El Govern preveu que els pressupostos es puguin votar al Parlament d'aquí a dues setmanes

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, confia que el debat sobre els comptes i la llei d'acompanyament es concreti aquest abril per poder fer front a la pandèmia amb més recursos

Quim Torra i Pere Aragonès
Quim Torra i Pere Aragonès | Europa Press
11 d'abril del 2020
Actualitzat a les 16:19h
El Govern treballa amb la idea que els pressupostos i la llei d'acompanyament es puguin debatre i votar al Parlament en un termini de dues setmanes. Així ho ha expressat aquest dissabte la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que ha exposat que la setmana que ve el tràmit no serà possible perquè encara resta pendent el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. El Govern confia que la votació dels pressupostos es concreti aquest abril per poder fer front a la pandèmia amb més recursos.

L'executiu català ha xifrat en 1.800 milions el cost immediat de la despesa sanitària per combatre la crisi del coronavirus, que tindrà un impacte en els comptes. Amb uns nous pressupostos, el Govern disposarà d'una "eina necessària" per assumir les inverses que siguin imprescindibles en el curt termini, per bé que els comptes necessitaran modificacions. "Estem treballant amb els grups parlamentaris", ha insistit Budó. "Centrarem els esforços en els grups que ens han dit que hi donaran suport", ha afegit.

Un informe que avali el desconfinament

Avís del Govern de la Generalitat a la Moncloa per l'anunci d'aixecar el confinament total a partir d'aquest dilluns. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que detallin en quin informe es basen per relaxar el confinament. Budó, que ha recalcat la posició del Govern, ha advertit la Moncloa que si hi ha un rebrot de contagis a Catalunya, la "responsabilitat" serà de "qui no ha tingut en compte l'opinió dels experts".

Budó ha concretat que durant aquest dissabte a la tarda, el president de la Generalitat, Quim Torra, farà constar a Sánchez el "malestar" del Govern per la "incertesa" en relació a la proposta de desconfinament de l'Estat. "Encara no se'ns han traslladat aquests criteris", ha exposat la consellera de la Presidència. "Exigim conèixer l'informe dels experts en el qual basa la decisió", ha insistit la portaveu de l'executiu, que ha reclamat "dades objectives i contrastades". Torra demanarà mantenir el confinament total en la conferència de presidents autonòmics amb la Moncloa d'aquest diumenge.

El missatge del Govern arriba poques hores després que la consellera de Salut, Alba Vergés, demanés a l'Estat que s'esperi a relaxar el confinament fins a finals d'abril si no es vol comprometre el sistema sanitari de Catalunya. Vergés, que també ha apuntat les etapes que hauria de tenir el desconfinament a partir dels experts consultats per Salut, ha advertit que actuar amb "precipitació" pot "posar en risc l'esforç" de la ciutadania catalana i dels professionals sanitaris.

"Imprudència i irresponsabilitat"

El Govern ha recordat aquest dissabte que la petició que fa a l'Estat no és fruit d'una "batalla partidista". "Ha costat arribar on som. Correm els risc que tot aquest sacrifici serveixi de ben poc", ha explicat Budó, que ha insistit a no aplicar cap canvi de forma immediata. "No estem en la posició de dur a terme un desconfinament amb garanties", ha reblat la portaveu del Govern.

Budó també s'ha referit al darrer decret validat pel govern espanyol, un canvi que assenyala les empreses com a possibles responsables dels contagis dels seus treballadors. "Centralitzen les competències i s'espolsen les responsabilitats", ha exclamat la consellera de la Presidència, que ha qualificat les decisions de l'Estat d'"imprudència" i "irresponsabilitat". Per això, el Govern ha demanat prendre totes les mesures de protecció possibles, com la flexibilització dels horaris d'entrada i sortida de les empreses, i distància de seguretat.

Queixa per la falta d'informació sobre les mascaretes

L'executiu català, que ha lamentat la "laminació de competències" en el marc de l'estat d'alarma que genera "incertesa" als ciutadans, ha demanat informació a l'Estat sobre el repartiment de mascaretes al transport públic a partir de dimarts, quan a Catalunya es podrà tornar a l'activitat laboral. Segons l'ordre del govern espanyol, és Protecció Civil qui s'ha d'encarregar de la logística de les mascaretes.

"A l'hora de començar aquesta roda de premsa, ni el Ministeri de Transports ni cap instància estatal ha dit com es farà aquesta operació, que comporta una logística important", ha explicat Budó. "Reclamem a l'Estat que sigui rigorós i responsable, i detalli com pensa fer aquest repartiment", ha afegit.