Govern i municipis creen un grup de treball per gestionar «conjuntament» la desescalada

Així ho han acordat aquest dimecres en una reunió telemàtica un dia després que Sánchez fes públics els plans per a la desescalada

Els infants tornen al carrer després de sis setmanes de confinament.
Els infants tornen al carrer després de sis setmanes de confinament. | Adrià Costa
29 d'abril del 2020
Actualitzat a les 21:18h
El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit aquest dimecres per via telemàtica amb els principals representants municipalistes del país -Ajuntament de Barcelona, les quatre Diputacions i les associacions locals- per tal d'abordar la fase de desconfinament. Un dels acords que s'ha adoptat, segons ha detallat Torra, és el de crear un "grup de treball" per coordinar-se en aquesta nova fase de desescalada.

"La coordinació entre el Govern, l'Ajuntament de Barcelona, les diputacions i les entitats municipalistes és clau per superar la crisi de la Covic-19. Per això avui hem acordat generar sinergies i crear un grup de treball per gestionar conjuntament el desconfinament", ha ressaltat el president a través de Twitter. La desescalada serà asimètrica, tal com va detallar ahir Pedro Sánchez, però existeix la discrepància entre l'Estat i la Generalitat sobre l'ús de la província com a mesura territorial per anar desconfinant.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat, en declaracions a l'ACN, que el grup establirà uns "criteris generals i homogenis" que donin "seguretat" als municipis a l'hora d'establir les claus del seu desconfinament, i garantir la igualtat d'oportunitats de la ciutadania, "visquin on visquin". La consellera ha insistit que cal evitar que es generin "ciutadans de primera o de segona" en funció del seu lloc de residència.

La portaveu del Govern ha constatat que el pla de desconfinament de l'Estat no determina, per exemple, com i quan es podran obrir piscines municipals, o si es podran realitzar festes majors. Aquestes decisions, segons Budó, les han de prendre els municipis i aquest grup de treball tècnic hi ha de poder ajudar: "Intentem establir un criteri marc perquè tot estigui argumentat i els alcaldes puguin tenir un suport documentat per prendre les decisions".