Els governs fien el retorn segur a la feina a l'actitud d'empresaris i treballadors

Els executius català i espanyol centren els esforços en evitar els contagis en els transports i apel·len a perseguir totes les garanties de prevenció als centres laborals

Distribució de mascaretes a l'estació de Vic, aquest dimarts al matí
Distribució de mascaretes a l'estació de Vic, aquest dimarts al matí | Adrià Costa
13 d'abril del 2020
Actualitzat el 14 d'abril a les 11:23h
Patronals i sindicats han alertat que moltes empreses no reuneixen les condicions mínimes per prevenir contagis, però els governs català i espanyol fien a les bones pràctiques de treballadors i empresaris un retorn a la feina que no comporti un rebrot dels contagis per coronavirus. Els executius han centrat les seves actuacions en garantir les condicions del transport públic, però han multiplicat les recomanacions en les actuacions un cop s'arribi a destí. La Generalitat, però, segueix oposant-se a una mesura que ja ha estat efectiva a bona part de l'Estat i que dimarts arriba a Catalunya.

Ministres espanyols com José Luis Ábalos o Salvador Illa han insistit que no hi ha cap desescalada i que el confinament es manté i han limitat els canvis a que s'ha acabat l'aplicació del permís obligatori retribuït i recuperable als sectors no essencials. Per això, també subratllen que, a més d'usar les mascaretes, es garanteixi la distància d'un metre -millor, dos- en els transports i arreu, es mantingui la higiene dels espais i, un cop s'arribi a la feina, es compleixin totes les recomanacions establertes allí.

De fet, els anuncis d'aquest dilluns s'han centrat en la mobilitat, destacant un baix ús del transport públic -prioritzant-se el vehicle propi o el taxi- i el repartiment de 10 milions de mascaretes -amb polèmica inclosa pels 1.714 milers per a Catalunya-. En tot cas, aquestes no es poden usar més de quatre hores. Què passarà quan se superi aquest termini, amb jornades laborals de fins a vuit hores? La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha exposat que "qui ha de proveir els treballadors són les mateixes empreses".

El govern espanyol, de fet, va obrir la porta a responsabilitzar les empreses si els contagis tenien lloc al seu si. En aquest sentit, la Generalitat ha actuat també augmentant la freqüència de transport i els Mossos actuaran per evitar-ne aglomeracions, però el conseller d'Afers Socials i Treball, Chakir el Homrani, també ha posat en valor els acords de sindicats i patronal al si del Consell de Relacions Laborals, on es van pactar recomanacions entre els diversos actors: "Volem acords amb els sindicats i les patronals perquè on no hi arriben les nostres competències hi arribi el diàleg social".

Quim Torra ha tornat a lamentar que la mesura del retorn a la feina va en contra de "l'opinió de tota la comunitat mèdica i científica catalana" i manté que "és un error". Per això, ha subratllat l'objectiu del Govern de "protegir-los", reclamant que cap centre obri "si no compleix les mesures de prevenció i seguretat". El Homrani va instar treballadors a denunciar si aquestes garanties no hi eren.
 
En aquesta línia, CCOO i UGT reclamen també pensar des de la concertació en l'endemà, en la sortida de la crisi, i han rebut el suport del vicepresident català, Pere Aragonès. Durant aquesta setmana, de fet, hauran de negociar el retorn del permís retribuït recuperable i els sindicats ja van lamentar que les patronals es van negar a tancar un acord global a nivell català, en lloc d'anar-ho tractant empresa a empresa.

Sigui com sigui, fins d'aquí a dues o tres setmanes, el govern espanyol no sabrà si, com tem la Generalitat, el retorn a la feina pot comportar un efecte rebrot del coronavirus. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha asseverat, però, que ja es pot donar per "superat el pic de l'epidèmia" i, durant aquesta setmana, es pretén "consolidar el segon objectiu, doblegar la corba". Així, ha instat a seguir complint amb la prohibició genèrica de sortir al carrer, les quals "segueixen sent mesures molt dures que cal mantenir malgrat les dades".

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat també que el confinament de Catalunya que reclamava Quim Torra "per la via dels fets és una realitat", ja que, segons ha afirmat en roda de premsa, la mobilitat entre autonomies ja quasi no existeix, és molt residual, i ara es dona, com a molt, entre províncies. Les zones on s'han reduït més el moviments, ha detallat, són Madrid, Barcelona i Sevilla.

Pel que fa a l'avís del Govern conforme, si hi ha un rebrot de contagis a Catalunya, la "responsabilitat" serà de "qui no ha tingut en compte l'opinió dels experts", en relació a l'executiu espanyol, Ábalos ha assumit: "Som responsables de les decisions que prenem en relació a les competències que tenim". "Clar que som responsables de les decisions respecte les nostres competències com ho són les altres administracions de les seves", ha afegit.