El govern espanyol insisteix que «no hi ha alternativa» a l'estat d'alarma per controlar l'epidèmia

El govern espanyol avisa que la pròrroga és "imprescindible" per gestionar la desescalada i que, si no s'aprova, decauen també les mesures econòmiques

El consell de ministres, reunit aquest dimarts
El consell de ministres, reunit aquest dimarts | Flickr Moncloa
05 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:44h
El govern espanyol ha tornat a insistir que l'estat d'alarma és una eina "imprescindible" i que "no hi ha alternativa" per controlar l'epidèmia i per mantenir les mesures extraordinàries de caràcter social i econòmic. A hores d'ara, la coalició PSOE-Podem no té garantits els suports suficients perquè la quarta pròrroga, que aniria del 10 al 24 de maig, prosperi.

"L'estat d’alarma ha funcionat i no és moment d'apostar per experiments", ha assegurat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després de la reunió del consell de ministres on s'ha aprovat que el mecanisme que permet el comandament únic s'allargui un cop més si demà s'obté la majoria simple al Congrés. "Continua sent imprescindible per als responsables sanitaris", ha afegit la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, que ha insistit que, si decau l'estat d'alarma, decauen també les mesures per ajudar l'economia i les vinculades als ERTO. 

Aquesta ha estat l'enèsima petició de suports que emet la Moncloa hores abans que el Congrés voti la quarta pròrroga. L'executiu ha insistit que frustrar la votació de demà seria "tirar pel terra" l'esforç que ha fet la ciutadania durant quasi dos mesos de confinament i ha defensat que està en contacte de forma permanent amb els partits de l'oposició, també amb els que van formar part de la majoria que va permetre la investidura. La "crítica constructiva", ha dit, és benvinguda.

Amb tot, el govern espanyol no compta a hores d'ara amb els suports suficients per allargar l'estat d'alarma. El PP encara no ha revelat si s'abstindrà o votarà en contra, mentre que ERC considera a hores d'ara inamovible el seu rebuig. El PNB ha posat condicions per mantenir el , mentre que Ciutadans també reclama un canvi de rumb de Sánchez per votar afirmativament.

Contactes per intentar un canvi de vot "in extremis"

Els telèfons han tret fum des de que ERC va anunciar aquest dilluns el vot en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma i que també el PNB hagi posat condicions al seu suport. El govern espanyol està trucant tant a la cúpula republicana com a la dels nacionalistes bascos per intentar que no s'oposin al mecanisme que consideren "imprescindible" per gestionar el desconfinament. La principal reclamació que posen sobre la taula els dos partits  és que les autonomies tinguin veu i capacitat de dirigir la seva desescalada.

"L'anunci del vot negatiu té efectes. Hi ha moviments, sí", expliquen fonts d'ERC a NacióDigital. Tot i això, els republicans consideren que pràcticament "no hi ha marge" per canviar el seu posicionament ara però sí per seguir parlant de cara a les pròrrogues futures que plantegi el govern espanyol, que voldria mantenir l'estat d'alarma vigent fins al juliol. De fet, els ministres del PSOE insisteixen que no hi ha alternativa jurídica i normativa per limitar la circulació dels ciutadans i per mantenir les mesures extraordinàries a nivell econòmic. 

En tot cas, els republicans neguen que el vicepresident Pere Aragonès estigui en converses directament amb la vicepresidenta Carmen Calvo i que els contactes siguin de caràcter oficial. A l'espera de quins moviments fa la Moncloa, ERC s'està coordinant amb Bildu i el BNG per consensuar un mateix argumentari, malgrat que els abertzales i els sobiranistes gallecs sospesen abstenir-se en la votació d'aquest dimecres.

La decisió d'ERC, no exempta de debat intern

El partit d'Oriol Junqueras va argumentar aquest dilluns que "la centralització ha estat un error" i que no es pot dirigir el desconfinament "a 600 quilòmetres". Tot i que la diagnosi és compartida, la decisió de votar en contra no està exempta de discrepàncies internes. Fonts coneixedores de la situació expliquen que Gabriel Rufián també ha mantingut converses amb els socialistes per intentar fer de pont amb la direcció del partit i replantejar que es pugui mantenir l'abstenció. És la mateixa petició que aquest dilluns va fer l'exlíder al Congrés, Joan Tardà. 

En tot cas, la crítica que fan els republicans al govern de Sánchez va en el mateix sentit que la del PNB. El portaveu del partit al Congrés, Aitor Esteban i el lehendakari Íñigo Urkullu porten setmanes acusant l'executiu de no compartir les mesures preses amb els partits que van permetre la investidura i de fer una gestió que lesiona l'autogovern dels territoris. Des de la Moncloa mantenen també contactes per lligar curt el vot de la formació basca, que reclama a Sánchez que concedeixi en les pròximes hores un mecanisme de "cogestió" de la desescalada. 

Fonts coneixedores de la situació expliquen que un dels asos que es reserva l'executiu espanyol en aquestes darreres hores abans de la votació és la d'anunciar que Catalunya es pugui desconfinar per regions sanitàries i no per províncies, tal com demana el Departament de Salut. La qüestió és si això pot ser suficient perquè els republicans canviïn de posicionament. Al carrer Calàbria ho veuen, a aquestes alçades, difícil.