L'Estat destinarà menys de 80 milions d'euros a «protegir» el sector cultural

Les noves mesures del govern espanyol inclouran ajudes laborals, requisits més laxos a l'hora d'estrenar pel·lícules a plataformes i suports fiscals entre molts altres

Les ajudes de l'Estat donaran suport a tots els nivells de la cultura
Les ajudes de l'Estat donaran suport a tots els nivells de la cultura | José M. Gutiérrez
05 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:42h
76,4 milions d'euros. Aquesta és la xifra aprovada pel govern espanyol per donar suport i "protegir" el sector cultural de tot l'Estat arran de la crisi del coronavirus. Moncloa ha donat llum verda aquest dimarts a un reial decret destinat a "defensar" tots els àmbits de la cultura afectats per la pandèmia. Així ho ha anunciat la portaveu María Jesús Montero en roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Els beneficiats seran els sectors audiovisuals, les arts escèniques, els literaris, els músics, treballadors de la indústria i les empreses del sector.

La mesura més urgent que vol aprovar el govern espanyol és la injecció de capital per a les empreses culturals. Els bancs estan declarant aquestes empreses com a insolvents i per això mateix no els poden concedir préstecs de diners públics. Segons l'esborrany en el qual ha pogut accedir El País, el mateix govern de la Moncloa assenyala que fins ara han pres mesures "insuficients" pel que fa al sector de la Cultura. Bona part dels milions d'euros del nou decret aniran a les línies bancàries que podran obrir nous préstecs per a les empreses i així salvar-les, a més de no destruir llocs de feina.

Per altra banda, el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, assegura que aquest nou paquet de mesures està "molt pensat" i considera que és "molt just". El responsable cultural del govern afirma que el decret "té totes les dimensions que ha de tenir per protegir un sector fonamental, no no només des de punt de vista industrial, sinó de valors i significat que té en l'estat de dret". El sector cultural és un dels que ha patit més la crisi derivada del coronavirus, amb desenes de milers de persones afectades pels ERTO; a més de produccions, rodatges, estrenes i projectes congelats, aturats o cancel·lats.

Aquests 76,4 milions d'euros s'aplicaran en forma d'ajudes per al sector cultural i el finançament de les empreses culturals, així com mesures fiscals, l'accés extraordinari a la prestació per atur, canvis en els requisits per a les pel·lícules que opten a ajudes, que podran estrenar-se a plataformes, o l'increment del percentatge de drets d'autor per a l'acció assistencial, entre altres aspectes.


Catalunya destinaria tot el pressupost de Cultura al Pla de Rescat

El sector cultural tampoc presenta un horitzó fàcil a Catalunya. El passat 28 d'abril, en la comissió de control al Parlament, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va convenir que el 2020 serà "un parèntesi" i que caldrà centrar tots els esforços en el Pla de Rescat a la Cultura. "No sobreviurem tots", va alertar al respecte i sobre el futur que s'espera en el sector cultural. Així, va explicar que "les directrius" que ha donat ordres a les diferents àrees del seu departament, que passen per "ajornar tot el que no és necessari" i dedicar els diners del pressupost d'aquest 2020 (el primer no prorrogat des del 2017) a l'esmentat Pla.

"Hem de fer un pressupost social que ens permeti salvar els treballadors intermitents, autònoms, petites empreses però també les grans que contracten aquests treballadors, i també els equipaments públics i consorciats", va apuntar el passat abril. "El Pla de Rescat vol dir això, reestructurar el pressupost per adaptar-lo a les necessitats".

La consellera va assenyalar que la seva intenció és que els museus, els arxius i determinats espais patrimonials siguin els primers equipaments culturals a ser desconfinats. L'objectiu, ha dit, és fer-ho "com més aviat millor, i en una fase primerenca", donat que són espais "que poden ser considerats segurs", però "amb la màxima prudència" i seguint les indicacions de les autoritats sanitàries.