La Generalitat demana un «govern fort» a Badalona després de la dimissió de Pastor

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, demana "respecte" per a Álex Pastor i, tot i voler evitar referències personals sobre el ja exalcalde de Badalona, apunta: "Sembla vinculat a unes addiccions"

Álex Pastor, en una imatge d'arxiu.
Álex Pastor, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
22 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:17h
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha demanat aquest dimecres un "govern fort" a Badalona després de l'episodi protagonitzat pel ja exalcalde Álex Pastor (PSC), que ha deixat el càrrec després de ser detingut ahir a Barcelona saltant-se el confinament i resistint-se a l'autoritat. Tot i no assegurar no voler entrar en consideracions "personals" i demanar "respecte", Budó ha apuntat que "sembla" que el cas està vinculat a "addiccions", tal com ha anat transcendint al llarg del matí.

Pastor ha dimitit des de la comissaria. Ha fet arribar al seva renúncia a través del seu advocat i ha assegurat que "l'exigència" del càrrec l'ha acabat afectant emocionalment: "He vist ressentit el costat més personal i familiar. Això ha afectat a la meva salut i al meu estat emocional i m'ha portat a fer coses de les quals em penedeixo". A partir d'aquest dimecres, la primera tinent d'alcalde, Aïda Llauradó (En Comú Podem), serà l'alcaldessa accidental fins que es convoqui un nou ple d'investidura.

Ahir a la nit, poc després que Pastor fos detingut per saltar-se el confinament, conduir begut i atemptar contra l'autoritat, el PSC el va suspendre de militància i li va demanar que plegués de totes les seves responsabilitats polítiques. En la primera intervenció pública en exercici de les seves funcions, Llauradó ha demanat a tots els grups municipals que treballin de "manera unitària" i s'ha compromès a treballar amb "generositat" des del govern municipal.

Alcalde des del 2018

Pastor va arribar per primer cop a l'alcaldia el 2018, després d'una moció de censura que va tenir el suport del PP i va conservar-la després de les municipals de 2019 gràcies al vot a la investidura de diversos grups municipals. Tot i guanyar Albiol les eleccions municipals amb claredat, finalment el PP va veure com la coalició Badalona Valenta, liderada per Sabater i integrada per Guanyem (marca impulsada per la CUP) i ERC, van acabar donant suport a la investidura del socialista Álex Pastor el juny del 2019 per barrar-li el pas.

El PSC havia accedit el 2018 a l'alcaldia a través d'una moció de censura de Sabater, que va comptar amb el suport dels populars, i Pastor va retenir el càrrec després d'haver-se enrocat en les negociacions. Junts per Catalunya i Badalona en Comú també van votar Pastor, mentre que Albiol va rebre els vots dels onze regidors populars. Pastor ha governat durant gairebé un any en minoria.

Albiol i Sabater es postulen per a l'alcaldia

Xavier García Albiol ha dit aquest matí que "tothom que coneix" l'alcalde de Badalona, Álex Pastor, sabia que tenia problemes "de dependència, entre ells d'alcohol". Així s'ha expressat aquest dimecres al matí en una entrevista a Rac1. Pastor es va negar a fer-se la prova d'alcoholèmia i, a banda de presumir del seu càrrec davant dels agents, n'hauria mossegat un altre.

Albiol ja es va moure ahir per tornar a l'alcaldia, anunciant que aquest mateix dimecres començaria a tenir converses per fer una moció de censura. "No m'agradaria donar la imatge que es fa llenya de l'arbre caigut. Era un fet esperable, però com ha passat, ha estat molt heavy", ha dit el popular.

En la mateixa línia s'ha expressat aquest matí Dolors Sabater, que ahir també va moure fitxa demanant un govern de "concentració" que ella mateixa està disposada a liderar. La presidenta del grup municipal Guanyem Badalona en Comú ha dit que "tothom comentava" els problemes d'Álex Pastor: "Dono per fet que el PSC ho sabia".

Davant la situació actual, Albiol aposta per un "govern el més ampli possible" liderat per ell que, segons recorda, és el candidat més votat en les últimes eleccions municipals.

Des d'ERC, el president del partit a Badalona Àlex Montornès, demana defugir el debat sobre l'alcaldia. "És el moment de fer política en majúscules i defugir personalismes”, demana. Pels republicans, la prioritat és la construcció d’un govern "fort", sigui mitjançant governs de concentració, com proposa també Sabater, o acords d’estabilitat.