El grup de Poblet reclama un gran pacte contra la pandèmia i no perdre's en «debats estèrils»

El País de Demà proposa un ingrés mínim suficient per a totes les famílies sense ingressos i blindar el sistema públic de salut

Els impulsors del col·lectiu El País de Demà
Els impulsors del col·lectiu El País de Demà | ACN
20 d'abril del 2020
Actualitzat a les 18:40h
L'associació El País de Demà, que es va presentar la tardor passada a Poblet, ha elaborat un document en què reclama a totes les forces polítiques i socials de bastir un gran pacte per "la reconstrucció de Catalunya". En el text, i davant els efectes de la pandèmia, l'entitat reclama "utilitzar el temps, els recursos i el professionals que tenim, que són molts, per aixecar el país". Demana "un pacte per una nova Catalunya" i la reactivació de tot el país. 

Sense dir-ho de manera explícita, el col·lectiu catalanista proposa girar full i deixar enrere el procés sobiranista per afrontar, en un marc de pactes a Catalunya, però també en col·laboració amb forces polítiques de l'Estat, una represa en tots els àmbits.

El col·lectiu de Poblet, presidit per Antoni Garrell, assegura que Catalunya mai com ara ha hagut d'afrontar un repte tan global com és el coronavirus, una situació que exigeix actuar com "un sol poble". Demana també centrar-se exclusivament a combatre les conseqüències de la pandèmia i "no perdre el temps en debats estèrils". Ha fet un decàleg de mesures a engegar:

1. Establir un pacte per a la reactivació de Catalunya amb tots els agents socials, econòmics i de la societat civil i amb la complicitat de les forces polítiques.
 
2. Definir les mesures per a la reconstrucció amb organitzacions i associacions empresarials i sindicals per impulsar la indústria i l'economia del país. 

3. Establir polítiques financeres amb bancs i entitats de crèdit contemplant les persones, les empreses, les microempreses i els autònoms. 

4. Posar en marxa, des de l'Administració, un programa de tecnologia, emprenedoria i ajuda a les noves activitats. 

5. Articular un pla de projecció amb força de Catalunya al món, vertebrat pels agents d'internacionalització, tot visualitzant la imatge d'un país de benestar, segur i lliure. 

6. Promoure el diàleg i la col·laboració amb partits polítics i institucions a nivell català, estatal i europeu. 

7. Desplegar totes les potencialitats de cada territori, comptant amb tots els municipis de Catalunya i la seva representació, ajustant actuacions específiques a cada lloc, per tenir una Catalunya sense exclusió de persones i territoris. 

8. Establir un ingrés mínim suficient per a totes les famílies sense ingressos, o ingressos molt baixos, amb especial èmfasi a les famílies amb fills i persones dependents, tot facilitant la creació d’ocupació col·laborant amb els interlocutors socials. 

9. Activar polítiques per garantir sistemes universals de salut i serveis socials, tenint especial cura en l'atenció a les persones grans, tot promovent el valors de la convivència, el bé comú i el compromís amb els agents cívics. 

10. Formular i instaurar un nou model de governança democràtica i de gestió pública.

Voluntat de concórrer a les eleccions

L'associació es va presentar en públic la tardor de l'any passat a Poblet. Darrerament, una comissió de deu persones ha estat treballant en un document estratègic, basat en una estratègia bilateral de negociació amb l'Estat que descarta un xoc frontal i el rebuig de tota via unilateral.

El març passat, l'entitat va resoldre l'ambigüitat que l'ha acompanyat des del seu inici, que era si esdevindria un nou partit amb voluntat de concórrer a les eleccions o si romandria com a think tank més ideològic o com a grup de pressió. Des d'El País de Demà s'ha insistit en què l'associació com a tal no es convertirà en una força política, sinó que la promourà i que tindrà una figura jurídica diferent a la de l'associació.