El PDECat s'obre a escoltar la proposta de Pactes de la Moncloa si són per abordar la crisi

Marc Solsona, portaveu de la formació, assenyala que se n'allunyaran si es tracta només d'una "ocurrència" o una "escenificació" per part de Pedro Sánchez

Marc Solsona, portaveu del PDECat, aquest dimecres en roda de premsa telemàtica
Marc Solsona, portaveu del PDECat, aquest dimecres en roda de premsa telemàtica | ND
15 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:27h
Marc Solsona, portaveu del PDECat, ha obert la porta aquest dimecres al fet que la formació nacionalista escolti la proposta de Pactes de la Moncloa defensada per Pedro Sánchez sempre i quan tinguin a veure amb la crisi econòmica i social derivada del coronavirus. En aquests termes s'ha expressat Solsona en una roda de premsa telemàtica en la qual ha descartat formar part de qualsevol acord si es tracta d'una "ocurrència" o d'una "escenificació" per part del govern espanyol.

"No es pot aprofitar la situació per recentralitzar", ha recalcat el portaveu del PDECat. "Els nostres responsables al Congrés dels Diputats decidiran si hi participarem o no. Però per gestionar la crisi estem obligats a escoltar", ha apuntat Solsona. Laura Borràs, portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) -on hi ha el partit- a Madrid, ja ha indicat que no formarà part de cap acord que tingui un component recentralitzador.

El Govern, de moment, no té cap proposta concreta damunt la taula i, de fet, Sánchez veu com els primers passos d'aquest "gran acord de reconstrucció" no li estan sent senzills. Pablo Casado, líder de l'oposició i cap de files del PP, s'havia de reunir demà amb ell, però el clima no és el millor, tal com s'ha constatat en la sessió de control d'aquest dimecres, i ha declinat participar-hi aquesta setmana. El líder dels populars situa una eventual reunió la setmana que ve. ERC s'ha desmarcat dels pactes, i el PDECat demana aprofitar al màxim una posició conjunta a Madrid que no s'ha produït al llarg dels últims mesos.

Els executius autonòmics, teòricament, han de ser convocats en les properes setmanes per conèixer els plans de Sánchez, que porta dies pressionant l'oposició per sumar-se a "grans acords d'Estat". Tant el PDECat com JxCat insisteixen que, lluny de tenir un component polític, aquests pactes han de posar al centre la crisi sanitària, el desconfinament i tota la desescalada que vindrà un cop la pandèmia es trobi controlada. De moment continua causant més de 500 morts al dia.