Buch insta l'oposició a buscar d'on surt el 1.714 en les mascaretes: «No quadra per enlloc»

L'oposició reclama "responsabilitat" al conseller d'Interior i li demana abandonar "la confrontació" amb l'Estat durant la pandèmia

Miquel Buch, conseller d'Interior
Miquel Buch, conseller d'Interior | Govern
14 d'abril del 2020
Actualitzat a les 19:19h
Miquel Buch s'ha refermat aquest dimarts a la comissió d'Interior en les seves paraules d'ahir sobre el 1.714.000 mascaretes enviades pel govern espanyol de cara al retorn a la feina d'alguns sectors no essencials. Buch no hi ha fet referència en la seva primera intervenció, que s'ha centrat en la feina feta pel Departament durant la crisi del coronavirus, però bona part de les preguntes de l'oposició -crítica amb la gestió i la comunicació del conseller- hi han fet referència. 

Buch ha explicat que quan van tenir coneixement de la xifra de mascaretes, el Departament va intentar entendre d'on sortia. "No quadra res. Ni per percentatge de població, ni per províncies, ni per territoris", ha dit el conseller. En aquest sentit, ha instat l'oposició a fer la divisió per veure d'on surt el 1.714. "Si vostès són capaços de dividir 10 milions entre la població de Catalunya i que els doni 1.714, els reconeixeré que m'he equivocat", ha reblat el titular d'Interior. 

El conseller ha reiterat que la recentralització decretada pel govern espanyol per gestionar la crisi del coronavirus a partir de la declaració de l'estat d'alarma ha "dificultat" la gestió a Catalunya, que s'ha fet amb "l'única ideologia de lluitar contra el coronavirus". "No hi ha cap altra ideologia, no som com altres governs que ho plantegen com un element patriòtic, nosaltres fem un plantejament sanitari, social i econòmic", ha assegurat. 

Buch ha dit que aquesta és una de les crisis més greus dels últims temps, i per això ha agraït la feina dels cossos operatius i el personal sanitari, i també a la població la seva paciència. En aquest sentit, ha demanat no abaixar l'atenció els propers dies i protegir-se, perquè el sistema sanitari no suportaria un segon brot d'infectats. 

L'oposició demana "responsabilitat"

En el torn de preguntes, el diputat dels comuns Marc Parés ha retret a Buch que situï el debat en "la simbologia d'una xifra". Parés ha explicat al conseller que el nombre de mascaretes surt de dividir la població de Catalunya entre el 1.714.000 mascaretes, que dona com a resultat el 22,3% igual que a la resta de territoris. "Si vostè agafa la població de Cataunya i la divideix pel 1.714.000 mascaretes li donarà el 22,3%. Aquest és el percentatge aplicat a totes les comunitats autònomes per igual. No era tan difícil", ha dit.

El diputat ha constatat una vegada més que cal definir un nou model de seguretat pel país. Ha argumentat que l'única manera "justa" per articular una acció multinivell per solucionar la crisi serà a partir de la "coordinació" i la "cooperació" entre administracions. El diputat ha dit que Buch ha de "rectificar" i canviar l'estratègia comunicativa perquè no va en la direcció de cooperar. També ha dit que no entén perquè Buch, "des del primer dia" insisteix en un discurs de "confrontació" entre Catalunya i Espanya.

L'oposició ha carregat contra el conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la compareixença telemàtica al Parlament, aquest dimarts a la tarda. El diputat de Cs Jean Castel li ha demanat "responsabilitat" per afrontar la crisi sanitària i deixar de veure "fantasmes on no hi són". Castel també ha retret a Buch la polèmica per les 1.714.000 mascaretes que l'Estat ha enviat a Catalunya.  Castel ha etzibat a Buch que ara no són "moments per fer política nacionalista". "Vostè també és l'Estat", ha destacat.

El diputat de Cs ha emplaçat el conseller a donar dades "exactes" durant les compareixences i que aquestes incloguin els registres, identificacions i detencions fets per tots cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya durant l'estat d'alarma. Castel ha retret el "rerefons" de Buch quan pronuncia en castellà el concepte 'govern espanyol'. "El rerefons no toca. Toca estar al costat de la ciutadania", ha manifestat. Finalment, la formació liberal ha demanat més "respecte institucional" i "coordinació" entre els diferents cossos de seguretat.

Per la seva banda, Carles Castillo (PSC) ha iniciat la intervenció destacant que algunes declaracions de Buch en roda de premsa han estat "dignes del Club de la Comèdia" o del Polònia de TV3. Castillo ha dit que la conselleria d'Interior no està fent una mala gestió de la crisi sanitària però que el conseller sí que té un "problema" en la seva comunicació amb els mitjans.

Per això, li ha dit que la coordinació i la comunicació pública ara mateix són "essencials" i que s'ha de garantir que la ciutadania compleixi les mesures de confinament. "Comparteixen experts amb l'Estat i tenen totes les competències en la gestió. No cal aquesta actitud", ha manifestat Castillo.

Crítiques de la CUP

Pel que fa als grups independentistes, Maria Sirvent (CUP) ha constatat que en un sol mes ja hi ha hagut el doble de sancions aplicant l'anomenada "llei mordassa" que en tot el 2019, i ha opinat que la qualificació dels incompliments és "absolutament discrecional". La diputada anticapitalista també ha apuntat que les sancions administratives són una "càrrega" perquè s'inverteix el mecanisme i és l'acusat qui ha de demostrar la seva innocència, amb el testimoniatge d'un agent de l'autoritat. "Qui decideix què és i què no és desobediència?", ha preguntat Sirvent a Buch.

Per la seva banda, la diputada d'ERC Montserrat Fornells ha preguntat al conseller si els agents dels Mossos es faran la prova de PCR abans de reincorporar-se. Fornells també ha carregat contra la decisió de l'Estat de retirar el confinament total, i ha animat el Govern a preparar-se per "la reconstrucció del país", posterior a la crisi sanitària. Finalment, Ferran Roquer (JxCat) ha criticat el vocabulari "bèl·lic" de l'executiu espanyol, i ha defensat Buch amb el terme gobierno de España -en castellà-: "És que és així com es diu", ha subratllat Roquer.