Fernando Simón admet inseguretat: «El dubte sobre si anem massa ràpids sempre hi serà»

Coincideix amb Sánchez que la probabilitat de rebrots és molt alta, però confia que, amb les mesures preses, "siguin petits i es puguin controlar ràpid"

Fernando Simón, en roda de premsa.
Fernando Simón, en roda de premsa. | La Moncloa
03 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:33h
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol, Fernando Simón, ha admès dubtes i inseguretats davant del calendari de confinament de les properes setmanes, el qual el Govern considera agosarat. "El dubte sobre si anem massa ràpids o no sempre hi serà", ha reconegut aquest diumenge, preguntat sobre les opinions de l'executiu català, tot i que també ha apuntat que dubta igualment si la desescalada és massa lenta.

"Espero que no cometem grans errors en la transició d'una fase a una altra", ha afegit, i ha recordat que, a l'hora de planificar-les "també influeix l'impacte socio-econòmic de les mesures", per evitar un col·lapse econòmic major. En tot cas, ha recordat que fa quasi vuit setmanes que dura el confinament, en diferents nivells, i que aquest ha tingut un "impacte radical".

Així mateix, Simón ha assegurat que les dades que controlen indiquen que "hi ha certa dissociació entre el nivell de mobilitat i l'impacte en increment de casos", és a dir, que l'augment de gent al carrer no es tradueix automàticament en una major expansió de la malaltia i "les mesures de protecció personal i la responsabilitat tenen un impacte major del que alguns models pronosticaven". Tot i això, fins d'aquí a uns dies això no es verificarà del tot.

En tot cas, ha coincidit amb Pedro Sánchez que hi ha "molta probabilitat" que hi hagi nous rebrots, ja sigui en uns mesos o ja a la tardor o hivern, però confia que, "amb els mecanismes de controls actuals, s'no arribi als límits que s'ha arribat" i, per tant, que els rebrots "siguin petits i es puguin controlar ràpid". "També dependrà de com ens comportem tots" i del context internacional, ha exposat.

Sigui com sigui, Simón ha celebrat la "xifra molt bona" pel que fa a l'avaluació de contagis i morts per coronavirus, amb tan sols 838 nous positius i 164 defuncions en 24 hores, per bé que ha avisat que "cal valorar amb compte aquests descensos aguts en caps de setmana" i analitzar si es consoliden els propers dies.

Finalment, també ha admès que hi ha una "hipòtesi sòlida" que la calor o la qualitat de l'aire tinguin relació amb la transmissió del coronavirus, però alerta que falten més estudis i dades per verificar-ho i concretar-ho. Igualment, ha alertat que serà "molt difícil" gaudir d'una immunitat de grup aviat, ja que això implicaria que prop d'un 70% de la població hagués estat infectat, a banda que es desconeix quan dura aquesta immunitat i si és efectiva del tot.