coronavirus

Els 10 punts del desconfinament català: del carnet d'immunitat als tests a 6 milions de persones

El doctor Oriol Mitjà i els experts de Salut recomanen mantenir la mobilitat per sota del 65% mentre els ingressos a les UCI no siguin inferiors a un 20%

per NacióDigital, 19 d'abril de 2020 a les 16:12 |
Una agent cívica repartint mascaretes a l'Estació d'Autobusos de Vic. | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha esbossat les línies mestres del pla de desconfinament que el Govern preveu aprovar en els pròxims dies, però que requerirà de l'autorització de la Moncloa per poder-se aplicar. Es tracta de la pauta marcada pel doctor Oriol Mitjà "en estreta col·laboració" amb el departament de Salut i que pivota en un desconfinament gradual i un cribratge massiu de la població durant 16 setmanes per conèixer qui ha passat la Covid-19 i qui no. 

Torra ha assegurat que, aquesta vegada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha "compromès a la territorialització" del desconfinament i ha defensat que aquest s'ha de gestionar des de Catalunya, de la mateixa manera que accepta que també dins de Catalunya s'haurà de fer un desconfinament desigual per territoris. A continuació, els deu eixos sobre els quals pivota el full de ruta del desconfinament.


1. Gestionar amb èxit l’aixecament gradual de les mesures de confinament i restricció de la mobilitat requereix de la combinació de tres mesures desalut comunitària: un sistema de vigilància dels paràmetres epidemiològici de mobilitat de la població, el desplegament d’eines diagnòstiques i tecnològiques per a la detecció i aïllament de casos i contactes, i la provisió d’eines per a la protecció personal.

2. Recomanem una relaxació del confinament en cinc fases gradual, definidesa partir de models matemàtics que consideren la mobilitat i del grau d’implantació de mesures d’aïllament de casos positius detectats amb els tests i de mesures de protecció personal. L’objectiu cabdal es evitar la sobre càrrega del sistema sanitari per a l’atenció de casos crítics.


3. Recomanem que el grau de mobilitat es mantingui per sota del 65% fins que la taxa de nous ingressos hospitalaris per COVID-19 a les unitats de cures intensives COVID-19 estigui per sota del 20% dels total d'ingressos. Tanmateix cal permetre el desconfinament parcial controlat de menors igent gran en franges horàries segregades per evitar els efectes psicològicsnegatius.

4. Recomanem iniciar de seguida un estudi a 50.000 persones per conèixer el percentatge de persones serològicament positives enfront al SARS-CoV-2 (estudi de seroprevalença).


5. Recomanem iniciar quant abans un cribratge poblacional de gran escala, de l’ordre d’1.5 milions de tests d’infecció aguda (PCR) que tingui una duració d’almenys 16 setmanes, amb implicació d’agents públics i privats, prioritzant poblacions de risc (població simptomàtica, contactes, personal sanitari, població de residències i gent gran o amb patologia de risc), i aplicar l’aïllament domiciliari de les persones positives (i el seu nucli familiar si s’escau) per disminuir la possibilitat de propagació de la infeccióa la comunitat.

6. Recomanem que s’implementi un cribratge poblacional de gran escala, d’uns 6 milions de tests serològics, amb implicació d’agents públics iprivats, prioritzant poblacions de risc (personal sanitari, població de residències i gent gran o amb patologia de risc, persones amb potencial de vectoritzar la infecció), i determinar quines persones tenen immunitat contra el SARS-CoV-2 i per tant podrien fer activitats normals sense necessitat d’un seguiment dels símptomes d’infecció aguda ni restriccions de la mobilitat.

7. Recomanem fomentar l’ús de l’app stopcovid19.cat per seguir duent a termela vigilància de símptomes a través del temps/espai. Considerem oportúintegrar l'app amb un sistema de gestió de certificats digitals acreditats icomparables (punt anterior), i valorar la utilització de tecnologies disponibles per fer el rastrejament de contactes, com Bluetooth. L’ús haurà de ser voluntari, basat en el consentiment dels usuaris i respectantplenament les normes europees de privacitat i protecció de dades personals. El rastreig de proximitat entre dispositius mòbils ha de fer-se de maneraanònima i descentralitzada.

8. Recomanem estudiar l’ús del passaport d’immunitat (vinculat a un certificat digital) per a la robertura progressiva d’espais públics amb alt risc de transmissió, i en situacions en que no es pugui assegurar la distància de seguretat d’1-2 metres. La seva vigència serà temporal i variarà segons l’estat immunològic, l’estat d’infecció i l’exposició de risc. El certificat ha de ser personal, privat, verificable, transportable i ha de seguir els estàndards europeus en termes bioètics, de protecció de dades i igualtat d’accés

9. Recomanem facilitar a tota la població l’accés a elements de protecció individual eficaços sobretot mascaretes, així com establir el seu úsobligatori en qualsevol circumstància fora de la llar, incidint amb campanyes comunicatives que remarquin la seva complementarietat amb les mesures d’higiene personal imprescindibles.
 
10. Recomanem al Govern assignar la planificació i implementació de l’estratègia de desconfinament a un espai de coordinació amb poder de decisió, que inclogui representants de tots els departaments implicats, i també experts independents. Aquest grup ha de definir plans, prioritzar actuacions i avaluar les inversions. 
 

Decàleg del grup de treball... by naciodigital on Scribd


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació