La xifra diària de morts a Espanya cau a 410 en les últimes 24 hores

És la dada de defuncions més baixa dels darrers 28 dies i el balanç de contagis diagnosticats frega ja els 200.000, segons les dades del Ministeri de Sanitat

Tanatori de Collserola
Tanatori de Collserola | Martí Urgell
19 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:23h
La xifra de defuncions que ha registrat Espanya en les últimes 24 hores cau a 410, segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat. Es tracta de la mortalitat diària més baixa dels darrers 28 dies. El balanç global de morts és ja de 20.453. Pel que fa a la quantitat de diagnosticats per coronavirus són ja 195.944, mentre que els recuperats són 77.357, 2.600 més que el dia anterior.

Tot i això, aquestes dades poden partir reajustos per les noves instruccions de recompte que s'han donat des del govern espanyol a les autonomies. De fet, la Generalitat comptabilitza més de 8.000 defuncions a Catalunya mentre que les dades oficials del ministeri recull que són 3.933. 

Primer cop que es baixa dels 500 morts en un dia

El doctor Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, ha considerat "important" el descens del balanç diari de defuncions. "És la primera vegada que baixem dels 500 des de que va començar l'increment de morts", ha subratllat. Tot i això, ha recordat que els caps de setmana sempre es produeixen "petits retards" en la notificació. Simón ha insistit, però, que s'està "en la bona línia gràcies a l'esforç" de tota la ciutadania.  

La xifra de diagnosticats s'ha incrementat en 4.218 casos. El ritme de contagis registrats augmenta a mesura que s'ha ampliat la capacitat per fer tests, tot i que Simón ha destacat que es manté controlat el ritme de transmissió. Les dues comunitats amb més afectació segueixen sent la Comunitat de Madrid i Catalunya. En la primera es comptabilitzen, per ara, 54.884 casos. En la segona, 40.600. 

La jornada d'aquest diumenge està marcada per l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'una tercera pròrroga de l'estat d'alarma fins al 10 de maig, així com del desconfinament dels nens a partir del 27 d'abril. 

29 detencions per saltar-se l'estat d'alarma

Segons han informat les autoritats policials, en les darreres 24 hores s'han denunciat 4.200 persones i s'han detingut 29 més per saltar-se l'estat d'alarma de manera reincident. També s'ha desarticulada una organització criminal d'explotació de dones d'entre 19 i 24 anys a Madrid i Toledo