Salut atura els tests ràpids del ministeri per dubtes en la fiabilitat

Es tracta de les proves de la marca Wondfo, adquirides pel govern espanyol, i que han motivat les queixes per part de professionals dels CAP

Dosis de coronavirus en estudi en un laboratori.
Dosis de coronavirus en estudi en un laboratori. | Europa Press
18 d'abril del 2020
Actualitzat el 20 d'abril a les 16:44h
L'Institut Català de la Salut ha aturat la distribució dels tests ràpids de la marca Wondfo adquirits pel Ministeri de Sanitat per dubtes en la seva fiabilitat. De fet, tal i com ha avançat NacióDigital, professionals dels centres d'atenció primària (CAP) han alertat que aquestes proves serològiques que se'ls ha proporcionat aquesta mateixa setmana per detectar si el personal sanitari han superat o no la Covid-19 "no són fiables". 

"Malgrat que en la validació realitzada per l'Institut Carlos III donava una sensibilitat global del 66,3%, que podia ser superior en casos de major evolució de la malaltia, quan s'ha començat a utilitzar en la pràctica diària, sembla que aquesta sensibilitat és molt inferior", assegura Josep Ma. Argimon Pallàs, director gerent de l'Institut Català de la Salut, en una missiva enviada als centres. Segons explica la conselleria de Salut, en els darrers dies havien estat repartits entre 40.000 i 50.000 tests ràpids -del total dels 180.000 rebuts- en diferents centres d'arreu de Catalunya.

Pallàs puntualitza que s'estan recopilant les dades obtingudes en alguns dels centres que ja havien fet les proves i que "fins que no es pugui fer una validació més acurada d'aquests tests" s'atura la distribució i "es desaconsella la seva utilització", excepte per finalitats de validació dels propis tests.Just aquesta setmana, el Ministeri de Sanitat ha ordenat la retirada d'una remesa de 200.000 mascaretes del tipus FFP2 després que un informe de l'Hospital Parc Taulí alertés que no complien la normativa. 

La queixa dels professionals

Professionals de centres d'atenció primària (CAP) han alertat que els tests serològics de la marca xinesa Wondfo que se'ls ha proporcionat per detectar si el personal sanitari han superat o no la Covid-19 "no són fiables". Així ho han explicat a aquest diari diferents professionals encarregats de realitzar la prova i que alerten que estan sortint resultats negatius en persones que han estat de baixa per coronavirus diagnosticat fins i tot amb un PCR positiu -la prova més fiable- en el seu dia. 

Els tests de la marca Wondfo, autoritzada per a la producció i la comercialització d'aquestes proves, van començar a ser distribuïts la primera setmana d'abril per avaluar els professionals sanitaris. La partida, de 5,5 milions d'unitats, va ser adquirida pel Ministeri de Sanitat i han estat inicialment distribuïdes pel Departament de Salut, que en va rebre 180.000. El Ministeri de Sanitat ja va avançar quan es van adquirir que aquests tests no podien ser substituts dels PCR, sinó "un complement" per facilitar un "cribratge ràpid" del personal sanitari. Des del Departament de Salut asseguren que no seran l'únic instrument que s'utilitzi per determinar l'estat immunològic dels professionals.
  

L'experiència de tres centres

Aquests tests ràpids tenen per missió detectar si la persona ha generat anticossos contra el virus, fet determinant per saber si s'ha passat o no la malaltia. L'experiència d'utilització d'aquests tests en tres centres, segons ha pogut saber NacióDigital, és la següent. En el primer, amb una plantilla de 50 professionals, tots els tests han sortit negatius, és a dir, com si cap d'ells hagués passat la malaltia malgrat que dues persones van estar de baixa diagnosticades amb PCR. També han donat negatiu professionals que han estat de baixa amb simptomatologia atribuïble al coronavirus.

En un altre centre, amb una plantilla de 90 persones que en les darreres setmanes ha patit fins a 50 baixes, dels 78 tests fets només tres han donat positiu. Dos d'ells van ser persones a les quals se'ls va detectar la infecció amb test PCR, però en el cas de la tercera el PCR, va sortir negatiu i el test positiu. En el tercer dels casos, els 60 tests fets a tota la plantilla han donat tots negatius, malgrat que una de les treballadores va estar de baixa per Covid-19 diagnosticada amb una prova PCR.
 

Tests ràpids del fabricant Wondfo que s'han distribuït a alguns centres


"No són fiables i ens estan fent uns tests que no serveixen. Perdem el temps", consideren professionals d'aquests CAP. De fet, aquesta qüestió ha estat debatuda entres les direccions d'alguns centres, que dubten que la sensibilitat sigui d'entre el 64% i el 80%, com asseguren que estableix la fitxa tècnica. Relaten que, segons les instruccions d'ús, els tests s'haurien de fer amb sang venosa i no amb sang capil·lar, fet que permet tenir els resultats amb més rapidesa però que consideren que redueix la sensibilitat. "La càrrega viral no és la mateixa", adverteixen. 

Els professionals consultats argumenten que aquests tests, en cas de donar positiu, tampoc determinen en quina fase està la malaltia: si s'ha passat o bé si s'està passant just en aquell moment i, per tant, s'és vector de contagi. Per acabar-ho de determinar, caldria un PCR. "Sabem que tenen un fiabilitat baixa, sobretot en els negatius", asseguren des del Departament de Salut, que puntualitzen que aquests tests "s'estan utilitzant com un dels instruments, no l'únic, per determinar l'estat immunològic dels professionals". 

"S'estan utilitzant com un dels instruments, no l'únic, per determinar l'estat immunològic dels professionals", asseguren des del departament de Salut

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar el 2 d'abril al Congrés que aquests tests adquirits tenen una "sensibilitat del 80% a partir que la persona porta set dies o més infectada", segons les anàlisis de l'Institut de Salut Carlos III, i que en pacients que acaben d'iniciar els símptomes, la sensibilitat és del 64%. En tot cas, Illa va advertir que, si bé serveixen per detectar una part important de casos positius, en cas de resultar negatiu cal una PCR per "descartar un fals negatiu".

Demanda de PCR

Per tot plegat, els professionals dels CAP que alerten de la poca efectivitat dels tests consideren que a tot el personal sanitari se li hauria de fer PCR o, per saber si han passat el virus, anàlisis de sang per analitzar si han generat anticossos. "Ja en demanem ja, de PCR. Però n'arriben amb comptagotes", lamenten. 

Aquests tests ràpids per detectar si es tenen els anticossos del virus són els que el govern espanyol va adquirir després del fiasco de la remesa de 650.000 tests defectuosos d'un fabricant xinès que no tenia llicència per produir al seu país i que van ser retornats. La sensibilitat d'aquells era d'un 30% i mai van arribar a ser utilitzats perquè el dèficit es va detectar als laboratoris. Va ser aleshores quan des del ministeri es va actuar per adquirir un altre tipus de tests, els serològics, que són els que s'han repartit als professionals sanitaris però que, en el cas de la marca Wondfo, han estat aturats per Salut a l'espera de ser validats.
 



Arxivat a