Cribratge massiu, gradualitat i carnet d'immunitat: Torra defineix el pla de desconfinament de Catalunya

El president de la Generalitat explica que primer podran sortir treballadors de sectors no essencials i persones sanes, després obriran bars i, per últim, les escoles i locals d'un aforament superior a 30 persones

Torra, en la videoconferència d'aquest matí
Torra, en la videoconferència d'aquest matí | ACN
19 d'abril del 2020
Actualitzat el 20 d'abril a les 8:58h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha esbossat les línies mestres del pla de desconfinament que el Govern preveu aprovar en els pròxims dies, però que requerirà de l'autorització de la Moncloa per poder-se aplicar. Es tracta de la pauta marcada pel doctor Oriol Mitjà "en estreta col·laboració" amb el departament de Salut i que serà presentada aquest dilluns. El pla pivota en un desconfinament gradual i un cribratge massiu de la població durant 16 setmanes per conèixer qui ha passat la Covid-19 i qui no. 

Torra ha assegurat que, aquesta vegada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha "compromès a la territorialització" del desconfinament i ha defensat que aquest s'ha de gestionar des de Catalunya, de la mateixa manera que accepta que també dins de Catalunya s'haurà de fer un desconfinament desigual per territoris. La desescalada plantejada per Mitjà i els experts de Salut haurà de ser validat pel Procicat, el màxim òrgan de gestió de la crisi sanitària. 

Segons ha explicat el president, el pla que aquest mateix dilluns estarà ja sobre la taula del Govern planteja una desescalada en cinc passos. Primer es permetrà el retorn de les persones sanes que treballen en sectors no essencials, així com del desconfinament parcial de sectors concrets de població. Després tocara el torn a bars i actes d'aforament inferior a 30 persones. I, finalment, s'obriran les escoles i instal·lacions d'ús esportiu de caràcter individual i els esdeveniments amb un aforament superior a 30 persones. El que no està definit és el calendari, que anirà sempre en funció de l'evolució de l'epidèmia. 

1,5 milions de PCR, 6 milions de tests serològics i un carnet d'immunitat

Aquesta flexibilització anirà acompanyada d'un cribratge poblacional durant 16 setmanes per conèixer qui ha superat la malaltia i el nivell d'immunitat. En aquest termini, ha dit que es faran 1,5 milions de proves PCR, la més fiable. També tests serològics a sis milions de persones. 

El pla també contempla una monitorització de la mobilitat dels ciutadans. De fet, ha precisat que la mobilització s'ha de mantenir per sota del 65% mentre que la taxa d'ingressos a les UCI no estigui per sota del 20%.    

Altres mesures que contempla el pla és la implantació d'un certificat digital vinculat al carnet de vacunació que especifiqui que s'ha superat el virus, implementar un passaport d'immunitat per accedir a actes massius i l'ús obligatori de les mascaretes. Aquest mateix dilluns comença, de fet, la distribució gratuïta a les farmàcies.

Resum executiu de recomanacions del grup d'experts del desconfinament de Catalunya

1. Gestionar amb èxit l’aixecament gradual de les mesures de confinament i restricció de la mobilitat requereix de la combinació de tres mesures desalut comunitària: un sistema de vigilància dels paràmetres epidemiològici de mobilitat de la població, el desplegament d’eines diagnòstiques i tecnològiques per a la detecció i aïllament de casos i contactes, i la provisió d’eines per a la protecció personal.

2. Recomanem una relaxació del confinament en cinc fases gradual, definidesa partir de models matemàtics que consideren la mobilitat i del grau d’implantació de mesures d’aïllament de casos positius detectats amb els tests i de mesures de protecció personal. L’objectiu cabdal es evitar la sobre càrrega del sistema sanitari per a l’atenció de casos crítics.

3. Recomanem que el grau de mobilitat es mantingui per sota del 65% fins que la taxa de nous ingressos hospitalaris per COVID-19 a les unitats de cures intensives COVID-19 estigui per sota del 20% dels total d'ingressos. Tanmateix cal permetre el desconfinament parcial controlat de menors igent gran en franges horàries segregades per evitar els efectes psicològicsnegatius.

4. Recomanem iniciar de seguida un estudi a 50.000 persones per conèixer el percentatge de persones serològicament positives enfront al SARS-CoV-2 (estudi de seroprevalença).

5. Recomanem iniciar quant abans un cribratge poblacional de gran escala, de l’ordre d’1.5 milions de tests d’infecció aguda (PCR) que tingui una duració d’almenys 16 setmanes, amb implicació d’agents públics i privats, prioritzant poblacions de risc (població simptomàtica, contactes, personal sanitari, població de residències i gent gran o amb patologia de risc), i aplicar l’aïllament domiciliari de les persones positives (i el seu nucli familiar si s’escau) per disminuir la possibilitat de propagació de la infeccióa la comunitat.

6. Recomanem que s’implementi un cribratge poblacional de gran escala, d’uns 6 milions de tests serològics, amb implicació d’agents públics iprivats, prioritzant poblacions de risc (personal sanitari, població de residències i gent gran o amb patologia de risc, persones amb potencial de vectoritzar la infecció), i determinar quines persones tenen immunitat contra el SARS-CoV-2 i per tant podrien fer activitats normals sense necessitat d’un seguiment dels símptomes d’infecció aguda ni restriccions de la mobilitat.

7. Recomanem fomentar l’ús de l’app stopcovid19.cat per seguir duent a termela vigilància de símptomes a través del temps/espai. Considerem oportúintegrar l'app amb un sistema de gestió de certificats digitals acreditats icomparables (punt anterior), i valorar la utilització de tecnologies disponibles per fer el rastrejament de contactes, com Bluetooth. L’ús haurà de ser voluntari, basat en el consentiment dels usuaris i respectantplenament les normes europees de privacitat i protecció de dades personals. El rastreig de proximitat entre dispositius mòbils ha de fer-se de maneraanònima i descentralitzada.

8. Recomanem estudiar l’ús del passaport d’immunitat (vinculat a un certificat digital) per a la robertura progressiva d’espais públics amb alt risc de transmissió, i en situacions en que no es pugui assegurar la distància de seguretat d’1-2 metres. La seva vigència serà temporal i variarà segons l’estat immunològic, l’estat d’infecció i l’exposició de risc. El certificat ha de ser personal, privat, verificable, transportable i ha de seguir els estàndards europeus en termes bioètics, de protecció de dades i igualtat d’accés

9. Recomanem facilitar a tota la població l’accés a elements de protecció individual eficaços sobretot mascaretes, així com establir el seu úsobligatori en qualsevol circumstància fora de la llar, incidint amb campanyes comunicatives que remarquin la seva complementarietat amb les mesures d’higiene personal imprescindibles.
 
10. Recomanem al Govern assignar la planificació i implementació de l’estratègia de desconfinament a un espai de coordinació amb poder de decisió, que inclogui representants de tots els departaments implicats, i també experts independents. Aquest grup ha de definir plans, prioritzar actuacions i avaluar les inversions.


Els 14.000 milions anunciats "ja estaven previstos i no són extraordinaris"

Torra ha demanat al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que sigui la Generalitat qui "gestioni la fase de desconfinament a Catalunya" ja que "cada territori requereix de respostes específiques i adaptades a la seva realitat". Segons el president català, Sánchez ha estat "més prudent i caut" que altres vegades i s'ha mostrat disposat a escoltar.

Tot i això, la Generalitat s'ha mostrat crítica amb l'anunci dels 14.000 milions a transferir a les autonomies fet per la Moncloa. "No és cap liquiditat extra", ha lamentat Torra, que ha insistit que les mesures per sortir de la crisi no poden carregar-se sobre el deute autonòmic i que aquesta quantitat anunciada "ja estava prevista" pel model de finançament. "Això no és el que demanem, demanem que aquesta liquiditat sigui extraordinària", ha sentenciat.