El Govern admet «mancances» dels sistemes d'alerta en l'informe de l'accident a la petroquímica de Tarragona

La Generalitat no resoldrà l’autorització perquè l’empresa Iqoxe torni a l’activitat fins que garanteixi el compliment de les mesures de seguretat

La planta d'Iqoxe, al terme municipal de La Canonja
La planta d'Iqoxe, al terme municipal de La Canonja | ACN
04 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:48h
"L’accident d’IQOXE ha evidenciat mancances en els sistemes de comunicació i informació a la població afectada". Aquesta és una de les conclusions que el Govern exposa en l'informe sobre l'explosió de la planta petroquímica Iqoxe a Tarragona el 14 de gener. La Generalitat justifica que mentre no s'aixequi el secret de sumari de la investigació sobre el sinistre hi haurà mesures que quedaran pendents però la comunicació i la seguretat per a la població són protagonistes en aquesta primera avaluació.
 

Informe Final Taula Avaluac... by naciodigital on Scribd


Sobre la gestió de la informació i la comunicació, el Govern considera que algunes millores es poden aplicar de manera immediata i assegura que en alguns casos ja són una realitat. Entre els aspectes amb marge de millora a curt termini, l'informe enumera la revisió de criteris d'activació de les sirenes, la distribució de missatges d’emergència pels diferents canals disponibles, augmentar la difusió en pàgines web especialitzades, publicar un missatge a Telegram "en el precís moment" d’activació de l’alerta o habilitar vies alternatives de publicació als webs per si es produís una incidència en les plataformes corporatives.  

També incorporar a les associacions de veïns de Tarragona en els sistemes d’avisos, crear una pàgina web específica per consultar en temps real les activitats amb incidents i facilitar a la població la descàrrega de dades de contaminació. Sobre les mesures a llarg termini, el Govern preveu implementar un sistema d’avisos directes del Centre de Coordinació Operativa (Cecat) en l'àmbit de Protecció Civil per SMS o correu electrònic en temps real i redefinir la política d'enviament de missatges des de l'aplicació mòbil de la Generalitat.

També, impulsar l'enviament de missatges a telèfons mòbils dels ciutadans en funció de la seva ubicació i estudiar la viabilitat de crear un registre voluntari de ciutadans del Camp de Tarragona per rebre aquests avisos.

L'informe també recull la voluntat de fer un estudi sobre les solucions existents en l’àmbit dels sistemes d’avís a la població en situacions d’emergència. Es preveu iniciar l’actuació durant el segon trimestre del 2020. La durada de l’elaboració de l’estudi es preveu de 3 a 5 mesos.  

En relació a la informació a les persones afectades per l'accident, la Generalitat informa que l’Agència Catalana de Consum ha elaborat un document de recomanacions per protegir els seus drets.

Recuperar la "confiança"

El Govern considera que l'explosió d'Iqoxe suposa un "canvi de paradigma" respecte dels incidents deguts a l’activitat de la indústria química, la gestió de les emergències i la confiança de la població. La Generalitat admet que l'accident ha suposat dubtes a la ciutadania sobre la reacció immediata que cal tenir en cas de sinistre químic, incloent l'activació dels sistemes d'alerta.

L'accident també constata, segons l'informe, la necessitat d'enfortir la seguretat de la indústria petroquímica, que al llarg de l'informe es destaca com una activitat "important" per al "desenvolupament territorial".

El Govern considera que l'activitat de la indústria petroquímica es caracteritza per les "relacions de confiança" entre el sector químic, les institucions i ajuntaments, la resta de sectors productius i reclama que l'accident d'Iqoxe no les trenqui. "És rellevant recuperar la confiança mútua", diu l'informe.

Fre a la reobertura

En l'informe la Generalitat també assegura que no es pronunciarà sobre la reobertura total o parcial d'Iqoxe fins que es justifiqui "fefaentment" el compliment de les condicions de seguretat imposades, un cop avaluat l’informe de seguretat i el corresponent dictamen.

La Generalitat manté obert un expedient informatiu a l'empresa, que preveu resoldre a finals de maig. El Govern, però, matisa que aquest termini només es podrà complir si s'aixeca el secret de sumari de la causa judicial en marxa. El Govern també detalla que valorarà  incorporar en l'expedient l’informe d’una "entitat externa de reconegut prestigi", sense especificar-ne el nom, amb un cost aproximat és de 100.000 euros. A l'abril, el Departament d'Empresa i Ocupació ja va fer pública la contractació de la consultora DNV GL per fer una investigació independent.

Al febrer, la consellera d'Empresa i Ocupació, Àngels Chacón, va assegurar Iqoxe no tornaria a l'activitat fins que la producció fos segura al 100%. També, que el Govern treballaria amb la màxima "celeritat" perquè la resta de plantes petroquímiques poguessin tenir accés a l'òxid d'etilè que els subministrava Iqoxe.

Les conclusions de l'informe van en la mateixa línia del nou pla d'emergències químiques (Plaseqcta) aprovat pel Govern el març. Les principals novetats del nou pla van ser que la Generalitat cedia competències en la presa de decisions a les administracions del Camp de Tarragona i les modificacions en els protocols de comunicació. Segons va informar el Govern, la posada en marxa del nou Plaseqcta s'allargarà fins al setembre i té un cost de set milions d'euros. 

L'informe fet públic avui és el resultat de la taula de treball constituïda pel Govern després de l'accident i que ha comptat amb la participació dels departaments de Presidència, Vicepresidència, Economia i Hisenda, Interior, Salut, Treball, Afers socials i Famílies, Empresa i Coneixement, Territori i Sostenibilitat, i Polítiques Digitals i Administració Pública.

A banda d'abordar la data de reobertura d'Iqoxe i la necessitat de comunicar millor les alertes de risc químic, l'informe també recull la voluntat d'incrementar el control sobre la qualitat de l'aire en l'entorn dels polígons petroquímics, dotar de més recursos el Servei d'Emergències Mèdiques i incrementar en quatre persones la plantilla d’inspectors de seguretat del sector.