El govern espanyol anuncia que l'atenció primària serà «clau» per a la detecció precoç de nous casos

L'estat d'alarma es prorrogarà fins al 9 de maig i a partir del 27 d'abril els nens podran sortir al carrer

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa. | ACN
19 d'abril del 2020
Actualitzat a les 16:13h
El govern espanyol ha anunciat que l'atenció primària serà "clau" per detectar els possibles nous casos de manera precoç, per garantir l'aïllament i la localització. Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa "segueix sent una etapa complicada però anem en bona direcció". "La tendència és favorable tot i que ens queda molt per recórrer", ha expressat Illa. Així l'atenció primària serà l'encarregada de fer el seguiment domiciliari de les persones amb símptomes lleus de la Covid-19. 

En aquest sentit s'ha referit a les dades de morts, que avui han estat de 410 persones, una xifra per sota de les 500 morts per primera vegada des de l'inici de la pandèmia. Segons el govern espanyol s'estan fent uns 40.000 tests PCR diaris i ja s'han repartit 63 milions de mascaretes, dos milions de diagnòstics ràpids o 3 milions de guants a les comunitats autònomes.

Illa també ha explicat que el govern espanyol ha posat un sistema de validació en base a tres garanties per assegurar que el lot de mascaretes no és defectuós. Per fer-ho, entre altres coses, comproven que el producte compleix amb els requisits europeus i es realitza un assaig aleatori. 

Pel que fa a la fase de desconfinament, el govern espanyol també té sobre la taula permetre la pràctica d'esport i els passeigs de gent gran. Les condicions i els detalls per aquesta sortida es determinarà dimarts en el Consell de Ministres. També s'ha anunciat que en 48 hores es limitarà el preu de guants, mascaretes i gel hidroalcohòlic i s'inclourà la informació necessària del seu ús. 

El govern de Sánchez prorrogarà l'estat d'alarma fins al 9 de maig i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que ja es pot començar a parlar d'una "transició" cap a la desescalada, però "amb cautela" i ha explicat que durant el confinament s'han activat protocols especials davant els casos de violència masclista.

Nova consciència global 

El ministre de Transport, José Luís Ábalos ha, parlat d'un canvi de paradigma després de l'epidèmia del coronavirus. "Hi haurà una nova consciència global basada en els valors col·lectius". "Ningú dubtarà que la inversió amb sanitat serà clau amb un estat del benestar fort, que garanteixi rentes a les famílies vulnerables i que ningú estigui sense casa", ha puntualitzat. 

Ábalos ha exposat que l'estudi que està realitzant el govern espanyol a partir de la geolocalització dels dispositius mòbils amb dades anònimes, on s'observa que prop de 30 milions d'espanyols es troben a casa. 

També ha dit que la reducció de la mobilitat en el transport públic ha estat del 90% i del 70% pel que fa als vehicles lleugers, una reducció del transport superior a la detectada la primera setmana del confinament.