Salut, sobre el desconfinament: «No esperarem asseguts que les decisions les prenguin altres»

La consellera Alba Vergés admet que el Govern no se saltarà l'estat d'alarma però critica la centralització que el govern espanyol vol fer de la fase de desescalada

La consellera de salut, Alba Vergés, en una imatge d'arxiu
La consellera de salut, Alba Vergés, en una imatge d'arxiu | Govern
24 d'abril del 2020
Actualitzat a les 21:30h
"No som una gestora del sistema de salut". Visiblement molesta, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha retret al Ministeri de Sanitat la centralització del desconfinament que preveu fer el govern espanyol. En una roda de premsa aquesta tarda des del Departament, Vergés ha deixat clar que el Govern "no esperarà assegut que les decisions les prenguin uns altres", ha denunciat que l'estat d'alarma "no funciona ni funcionarà" i que la improvisació que arriba de la Moncloa "fa mal a la gent". "La crisi no es pot centralitzar ni a Espanya ni a Catalunya", ha insistit la consellera de Salut.

Segons ha explicat Vergés, la reunió convocada pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, no ha servit perquè l'Estat ofereixi res a les autonomies, ni tampoc per establir criteris que ajudin a prendre decisions. "L'únic que hem rebut és la petició d'informació per poder crear un quadre de comandament per prendre decisions des de Madrid", ha explicat la consellera, que ha estat molt crítica amb la centralització que des de l'inici de la crisi ha imposat el govern espanyol i ha ressaltat que des del Govern s'està treballant de manera coordinada amb el territori. "Les decisions seran territorialitzades o no seran", ha remarcat la consellera.

En aquesta situació, el Govern preveu saltar-se l'estat d'alarma i prendre decisions que, a dia d'avui, les centralitza Madrid? "No ens volem saltar res", ha admès Vergés, però ha volgut reclamar "corresponsabilitat" al govern espanyol. "La nostra voluntat ha sigut sempre la màxima coordinació i col·laboració entre institucions", ha dit. La titular de Salut ha recordat que el Govern és qui dona la cara davant dels ciutadans i que no pot "esperar" a resoldre els dubtes dels ciutadans, els agents socials i econòmics i els municipis catalans. "No podem no dir res a la gent i que no estem treballant", ha reblat Vergés, 

Una proposta de desconfinament per províncies

En la reunió, ha lamentat la consellera, no s'ha abordat cap element concret de cara a com ha de ser el desconfinament. De fet, ha explicat que s'ha posat sobre la taula una idea de desescalada basada en les províncies. "Això ja ens ha sorprès. A nosaltres les províncies no ens serveixen com a unitat territorial", ha recordat la consellera. La proposta de Salut es basa en els municipis. 

Vergés ha repassat les decisions unilaterals que ha pres l'Estat en la crisi del coronavirus, com ara la decisió d'aixecar el confinament total, i ha recordat que fa setmanes que s'està treballant per preparar el desconfinament. "En aquestes setmanes que venen demanem prudència i hem explicat totes les decisions", ha apuntat la consellera de Salut, que ha dit que les mesures que s'han adoptat s'han pres per protegir la salut de tothom, especialment dels més vulnerables. "Ens hem hagut de preparar en temps rècord", ha dit la consellera, que ha assegurat que s'ha pogut "controlar" l'epidèmia. 

En la reunió d'aquesta tarda el govern espanyol ha plantejat els criteris per abordar el desconfinament. Són quatre: la capacitat assistencial del sistema sanitari, el nivell de vigilància epidemiològica, els mecanismes per identificar de manera precoç els nous casos i les mesures de protecció col·lectiva que cal tenir preparades per evitar nous brots. "A partir d'aquests criteris i sota la direcció del govern es començarà a treballar en la desescalada", ha remarcat Salvador Illa.

Continua la recentralització

El govern espanyol mantindrà la centralització i "dirigirà" la fase de transició cap a la "nova normalitat". En la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres, Illa ha explicat que el paper de les comunitats autònomes es limitarà a fer "propostes i plantejaments" sobre com ha de ser aquesta desescalada, que ha de començar a mitjans de maig i s'aplicarà de manera asimètrica, però que estarà pilotada pel govern espanyol en base diversos "criteris i marcadors". "La fase de transició serà complexa i exigirà el millor de totes les institucions i administracions", ha ressaltat Illa.

El govern espanyol ha insistit des de l'inici de la crisi que el coronavirus no entén de territoris. Aquest eslògan ha servit per justificar mesures homogènies a tots els territoris de l'Estat, tant aquells més afectats com Madrid o Catalunya, com altres on la crisi no ha tingut un impacte tan profund. El desconfinament, però, sí que entendrà de territoris i per això serà asimètric. Això no vol dir necessàriament per comunitats autònomes o províncies, sinó que l'aixecament de restriccions es podria fer de manera més local en funció de la situació de l'epidèmia en cada zona. En tot cas, qui pilotarà la desecalada serà, també, la Moncloa.