L'estudi per saber l'abast real del coronavirus acabarà el 21 de juny a Catalunya

Es faran proves a pràcticament 10.000 persones en tres onades, segons ha detallat la consellera Alba Vergés

Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19
Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19 | Francisco Avia / Hospital Clínic
27 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:08h
L'estudi de seroprevalença per determinar l'abast real del coronavirus acabarà el 21 de juny a Catalunya. Així ho ha anunciat aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa telemàtica diària de l'executiu. Vergés ha indicat que es faran tests en tres onades a prop de 10.000 persones. En concret, a la demarcació de Barcelona s'estudiaran 5.160 persones; a Girona 1.440; a Lleida 1.200; i a Tarragona 1.500. Els resultats trigaran, per tant, encara setmanes en arribar.

Primer es farà un test ràpid d'immunocromatografia, per detectar els anticossos. Després, es farà un anàlisi de sang complet per analitzar la quantitat de resposta immunològica que s'ha generat. A partir d'avui i fins el 10 de maig s'hauria d'haver fet la primera onada i es podria comptar ja amb alguns resultats preliminars.

L'estudi, impulsat pel Ministeri de Sanitat i que arrenca avui, es farà en un total de 36.000 cases en petits i mitjans municipis d'un total de 50 províncies, i començarà amb la col·laboració de totes les comunitats autònomes. "Donarà dades a nivell provincial i local, per edat i sexe, i per transmissió comunitària, i ens permetrà veure l'evolució dinàmica de la malaltia", ha detallat Salvador Illa aquest cap de setmana.

Alerta pel desconfinament

Tant el conseller d'Interior, Miquel Buch, com Vergés, han insistit en la necessitat de no "abaixar la guàrdia" davant les futures fases del desconfinament. Les imatges d'ahir diumenge amb nens al carrer en la primera jornada en què estava permesa la seva sortida han generat certa inquietud, especialment pels adults que no van acabar de complir amb les normes marcades per l'Estat. És per això que Buch ha exigit al govern espanyol que "rectifiqui" el pla de sortida dels infants per tal d'afegir-li franges horàries, tal com reclamava la Generalitat en l'estratègia aprovada fa dues setmanes.

"Hi ha imatges que no es poden tornar a repetir. Correm el risc que l'esforç d'aquestes setmanes serveixi per molt poc", ha assenyalat Budó. "Podem desconfinar en la mesura de controlar l'epidèmia. Ho farem amb tot l'esforç des del sistema de salut", ha recalcat Vergés, que també ha demanat que els ajuntaments puguin tenir veu i vot en la planificació. "El seu paper serà fonamental", ha insistit Buch.

Nou pla de Govern

El Govern ha començat a treballar en un programa per afrontar la "reparació econòmica" que caldrà després de la crisi sanitària. "Ens haurà de permetre revertir els efectes econòmics i socials. Caldrà rescatar les persones i resoldre els danys econòmics", ha assenyalat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que ha demanat la "col·laboració imprescindible" del món local i dels agents econòmics i socials. La "brutal" crisi, ha apuntat Budó, ha apuntat que es requerirà un "nou pla de Govern".

Aquest pla, segons ha recalcat la consellera, serà elaborat pel president de la Generalitat, Quim Torra. Budó també ha indicat que hi haurà una ajuda -ja detallada aquest dilluns pel vicepresident Pere Aragonès- de 200 euros per als més damnificats per la crisi econòmica derivada del coronavirus. Està pensat, especialment, per afrontar el pagament de l'alimentació. Es calcula que beneficiarà milers de famílies.

La reescriptura del pla de Govern implica allargar l'horitzó de la legislatura, que havia d'acabar com a molt tard a la tardor, i per tant també empeny cap al 2021 la celebració de les eleccions catalanes. Hi ha hagut sintonia entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC per acordar que la convocatòria no es fes just després d'aprovar els pressupostos -validats divendres passat-, però no existeix unanimitat sobre quan anar a eleccions. JxCat insisteix aquests dies en no posar-ho data, però ERC no vol que s'allargui.
 
Els pressupostos han nascut caducats, en la mesura que tant la previsió de despeses com d'ingressos han quedat trastocats per la pandèmia. Existeix la voluntat de Torra de convocar partits, entitats, agents socials i econòmics i comunitat científica per un "gran acord de construcció disruptiva", tot i que divendres es van registrar retretes -amb bon to, això sí, arran de la crisi sanitària- entre la Generalitat i les formacions polítiques.

Lleuger repunt de víctimes

El govern espanyol ha subratllat en els darrers dies que s'està "doblegant la corba" de l'epidèmia i que això es tradueix en un descens de les defuncions diàries. Si bé, però, la xifra més baixa es va registrar aquest diumenge, amb 288 defuncions, aquest dilluns s'ha tornat a produir un lleuger repunt: 331 persones han mort per coronavirus en les últimes 24 hores, segons les dades oficials del Ministeri de Sanitat. 

Pel que fa als nous contagis diagnosticats amb una prova PCR, són 1.831 en un dia, un centenar més dels registrats aquest diumenge. Pel que fa al balanç de persones que s'han recuperat de la infecció, són ja 100.875. De nou, la quantitat de persones curades en un dia -2.144- supera les noves infeccions.