Els centres de recerca catalans produiran 309.000 tests de detecció

El Govern amplia a 2,5 milions d'euros la inversió prevista per elevar la xifra de proves de detecció PCR elaborades des de Catalunya

Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de la Covid-19.
Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de la Covid-19. | Francisco Àvia / Hospital Clínic
28 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:07h
Els centres de recerca catalans havien de produir en sis setmanes un total de 170.000 tests PCR -els més fiables- per detectar el coronavirus. Aquest dimarts, però, el Govern ha anunciat que finalment seran 309.000 les proves de detecció que s'elaboraran des de Catalunya, segons ha detallat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. En un primer moment, l'executiu hi havia de destinar 1,38 milions d'euros, però ara la inversió s'acostarà als 2,5. "El cribratge és clau", ha assenyalat Budó en clau de desescalada.

L'acord adoptat pel Govern afegeix al programa Orfeu -el nom que rep la iniciativa per elaborar tests des de Catalunya- les instal·lacions especialitzades de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Eurecat. "Cal que Catalunya disposi de capacitat per fer detecció massiva amb un tests que seran complementaris als que pot oferir el sistema sanitari", ha indicat la consellera de la Presidència.

Durant aquestes setmanes -l'anunci de la creació de proves als centres de recerca es va fer el 7 d'abril- s'han desplegat els tests de prova per validar tot el procediment i, en els pròxims dies, els centres començaran l'escalat fins a desenvolupar aquesta primera fase a ple rendiment. Caldrà esperar sis setmanes més per disposar dels tests.

Lleuger descens de víctimes

Espanya ha registrat aquest dimarts 301 morts per coronavirus en les últimes 24 hores. Això suposa un lleuger descens respecte la xifra d'ahir i confirma la tendència a la baixa pel que fa al nombre de víctimes mortals que s'ha anat veient en les últimes setmanes. Amb la dada d'avui, el total de morts des que va començar la crisi arriba als 23.822.

D'altra banda, els nous contagis mantenen l'increment dels últims dies: en les últimes 24 hores s'han registrat 1.308 nous casos confirmats per PCR, que suposa un 0,6% d'increment respecte a l'últim dia. El total de contagis des que va començar la crisi se situa ja als 210.773. En les últimes 24 hores s'han donat 1.673 altes, que situen el total de persones que ha superat a les 102.548