Torra avisa que el Govern no es quedarà «de braços plegats» davant el desconfinament

L'executiu català podria prendre mesures en l'àmbit de la seguretat en el treball i en el manteniment de la distància de seguretat al transport públic

Quim Torra participant telemàticament a la conferència de presidents aquest diumenge.
Quim Torra participant telemàticament a la conferència de presidents aquest diumenge. | Rubén Moreno
12 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:16h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha mantingut el seu to reivindicatiu en la reunió de la conferència de presidents autonòmics. El cap de l'executiu català s'ha mostrat contrari al desconfinament que permetrà que, malgrat l'estat d'alarma, els treballadors de sectors no essencials tornin a la feina a partir de dimarts. En aquest sentit ha avisat que el seu Govern no es quedarà "de braços plegats". "Prendrem les nostres pròpies mesures i decisions per protegir la nostra gent", ha dit segons fonts de Presidència.

La Generalitat no pot prohibir el treball però sí que pot prendre mesures per garantir la distància de seguretat al transport (preveuen fer-ho els Mossos), aplicar mesures sanitàries extra més enllà del repartiment de mascaretes o promoure que, apel·lant als riscos laborals, no obrin les empreses que no poden garantir la protecció dels treballadors per evitar contagis. Un milió de catalans haurien de tornar, segons els càlculs de Torra, a treballar el dimarts.

Torra ha afirmat que Catalunya ha seguit "sempre" el criteri dels científics i això és el que el du a demanar que no es relaxin les mesures. En aquest sentit ha recordat que la situació no està controlada, que el 89% de les UCI estan ocupades, hi ha sobrecàrrega de treball dels professionals i la situació és crítica a les residències.

Torra ha afirmat que Sánchez encara és a temps de "corregir" la seva decisió perquè pitjor que un confinament total són "2 o 3 confinaments totals, com s’ha vist en altres països com Itàlia i Irlanda". El president català també ha demanat la suspensió d’impostos a les empreses davant la frenada econòmica.

La conselleria de Salut va presentar dissabte un pla de desconfinament en quatre fases i demanava que, en tot cas, aquest no s'aixequi fins a finals d'abril. En aquesta línia, el cap de l'executiu català ha demanat aquest mateix diumenge per carta a Pedro Sánchez que no aixequés el confinament total i conèixer de primera mà els informes en els que es basa per fer-ho després que es confirmés que dimarts els que no puguin fe teletreball hauran de tornar a la feina encara que no siguin activitats "essencials".