El govern espanyol veu viable acceptar que Catalunya es desconfini per regions sanitàries

El doctor Fernando Simón assegura que es podrà canviar d'unitat territorial "si es compleixen les condicions" de capacitat assistencial

Pedro Sánchez i Salvador Illa, en la videoconferència de presidents autonòmics
Pedro Sánchez i Salvador Illa, en la videoconferència de presidents autonòmics | Govern espanyol
04 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:58h
El govern espanyol veu viable que Catalunya pugui desconfinar-se per regions sanitàries i no per províncies, com reclama la Generalitat. Hores després del xoc de versions, en què el Departament de Salut assegurava que ja estava acceptat mentre el Ministeri de Sanitat ho negava, el doctor Fernando Simón ha explicat que no té per què haver-hi cap inconvenient si cadascuna de les àrees proposades responen als criteris de capacitat assistencial i de control de mobilitat establerts. 

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries ha argumentat que en l'ordre ministerial queda "clar" que la unitat base de partida per fer el desconfinament són les províncies, però que les autonomies "poden identificar una altra unitat territorial". Davant la proposta de la Generalitat, ha assegurat que el Ministeri de Salut analitzarà "si es compleixen les condicions" i, si així es confirma, el pla podrà ser acceptat.

Posteriorment, també el ministre Salvador Illa ha reiterat que el govern espanyol valorarà amb la Generalitat si les regions sanitàries compleixen els requisits com a unitat de desconfinament en comptes de les províncies. Ha explicat que així ho van parlar amb la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest diumenge i que decidiran en els pròxims dies. També ha subratllat la voluntat de "cogovernança" amb les autonomies, de qui ha dit que "segueixen mantenint les competències en Sanitat".

Els riscos al carrer i al centre de treball

Simón ha explicat també algunes de les qüestions clau del desconfinament just el dia en què arrenca la fase 0. Per una banda, ha aclarit que les situacions de més risc al carrer és quan es formen grups que no mantenen la distància i s'allarga la trobada. En canvi, creuar-se amb una persona "té un risc igual a zero". És a mesura que s'augmenta el temps d'estada amb una altra persona a curta distància quan el risc de contagi creix. Precisament per això, ha dit que és "altament recomanable" l'ús de les mascaretes als centres de treball quan no es poden garantir els dos metres de distància entre els treballadors. 

Pel que fa a la utilització d'aplicacions informàtiques perquè les autonomies controlin els contactes dels contagiats, Simón ha assegurat que es podran fer servir "només les que aportin valor afegit" i que, per tant, siguin integrades dins del sistema sanitari i compleixin la Llei de Protecció de Dades. "Cal anar amb compte, veure què aporten i que no vulnerin drets", ha alertat. 


En tot cas, el repte que s'ha fixat el Ministeri de Sanitat és que durant la desescalada es puguin detectar en un termini màxim de 48 hores els casos sospitosos de Covid-19. "És un objectiu ambiciós", ha assegurat el doctor Simón, que ha subratllat que la detecció precoç serà clar pel control dels possibles rebrots. És aquest pas el que ha de donar lloc després al rastreig dels contactes de l'infectat.  

La xifra més baixa de contagis des de l'estat d'alarma

La tendència de l'epidèmia de coronavirus segueix anant a la baixa just el dia en què arrenca la fase 0 del desconfinament. Així ho confirmen almenys les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat. De nou, Espanya ha tornat a registrar 164 defuncions, la mateixa xifra que aquest diumenge, però una de les principals novetats és que la quantitat de nous contagis detectats ha caigut en picat: 356 en les últimes 24 hores, quasi 500 menys que en el darrer dia. Es tracta de la xifra més baixa de contagis des que va arrencar l'estat d'alarma. 

També han disminuït els pacients hospitalitzats i els ingressos a la UCI. En el primer cas han estat 394 -diumenge van ser 547- i, en el segon, 21 -diumenge van ser 65-. De nou, la xifra de persones curades supera amb escreix la suma dels nous contagis i d'hospitalitzacions. Han estat 2.441 en l'últim dia. En tot cas, el Comitè de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries sempre adverteix els dilluns que les dades s'han de llegir amb prudència perquè pot ser que les notificacions s'hagin alentit durant el cap de setmana. 

Pel que fa al balanç global, la crisi sanitària ha provocat un total de 25.428 defuncions, segons les dades oficials, 218.011 casos detectats i 121.343 persones que han superat la malaltia. Com des de l'inici de la crisi, la Comunitat de Madrid i Catalunya segueixen sent els dos territoris més afectats. Segons les dades facilitades, hi ha quatre comunitats que no han registrat cap contagi nou en les darreres hores: País Valencià, Balears, Múrcia i Ceuta. També hi ha sis territoris on, segons el ministeri, no hi ha hagut cap mort en les últimes 24 hores: Balears, Ceuta, Extremadura, Melilla, Múrcia i La Rioja. 

El doctor Fernando Simón, que dirigeix el Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, ha assegurat que "les dades d'avui són molt bones", tot i que ha demanat prudència perquè es tracta de les xifres posteriors al cap de setmana, quan s'acumulen les notificacions. Amb tot, ha advertit que el fet que les dades segueixin una bona evolució "no elimina el risc de rebrots".