La Moncloa accepta «implicació» però no decisió de les autonomies en el desconfinament

Fernando Simón explica que es farà de forma asimètrica quan es generalitzin els tests a l'atenció primària

Fernando Simón en roda de premsa
Fernando Simón en roda de premsa | ND
26 d'abril del 2020
Actualitzat a la 13:33h
El director del centre de coordinació d'alertes sanitàries de l'Estat, Fernando Simón, ha explicat aquest diumenge al matí, en roda de premsa a la Moncloa, alguns detalls sobre el desconfinament. Ha reiterat que serà centralitzat i que s'anirà singularitzant en algunes zones a mesura que es reculli la informació i es generalitzin els tests a la primària.

Simón ha fet un avançament dels plans de Pedro Sánchez, que aquest diumenge explica el cap de l'executiu central als líders autonòmics en la conferència setmanal de presidents. Ha reiterat, a més, que la tendència a la baixa en el número de morts convida a l'optimisme.

Simón ha explicat que quan es tingui "tota la informació" es farà el desconfinament de forma diferenciada, "i d'acord amb les comunitats autònomes". Les comunitats, segons ha dit, no decidiran però aportaran informació i ajudaran. "Els presidents autonòmics han d'estar molt implicats", ha concedit. La clau, segons ell, és que l'atenció primària faci les proves de diagnòstic.

Simón ha indicat que les mesures sanitàries que s'aniran prenent "afectaran molt al sistema" en un futur. Caldrà, segons ell, replantejar-se aspectes importants, relacionats amb la salut pública. "El nivell de participació i decisió ha d'integrar molts sectors, tant a les comunitats com a l'Estat", ha indicat sense detallar si això implicarà una revisió del repartiment competencial.

Simón s'ha mostrat confiat que la setamana que ve es pugui passar a la següent fase, de sortir a passejar i fer esport.