Sánchez anuncia una nova pròrroga de l'estat d'alarma i pressiona l'oposició: «No hi ha pla B»

El president del govern espanyol, que no té els suports garantits al Congrés, sosté que el mecanisme ha funcionat i manté que no reeditar-lo posaria en risc les mesures socials

Pedro Sánchez, a la Moncloa.
Pedro Sánchez, a la Moncloa. | La Moncloa
02 de maig del 2020
Actualitzat a les 22:54h
Pedro Sánchez sosté que l'estat d'alarma ha "funcionat" i per això en demanarà una nova pròrroga al Congrés dels Diputats. Així ho ha anunciat aquest dissabte el president del govern espanyol en una nova compareixença per abordar l'estat de la pandèmia a l'Estat. Sánchez, a diferència d'altres ocasions, no té garantit el suport de l'oposició per tirar endavant la nova pròrroga, que ja seria la quarta.

De la mesura se n'han començat a desmarcar el PNB -soci clau d'aquesta legislatura, amb qui el PSOE té un acord preferent- i també ERC, de manera que els suports no estan garantits. "No hi ha pla B", ha avisat Sánchez, que ha indicat que bona part de les mesures socials depenen que es mantingui l'excepcionalitat. Tampoc el PP, que fins ara havia facilitat l'aprovació de les mesures, té decidit què votarà.

Preguntat sobre si ha mantingut contacte amb l'oposició -queixosa aquests dies perquè sosté que Sánchez no els ha traslladat les mesures-, el president de l'executiu espanyol ha apuntat que ho ha fet "cada dilluns". També ha ressaltat que cada quinze dies ret comptes davant del Congrés dels Diputats. Sánchez ha apuntat que continuarà demanant pròrrogues perquè és la manera de restringir la mobilitat i reduir contagis.

El govern espanyol, a banda, aprovarà un fons autonòmic de 16.000 milions d'euros per fer front a la "reconstrucció". Els detalls, ha apuntat, els donarà demà diumenge en la vuitena conferència de presidents autonòmics. Aquest dijous, el vicepresident Pere Aragonès va demanar que es posés en marxa un fons d'aquest tipus, a través de transferències -no de crèdits-, i va reclamar que Catalunya en rebés fins a 4.000 milions d'euros. La marxa de l'economia, en tot cas, és dèbil, perquè el PIB caurà més d'un 9% a l'Estat i en xifres similars a Catalunya. La recuperació podria no arribar fins al 2023.

En tot moment, el líder del PSOE ha apuntat que la desescalada haurà de tenir un puntal en la "responsabilitat personal". A partir de dilluns serà obligatori, per exemple, portar mascaretes al transport públic. Això implicarà que se'n repartiran sis milions als principals nuclis urbans, mentre que l'Estat en cedirà set milions a les associacions municipalistes per a la resta del territori espanyol.

"Setmana a setmana baixa la propagació del virus", ha assenyalat el líder del PSOE. "La malaltia està sent controlada i que l'estat d'alarma funciona", ha ressaltat, al mateix temps que sis de cada deu persones contagiades ja s'estan recuperant per complet. Tot i això, el "dolor" continua sent "insuportable". Hi haurà un homenatge d'Estat quan "tothom" s'hi pugui sumar, ha avançat el president espanyol, que veu ja "fruits" del que ha fixat com a "màxima disciplina social" les últimes vuit setmanes.

Segons ell, hi ha "certeses sòlides" per detectar que Espanya "vencerà" el coronavirus. "Sabíem que la higiene i la protecció contenien els contagis, i ho estem veient en les xifres", ha ressaltat el líder del PSOE, que també ha justificat no haver allargat més el confinament total perquè calia reprendre l'activitat econòmica del país. En aquest sentit, ha demanat "cautela" per "defensar la salut pública".

Les morts a Espanya per coronavirus, tot i el ritme descendents dels últims dies, ja superen les 25.000. En les darreres 24 hores, segons les dades del Ministeri de Sanitat que s'han fet públiques aquest dissabte, s'han registrat 276 morts més, xifra una mica més baixa que ahir, quan es van notificar 281 traspassos. Aquestes xifres han fet que a l'Estat ja s'hagin produït fins a 25.1000 víctimes des que va arrencar la pandèmia.

Pel que fa al nombre d'altes, després del record dels darrers dies la xifra ja es normalitza. En les últimes 24 hores s'han registrat 2.572 persones que han superat la malaltia, que eleven el total de persones curades a 117.248 des que va arrencar la crisi. 556 persones han hagut de ser hospitalitzades i 49 persones han hagut d'ingressar a l'UCI en les últimes 24 hores, una xifra sensiblement més baixa que la de divendres.

Pel que fa al nombre de nous positius confirmats per test PCR s'han registrat 1.366 nous casos, xifra que eleva el total a 216.582. Aquestes dades arriben el primer dia de desconfinament gradual, durant el qual ja s'ha registrat una notable sortida al carrer de ciutadans que portaven confinats des de feina pràcticament set setmanes.