coronavirus

Els fumadors tenen més possibilitats d'infectar-se per coronavirus i d'acabar a l'UCI

El risc d'acabar necessitant respiració assistida és gairebé dues vegades i mitja més gran entre les persones que fumen regularment

per NacióDigital, 20 d'abril de 2020 a les 11:10 |
Una persona subjecta una cigarreta. | Pixabay
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les persones que fumen tenen un major risc d'infectar-se pel nou coronavirus que les que no consumeixen tabac, segons es desprèn de l'últim informe cientificotècnic sobre la Covid-19, malaltia que provoca el nou virus, publicat pel Ministeri de Sanitat.

En una recerca sistemàtica realitzada per investigadors dels Estats Units i Grècia s'ha avaluat l'efecte del tabac sobre la Covid-19 en 66 estudis, quatre sèries de Wuhan i una de la Xina continental. En tres sèries amb 191, 140 i 41 casos en les quals s'analitzava el tabac (fumar en el moment del diagnòstic) amb la gravetat de la malaltia (necessitat d'UCI o defunció), no es van trobar diferències significatives. No obstant això, en les altres dues sèries sí que es va observar una relació del tabac amb una pitjor evolució: 11,8% dels casos lleus, un 16,9% dels greus i un 25% dels crítics fumaven en el moment del diagnòstic.


En aquest sentit, segons explica Sanitat en el treball, els autors de la revisió van calcular un risc de malaltia greu 1,4 vegades major entre els fumadors, i de 2,4 vegades d'haver de ser ingressats en una UCI o de necessitar ventilació mecànica, en comparació amb les persones que no fumaven.

Per tant, segons l'informe publicat pel departament que dirigeix Salvador Illa, encara que el tabaquisme no sembla ser el factor de risc més important per a la infecció pel nou coronavirus, ni en la mala evolució de la Covid-19, els estudis disponibles sí que indiquen que els fumadors poden ser també un grup més vulnerable.


L'obesitat, un altre factor de risc

En el document s'assenyala que, segons les recerques de les quals es disposa fins al moment, també l'obesitat pot ser un dels factors que influeixen en el risc de mortalitat pel nou coronavirus i que, a més, pot jugar un "rol important" en la infecció.


Hi ha diversos factors que podrien influir en el risc més gran d'infecció i complicacions per Covid-19 en els pacients amb obesitat. El primer dels quals seria l'associació de l'obesitat amb altres problemàtiques i amb una major predisposició als fenòmens tromboembòlics que la població general, factors que ja s'han associat amb una pitjor evolució de la malaltia.

D'altra banda, s'ha observat que l'expressió d'ECA2 en les cèl·lules adiposes podria ser important i posaria a les persones obeses en un major risc de contreure la infecció. De fet, en una anàlisi retrospectiva de 112 pacients ingressats a Wuhan (la Xina) pel nou coronavirus, l'índex de massa corporal (IMC) de les persones que estaven en estat crític era superior al de la resta de malalts.

De la mateixa manera, la prevalença d'obesitat entre els quals van morir per aquesta causa a la Xina va ser del 84,8% enfront del 18,9% dels quals van superar la malaltia. En aquests pacients, els fenòmens tromboembòlics van ser una causa "important" de l'agreujament de la malaltia.

En altres estudis realitzats a França o a Regne Unit es va evidenciar que les persones amb obesitat solien necessitar ventilació mecànica amb major freqüència que les que tenien un pes normal. Finalment, en els treballs s'ha comprovat que la probabilitat de sobreviure a la Covid-19 és major en les persones que no pateixen obesitat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació