Professionals dels CAP alerten sobre tests ràpids que «no són fiables»

Una remesa de proves distribuïdes entre personal de l'atenció primària, adquirides pel Ministeri de Sanitat i distribuïdes per la conselleria de Salut, generen recels pels dubtes en la seva eficàcia

Una treballadora analitzant una mostra de PCR en el laboratori d'Hipra
Una treballadora analitzant una mostra de PCR en el laboratori d'Hipra | ACN
18 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:29h
Professionals de centres d'atenció primària (CAP) alerten que els tests serològics de la marca xinesa Wondfo que se'ls ha proporcionat per detectar si el personal sanitari han superat o no la Covid-19 "no són fiables". Així ho expliquen diferents professionals encarregats de realitzar la prova i que alerten que estan sortint resultats negatius en persones que han estat de baixa per coronavirus diagnosticat fins i tot amb un PCR positiu -la prova més fiable- en el seu dia. 

Els tests de la marca Wondfo, autoritzada per a la producció i la comercialització d'aquestes proves, van començar a ser distribuïts la primera setmana d'abril per avaluar els professionals sanitaris. La partida, de 5,5 milions d'unitats, va ser adquirida pel Ministeri de Sanitat i han estat distribuïdes pel Departament de Salut, que en va rebre 180.000. El Ministeri de Sanitat ja va avançar quan es van adquirir que aquests tests no podien ser substituts dels PCR, sinó "un complement" per facilitar un "cribratge ràpid" del personal sanitari. Des del Departament de Salut asseguren que no seran l'únic instrument que s'utilitzi per determinar l'estat immunològic dels professionals.   

L'experiència de tres centres

Aquests tests ràpids tenen per missió detectar si la persona ha generat anticossos contra el virus, fet determinant per saber si s'ha passat o no la malaltia. L'experiència d'utilització d'aquests tests en tres centres, segons ha pogut saber NacióDigital, és la següent. En el primer, amb una plantilla de 50 professionals, tots els tests han sortit negatius, és a dir, com si cap d'ells hagués passat la malaltia malgrat que dues persones van estar de baixa diagnosticades amb PCR. També han donat negatiu professionals que han estat de baixa amb simptomatologia atribuïble al coronavirus.

En un altre centre, amb una plantilla de 90 persones que en les darreres setmanes ha patit fins a 50 baixes, dels 78 tests fets només tres han donat positiu. Dos d'ells van ser persones a les quals se'ls va detectar la infecció amb test PCR, però en el cas de la tercera el PCR, va sortir negatiu i el test positiu. En el tercer dels casos, els 60 tests fets a tota la plantilla han donat tots negatius, malgrat que una de les treballadores va estar de baixa per Covid-19 diagnosticada amb una prova PCR.
 

Tests ràpids del fabricant Wondfo que s'han distribuït a alguns centres


"No són fiables i ens estan fent uns tests que no serveixen. Perdem el temps", consideren professionals d'aquests CAP. De fet, aquesta qüestió ha estat debatuda entres les direccions d'alguns centres, que dubten que la sensibilitat sigui d'entre el 64% i el 80%, com asseguren que estableix la fitxa tècnica. Relaten que, segons les instruccions d'ús, els tests s'haurien de fer amb sang venosa i no amb sang capil·lar, fet que permet tenir els resultats amb més rapidesa però que consideren que redueix la sensibilitat. "La càrrega viral no és la mateixa", adverteixen. 

Els professionals consultats argumenten que aquests tests, en cas de donar positiu, tampoc determinen en quina fase està la malaltia: si s'ha passat o bé si s'està passant just en aquell moment i, per tant, s'és vector de contagi. Per acabar-ho de determinar, caldria un PCR. "Sabem que tenen un fiabilitat baixa, sobretot en els negatius", asseguren des del Departament de Salut, que puntualitzen que aquests tests "s'estan utilitzant com un dels instruments, no l'únic, per determinar l'estat immunològic dels professionals". 

"S'estan utilitzant com un dels instruments, no l'únic, per determinar l'estat immunològic dels professionals", asseguren des del departament de Salut

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar el 2 d'abril al Congrés que aquests tests adquirits tenen una "sensibilitat del 80% a partir que la persona porta set dies o més infectada", segons les anàlisis de l'Institut de Salut Carlos III, i que en pacients que acaben d'iniciar els símptomes, la sensibilitat és del 64%. En tot cas, Illa va advertir que, si bé serveixen per detectar una part important de casos positius, en cas de resultar negatiu cal una PCR per "descartar un fals negatiu".

Demanda de PCR

Per tot plegat, els professionals dels CAP que alerten de la poca efectivitat dels tests consideren que a tot el personal sanitari se li hauria de fer PCR o, per saber si han passat el virus, anàlisis de sang per analitzar si han generat anticossos. "Ja en demanem ja, de PCR. Però n'arriben amb comptagotes", lamenten. 

Aquests tests ràpids per detectar si es tenen els anticossos del virus són els que el govern espanyol va adquirir després del fiasco de la remesa de 650.000 tests defectuosos d'un fabricant xinès que no tenia llicència per produir al seu país i que van ser retornats. La sensibilitat d'aquells era d'un 30% i mai van arribar a ser utilitzats perquè el dèficit es va detectar als laboratoris. Va ser aleshores quan des del ministeri es va actuar per adquirir un altre tipus de tests, els serològics, que són els que s'estan utilitzant ara  entre els professionals sanitaris.