN ELS TREBALLADORS

- No es reincorporaran els treballadors que estiguin aïllats o en quarantena, per tenir coronavirus, símptomes o haver estat en contacte amb malalts.

- Equips de prevenció individual garantits, gels hidroalcohòlics (o aigua i sabó) i mascaretes, si no es pot mantenir la distància.

- No hi haurà fitxatge dactilar (o es desinfectarà l'aparell després de cada ús) i es mantindrà la distància de dos metres entre treballadors i amb/entre clients (si hi ha elements de protecció, un metre), excepte perruqueries o casos similars.

- Si un treballador té símptomes, abandonarà la feina.
 
PREVENCIÓ EN ELS CLIENTS

- Es romandrà al local el temps estrictament necessari.

- Se senyalitzarà la distància de dos metres entre clients amb marques al terra o altres mètodes, en cas que se'n puguin atendre més d'un.

- Els establiments disposaran de dispensadors de gels hidroalcohòlics a l'entrada.

- Els clients no manipularan els clients, els hi servirà un treballador, i no podran disposar de productes de prova.

- En botigues de roba, els provadors seran netejats i desinfectats després de cada ús, i si no s'adquireix la peça de roba, caldrà higienitzar-la abans que altres clients la provin.
CONDICIONS BÀSIQUES

- Servei d'entrega a domicili o de recollida, no es permet el consum a l'establiment.

- En cas de recollida, amb encàrrec previ i hora concertada (excepte en establiments per a sol·licitud i recollida des del vehicle).
 
PREVENCIÓ EN ELS TREBALLADORS

- No es reincorporaran els treballadors que estiguin aïllats o en quarantena, per tenir coronavirus, símptomes o haver estat en contacte amb malalts.

- Equips de prevenció individual garantits, com a mínim amb gels hidroalcohòlics i mascaretes.
 
PREVENCIÓ EN ELS CLIENTS

- Els establiments disposaran de dispensadors de gels hidroalcohòlics a l'entrada i papereres amb tapa d'accionament no manual a la sortida.

- El temps a l'establiment ha de ser el mínim per recollir l'encàrrec.

- Se senyalitzarà la distància de dos metres entre clients amb marques al terra o altres mètodes, en cas que se'n puguin atendre més d'un (si no, els altres hauran d'esperar a fora).
ESPORTISTES PROFESSIONALS I D'ALT NIVELL

- Entrenament individual a l'aire lliure, podent accedir a espais naturals com mar o rius de la província (o regió sanitària de referència), mantenint les distàncies.

- En esport adaptat o paralímpic, si és imprescindible, es permet l'acompanyament d'un altre esportista, amb mascareta i garantint la higiene.

- Un entrenador podrà visualitzar l'entrenament, mantenint la distància i higiene imprescindible de dos metres (excepte si s'usa bicicleta o patins, que serà de deu metres).
 
ALTRES ESPORTISTES FEDERATS

- Entrenament individual, dos cops al dia, dins el municipi, entre les 6h i les 10h i entre les 20h i les 23h, i accedint també al mar o a rius, si cal.

- Si l'esport inclou animals, es podrà fer a l'aire lliure, individualment, i amb cita prèvia.

- En esport adaptat o paralímpic, si és imprescindible, es permet l'acompanyament d'un altre esportista, amb mascareta i garantint la higiene.

- No es permet la presència d'entrenadors.
 
ENTRENAMENT PER A LLIGUES PROFESSIONALS

- Els esportistes de clubs de lligues professionals, podran fer entrenament bàsic, individualment, en els centres d'entrenament del club.

- Distància interpersonal mínima de dos metres, neteja de mans i ús de proteccions sanitàries.
CONDICIONS BÀSIQUES

- Serveis preferentment telemàtics, amb peticions de fins a 25 unitats, que s'entregaran en còpies digitals o en paper.

- En cas de ser imprescindible, es podran consultar presencialment deu documents (si es disposa d'espais adequats), en una data concertada, i després aquests quedaran en quarantena un mínim de deu dies abans d'una nova consulta.

- Es prioritzaran els documents a aportar en procediments administratius i judicials.

- No es podran usar els ordinadors i eines informàtiques dels arxius.
 
PREVENCIÓ DELS CIUTADANS

- Mesures de protecció de salut i recomanacions sanitàries, mantenint la distància interpersonal en tots els espais.

- Cal oferir aigua, sabó, paper d'un sol ús per eixugar-se i solucions hidroalcòholiques.
 
PREVENCIÓ DELS TREBALLADORS

- Cal protocols de prevenció sanitària i elements de protecció personal.

- Cal adequar les instal·lacions per garantir la protecció de treballadors i ciutadans, establint la senyalització necessària.
TROBADES

- Trobades de deu persones, com a màxim.

- Distància de seguretat de dos metres entre persones obligatòria i ús de mascareta i desinfecció de mans, recomanades.
 
VEHICLES PRIVATS

- Dos ocupants per vehicle com a màxim, excepte si comparteixen residència, quan no hi hauria límit.

- L'acompanyant haurà d'ocupar la part posterior del vehicle si no comparteix residencia amb el conductor. En cas de compartir llar, podran seure al seient que vulguin.
 
VETLLES I ENTERRAMENTS

- Vetlles permeses en instal·lacions públiques i privades. Aforament màxim de 15 persones en espais a l'aire lliure i deu en espais tancats.

- En enterraments, aforament màxim de 15 persones, entre familiars i persones properes, a més del mossèn o ministre de culte.

- Distància de seguretat de dos metres entre persones obligatòria i ús de mascareta i desinfecció de mans, recomanades.
 
CULTE

- Un terç de l'aforament, com a màxim.

- Cal respectar la distància de seguretat de dos metres entre persones obligatòria i ús de mascareta i desinfecció de mans, recomanades.
A QUÈ AFECTA

- Locals de menys de 400 metres quadrats que no es trobin en centres comercials i, en cas de trobar-s'hi, que tinguin accés directe o independent des de l'exterior.
 
CONDICIONS BÀSIQUES

- Es fixarà un aforament del 30% per establiment i planta.

- Distancia interpersonal de dos metres entre persones i, en cas de locals petits, es permetrà tan sols un client a la vegada.

- Imposició d'una franja horària destinada als majors de 65 anys.

- Els ajuntaments poden autoritzar la reobertura de mercats a l'aire lliure o de venda no sedentària, amb prioritat als de productes alimentaris i de primera necessitat, sense manipulació per part dels consumidors, amb un 25% de llocs habituals i un 30% de l'aforament.
 
MESURES D'HIGIENE

- Cal netejar i desinfectar el local, com a mínim, dos cops al dia, un dels quals en finalitzar el dia i l'altra preferentment al migdia.

- Cal netejar i desinfectar els llocs de treball a cada canvi de torn.

- Cal netejar i desinfectar diàriament els uniformes i roba de treball.

- Cal garantir una ventilació adequada, no s'usaran els lavabos per part dels clients i es disposarà de papereres, a poder ser de tapa i pedal.

- En màquines de venda automàtica o similar, el titular haurà de garantir el compliment de les mesures d'higiene i desinfecció.

- En cas que hi hagi ascensor, se'n limitarà l'ús i es farà d'un en un, excepte si es pot garantir la distància de dos metres.
 
PREVENCIÓ EN ELS TREBALLADORS

- No es reincorporaran els treballadors que estiguin aïllats o en quarantena, per tenir coronavirus, símptomes o haver estat en contacte amb malalts.

- L'establiment ha de facilitar al treballador els equips de protecció, així com l'accés a gel desinfectant. En establiments on el contacte físic entre client i treballador siguin inevitables, es pot reforçar l'equip de protecció individual.

- Cal respectar la distància de seguretat de dos metres (si hi ha elements de protecció, un metre), també en vestuaris, passadissos, lavabos i taquilles, i no hi haurà fitxatge dactilar (o es desinfectarà el dispositiu després de cada ús).

- Ús de mascareta obligatori en cas de locals on no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres amb clients i resta de la plantilla, com perruqueries o similars.

- Si un treballador té símptomes, abandonarà la feina.
 
PREVENCIÓ EN ELS CLIENTS

- Es romandrà al local el temps estrictament necessari.

- Se senyalitzarà la distància de dos metres entre clients amb marques al terra o altres mètodes, en cas que se'n puguin atendre més d'un.

- Els establiments disposaran de dispensadors de gels hidroalcohòlics a l'entrada.

- Els clients no manipularan els clients, els hi servirà un treballador, i no podran disposar de productes de prova.

- En botigues de roba, els provadors seran netejats i desinfectats després de cada ús, i si no s'adquireix la peça de roba, caldrà higienitzar-la abans que altres clients la provin.
 
AFORAMENT

- Es prohibeix superar el 30% de l'aforament total, amb els treballadors inclosos en el recompte i, en establiments de més d'una planta, el percentatge no pot ser superat en cada un dels pisos.

- Els locals establiren sistemes de recompte de l'aforament.

- Adequació i reorganització de l'espai per assegurar distància social, en cas necessari.

- En establiments amb aparcaments propis, els lectors de targetes i tiquets no funcionaran amb contacte dactilar i, si fos així, se substituiran per un control per part del personal de seguretat.
CONDICIONS

- Obertura de la terrassa, no de l'espai interior de l'establiment.

- Ús del 50% de les taules permeses durant el 2019 segons la llicència municipal.

- Distància de dos metres entre taules o grups de taules.

- Deu persones per taula com a màxim, amb distància de dos metres entre persones.
 
PREVENCIÓ EN ELS CLIENTS

- Desinfecció de taules i cadires entre clients o grups de clients.

- Es recomana l'ús de mantells d'un sol ús o, si no fos possible, es canviarien entre clients.

- Cal que l'establiment proporcioni gels desinfectants.

- Cal fomentar el pagament amb targeta i evitar l'ús d'efectiu.

- Queda prohibit l'ús de productes com dispensadors de tovallons, escuradents, vinagreres i setrills. En aquest últim cas, es recomana l'ús de monodosis d'un sol ús.

- Aforament d'una persona als lavabos, que seran desinfectats, com a mínim, sis cops al dia. En cas de persones dependents, es permet la presència d'un acompanyant.
 
PREVENCIÓ EN ELS TREBALLADORS

- Cal reorganitzar els torns, en cas necessari, per a garantir la distància de dos metres entre treballadors.

- L'establiment ha de facilitar al treballador els equips de protecció, així com l'accés a gel desinfectant.

- Ús de mascareta obligatori en cas de locals on no es pugui mantenir la distància de seguretat de dos metres amb clients i resta de la plantilla.

- Cal habilitar vestidors perquè els treballadors es canviïn de roba i calçat abans i després de cada jornada, havent-hi taquilles o similar, on es mantindran també les distàncies de seguretat.

- Si un treballador té símptomes, abandonarà la feina.
- Les biblioteques podran reactivar el servei de préstec i s'hi podrà llegir amb limitacions d'aforament.

- Es permeten els actes culturals de menys de 30 persones en llocs tancats i limitats a un terç de l'aforament. 

- Es permeten els actes culturals a l'aire lliure de menys de 200 persones sempre estiguin assegudes i mantenint la distància de seguretat.

- En els museus només s'hi podran fer visites limitades a un terç de l'aforament i evitant les aglomeracions a les sales. 
  

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació