L'Ajuntament de Barcelona arxiva l'expedient a l'interventor pel cas dels pisos turístics il·legals

Els dos llogaters es van fer responsables de la infracció i un d'ells continua oferint el lloguer d'una habitació

El bloc de la Barceloneta propietat d'Antonio Muñoz Juncosa
El bloc de la Barceloneta propietat d'Antonio Muñoz Juncosa | Andreu Merino
11 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:11h
L'expedient que l'Ajuntament de Barcelona va obrir al seu interventor general, Antonio Muñoz Juncosa, pels dos pisos turístics il·legals que hi havia en una finca de la seva propietat ha quedat arxivat. Els pisos del número 48 del carrer Pescadors, a la Barceloneta, s'havien anunciat través d'Airbnb i el consistori va prendre mesures. Ara, fonts municipals consultades per NacióDigital informen que el procediment contra Muñoz s'ha aturat perquè els dos llogaters que viuen als immobles s'han responsabilitzat de l'activitat il·legal.

Les mateixes fonts apunten que les ordres de cessament de l'activitat contra l'interventor continuen obertes perquè pugui disposar d'un requeriment de l'administració si decideix emprendre accions legals contra els llogaters. Un dels dos pisos, però, continua compartint anuncis a Airbnb. Això sí, assegurant que només posa en lloguer turístic una habitació. El preu és de 56 euros per nit i l'anunci requereix dormir-hi un mínim de quatre dies. 
 


Anunci d'una habitació en un pis propietat de l'interventor. Foto: ND

​El lloguer d'habitacions per a ús turístic transita en un buit legal que s'allargarà fins que la Generalitat no concreti el seu decret de turisme, del qual el Departament d'Empresa va iniciar la tramitació el 2015. L'activitat no està regulada i, per tant, el propietari que fa negoci amb aquesta activitat no ha de pagar impostos. Els turistes que les fan servir tampoc han de pagar cap taxa per passar-hi la nit.

Les habitacions turístiques desperten crítiques de veïns, que lamenten les molèsties que ocasionen en forma de soroll o brutícia i argumenten que la seva activitat fa apujar el preu dels pisos als barris. La patronal de pisos turístics (Apartur) i el Gremi d'Hotels de Barcelona també han demanat celeritat al Govern.

Apartur va xifrar a principis del 2019 en 9.000 les habitacions turístiques pendents de regularitzar a Barcelona, mentre que el Gremi d'Hotels va donar suport al govern d'Ada Colau quan l'Ajuntament va suspendre la tramitació de llicències d'allotjaments d'ús turístic. La mesura vol avançar-se a la regulació de la Generalitat, en cas que el Govern opti per donar llum verda a les habitacions turístiques.

Els veïns del número 48 del carrer Pescadors lamenten que pateixen directament les conseqüències del lloguer d'una habitació al pis de l'interventor i entre altres coses asseguren que els turistes fan un ús abusiu del terrat. L'expedient contra el propietari, però, s'ha arxivat vuit mesos després i el llogater ha decidit reconvertir la seva oferta turística per esquivar la normativa. 
Arxivat a