Els catalans confien més en la Generalitat que en el govern espanyol per afrontar el coronavirus

El percentatge de persones amb dificultats econòmiques creix del 8% al 27% a causa de la pandèmia, segons una enquesta del CEO sobre els efectes de la Covid-19

El personal del Cap de Bellvitge, treballant per combatre el coronavirus.
El personal del Cap de Bellvitge, treballant per combatre el coronavirus. | Albert Alemany
30 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:59h
Els catalans confien més en el criteri de la Generalitat per fer front al coronavirus que en el govern espanyol. Així es desprèn de l'enquesta sobre l'impacte de la Covid-19 que ha elaborat el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) a través d'internet i que ha fet públic aquest dijous, segons la qual un 50,3% opina que el govern espanyol no sap com resoldre els problemes de la pandèmia, percentatge que cau fins al 40,4% en el cas de la Generalitat.

De fet, pel que fa a l'executiu català, un 45,5% opina que sap com resoldre els problemes però li falten competències i recursos, un 5,2% creu que li falta temps i un 2,9% opina que ja els està resolent. Quant al govern espanyol, un 19,1% creu que li falten competències i recursos, 16% demana temps i un 8,4% opina que els està resolent ja. El percentatge que resta en els dos casos per sumar la totalitat de les respostes són enquestats que no ho saben o no contesten.

Pel que fa a les condicions de vida dels catalans, prop d'un 8% afirmava que, abans de la pandèmia, tenia dificultats econòmiques i aquest percentatge ha crescut fins a quasi el 27% durant la crisi del coronavirus. De fet, els enquestats creuen que la problemàtica que se'n derivarà serà més econòmica per al país (8,23 sobre 10) que de salut per a la població (7,8).

En tot cas, només un 71,2% pot descartar que no té el coronavirus o, com a mínim, que no en té símptomes. Un 1,4% n'ha estat diagnosticat, un 7,2% se n'està tractant o ho està fent malgrat no haver-se fet test i un 19,1% no n'està segur perquè, durant uns dies, no s'ha trobat bé. D'entre els que s'han tractat, però, un 87,1% ho ha fet a casa i, pel que fa als que creuen que no han patit coronavirus, la meitat té una confiança força alta o molt alta que es recuperaria bé, un 36% ni alta ni baixa i un 13% la té baixa o molt baixa.

En relació als recursos per fer-hi front i les capacitats per aconseguir-ho, en una escala de confiança de 0 a 10, l'hospital de referència n'ofereix un 7,2 i el conjunt d'hospitals del país, un 7,12, mentre que la residència de gent gran més propera es queda en un 3,71, mentre que les del gruix del país, en un 3,44.
hh
El pessimisme és elevat entre la ciutadania en el marc de la pandèmia, ja que, en termes globals, un 46,4% d'enquestats tem pel seu futur i un 48,5% creu que estarà bé. De fet, un 59,6% opina que l'economia quedarà afeblida durant uns quants anys i un 30,5%, que estarà fortament danyada per molts anys.

Preguntats pel seguiment de les ordres de l'administració, un 89,7% afirma que les seguirà, hi estigui o no d'acord, però un 7,1% admet que seguirà el seu propi criteri. La ciutadania, de fet, pateix la situació de diferents maneres, si bé un 51,8% té més problemes per dormir, un 44% té algun familiar proper afectat per un ERTO, un 40,9% ha vist reduïts els ingressos a la llar. Un 13,6%, a més, ha vist com un familiar proper perdia la feina i un 9% l'ha perduda ell o no n'ha trobat, un 7,4% ha hagut de recórrer a l'ajuda econòmica de familiars i un 6,7% es planteja anar a treballar a l'estranger.

A més de les trucades i els missatges, les videotrucades s'han generalitzat aquests dies. Un 85,2% n'ha fet amb familiars i un 73,4%, amb amics. Un 22,2%, però, fins i tot ha anat a visitar familiars "per raons molt justificades" i un 7,1% han rebut aquesta visita. Quant a la conducta dels veïns, però, un 54,2% opina que miren pels interessos i necessitats dels altres i un 21%, no. Tot i això, un 41,4% creu que els veïns miren amb desconfiança el confinament dels altres i tan sols un 24,7% creu que això no passa.

Pel que fa a la companya durant el confinament, un 34,7% el passa en parella i sense fills, un 33,9% el passa amb parells i fills, un 10,4% l'està passant sol, un 6% amb fills -i sense parella- i un 10,2% són fills que el viuen amb el pare, mare o tots dos. En una escala de 0 a 10, els sentiments més habituals són incertesa (7,2) i esperança (6,59) i els que menys, ira (3,08) o avorriment (4,39).

Entre les activitats més habituals durant aquests dies hi ha les tasques de la llar (84,1%), mirar la televisió (80,1%) o informar-se per internet (75,9%), però també hi ha qui llegeix llibres (55,4%), fa esport (44,1%), teletreballa (34,6%), fa manualitats (27,1%), estudia (23,2%), treu a passejar la mascota (13,4%) o aprèn idiomes (11,6%).

El treball de camp del sondeig s'ha dut a terme entre l’11 i el 15 d’abril de 2020 i s'ha obtingut una mostra de 14.715 individus amb ciutadania espanyola de 16 i més anys resident a Catalunya. El mode de mostreig utilitzat és similar al conegut com a "bola de neu", en què cada participant ha convidat a altres individus a respondre l'enquesta amb la finalitat d’aconseguir la màxima quantitat possible de respostes. Igualment, s'ha fet una ponderació posterior, a banda d'ajustar els pesos dels entrevistats a les dades de la població per evitar biaixos de mostra.